Dodaj do ulubionych

Jakie wybrać witaminy?

23.01.12, 12:08
Własnie zaczełam 13 tydzień ciązy...skończyłam brac kwas foliowy i zastanawiam sie nad wyborem witamin...Lekarz powiedział ze zobaczymy jakie beda wyniki badań, najwyżej"jakies z kwasem..."wyniki mam chyba dobre..bo na ostaniej wizycie nic nie wspomiał o witaminach...ale ja czuje ze chyba powinam cos brac...moja dieta jest raczej uboga w warzywa i owoce....ciągnie mnie do wszytkiego co ostre i kwaśne...Moze polecicie jakies witaminy...bo opinie są rózne?czy wogóle je brac?w poprzedniej ciąży(7lat temu) brałam zwykły Prenatal...teraz jest jakis kwasami DHa...a na ulotce pisze ze jest zalecany szczególnie w III trymestrze ciąży....
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 12:11
      a dlaczego skonczylas brac kwas foliowy?
      On zapobiega anemmi u ciezarnych.
      • madziulaz Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 12:14
        a ja nadal łykam tylko kwas foliowy i magnez
        • 1a6 Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 12:55
          przy pierwszej ciązy lekarz kazał mi brac do 12 tygodnia....pozniej juz nie....i tak "słyszałam" ze bierze sie do 12 tyg.?
          • yoku [...] 23.01.12, 13:13
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • kasiak37 yoku 23.01.12, 14:55
              zapoznaj sie prosze z watkiem na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
          • kotkowa Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 15:53
            Folik bierze sie do 12 tc, ale potem bierze sie witaminy, ktore zawieraja kwas foliowy, dlatego nie trzeba juz osobno foliku.
      • mysza1_2005 Re: Jakie wybrać witaminy? 27.01.12, 18:09
        przez pierwsze 3m kwas foliowy, w kolejnych az do konca - Centrum materna (zawiera odpowiednia dawkę kwasu foliowego oraz inne niezbedne witaminy) - to bylo 5 lat temu;D
        • kasiek-kd Re: Jakie wybrać witaminy? 28.01.12, 11:52
          centrum materna, z tym, ze teraz wypościli cm z DHA;
          ja brałam (i biorę - teraz karmię piersią) wg rozpiski na stronie:
          centrum-materna.pl/produkt.aspx
          przed ciąza i do połowy zwykłe centrum materna
          od połowy ciąży i na czas karmienia mc z DHA
          ten drugi preparat ma w listku 2 rodzaje tabletki: witaminową i z DHA - bierzemy równoczesnie;

moja siostra tez "na centrum"
    • justyna9926 Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 13:52
      Ja też brałam kwas foliowy tylko przez 1 trymestr ciąży. Miałam dobre wyniki krwi więc potem lekarz kazał brać Omega Med Pregna - to jest właśnie "to coś" z kwasami Omega, sprzedawane bez recepty w aptece. Moja koleżanka była w tym samym czasie w ciązy co ja i też brała tylko Omega Med Pregna. Teraz większość lekarzy nie zaleca stosowanie witamin jeśli wyniki morfologii są dobre. W poprzedniej ciąży ( też jak ty 7 lat temu) brałam witaminy mimo dobrej morfologii więc wszystko się zmienia.
      • gosikjanosik Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 14:10
        Ja również biorę tylko kwas foliowy do końca ciąży jeszcze miesiącwink
    • princessa.of.persia Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 14:51
      Jeśli masz dobre wyniki to proponuje tylko dha np Prenatal.to są kapsułki tylko z dha.a jak będziesz miała gorsze wyniki to włączy do tego zwykle witaminy.
      • malgosiek2 Re: Jakie wybrać witaminy? 23.01.12, 22:45
        Ale jak ma się dobre wyniki to po jaką cholerką faszerować się sztucznymi witaminami?
        Jak już to ew.wspomniany sam kw.foliowy, bo pomaga w przyswajaniu żelaza.
    • katriel Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 02:26
      > moja dieta jest raczej uboga w warzywa i owoce....
      Natychmiast to zmień. Wyjdziesz na tym dużo lepiej niż na sztucznych witaminach.
      > ciągnie mnie do wszytkiego co ostre i kwaśne...
      To jedz warzywa na ostro i kwaśne owoce. Połączysz przyjemne z pożytecznym.
    • lidek0 Jakie wybrać witaminy? Naturalne oczywiście 24.01.12, 08:33
      Po co Ci chemia?
    • myszos Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 13:12
      Powinnaś brać przez cały czas dawkę 0,4 mg dziennie, kwas foliowy zapobiega pojawianiu się wad cewy nerwowej u płodu, zmniejsza też ryzyko anemii
    • nives1 Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 13:40
      Jeśli wyniki masz dobre to nie ma potrzeby. Lekarz dobrze wg mnie mówi.
      To do czego cie ciagnie to indywidualna sprawa - działanie hormonów itd.
      Cała ciażę przeszłam bez jednej tabletki z witaminami i urodziłam zdrowego syna. Oczywiscie pod kontrolą lekarza wink Jakby cos było nie tak to bym brała big_grin
    • kotkowa Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 15:52
      W zasadzie obojętnie. Skład jest zbliżony. Nie wiem czy ten kwas DHA to takie super dobrodziejstwo, mój gin raczej nie był entuzjastą tego. Kwas foliowy jest praktycznie w każdych witaminach dla ciężarnych, tylko różne ilości. Za dużo też lepiej nie brać bez szczególnych wskazań, wszystko z umiarem. Ja polecam Falvit mama - niedrogi i ma wszystko co trzeba. Brałam też Feminatal i Prenatal, ale te mają podwójną dawkę kwasu foliowego.
      • purple.pain Re: Jakie wybrać witaminy? 24.01.12, 22:23
        A ja lykalam MATRUELLE pharmatonu, mialam mdlosci dlugo i niewiele jadlam, gdyby nie to pewnie bym nic nie brala. Maja wszystko co potrzebne,dha tez, a cena jak dla mnie przyzwoita
        • mamaplodka Re: Jakie wybrać witaminy? 26.01.12, 08:44
          Ja biorę Vitaminer Prenatal . Są tanie i wydaje mi się, że skuteczne.
    • blu_lagoon Re: Jakie wybrać witaminy? 27.01.12, 13:27
      dlaczego Wy chcecie faszerowac sie tym swinstwem? Herbatka z hibiskusa i malin jest be, ale chemia z fabryki z nadrukiem "witaminy" to mus?
    • stukostrach-jeden Re: Jakie wybrać witaminy? 28.01.12, 13:03
      Zainwestowac w jedzenie, warzywa owoce, mieso, ryby. Witaminy, poza wspomnianym kwasen foliowym są niepotrzebne ( chyba ze cos sie dzieje np anemia)
    • marysi.aa Re: Jakie wybrać witaminy? 24.02.12, 01:32

Przepraszam, nie czytałam wszystkich odp więc może się powtarzam.
      Ja brałam Femibion. Po 12 tyg dochodzą kapsułki z DHA i jestem zadowolona, bo dzidzia jest silna, zdrowa i myślę sobie, że to może zasługa tego preparatusmile
      Jeśli byś była zainteresowana, to zwracam uwagę, że są ogromne rozbieżności w cenach w różnych aptekach, najlepiej podzwonić, popytać. Ja najtaniej znalazłam za 46 zł a w innych aptekach widziałam nawet za przeszło 60!
      Tak na przyszłość, to dodam, że równie ogromne są różnice w cenach szczepionek dla dzieciaczków (2gą dawkę szczepionki kupiliśmy o 80 zł taniej niż pierwszą!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka