Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o usg

24.02.12, 18:25
Dziewczyny, mam prośbę napiszcie mi proszę kiedy powinno zrobić się usg w trzecim trymestrze, mój gin kazał mi przyjść między 28 a 32 tygodniem, wiecie może czemu ten 32 tydzień jest graniczny, bo mnie by pasowało np. do 34 zaczekać, żeby nie namnażać tych badań nie wiadomo ile. W necie też piszą, że w III trymestrze usg należy wykonać miedzy 28 -32 tygodniem. Czy potem już czegoś nie widać?? Napiszcie jak było czy jest u Was. Jeśli poszłabym po prostu w 32 tygodniu to minęłyby zaledwie 3 tygodnie od poprzedniego usg, a wolałabym aby ta przerwa była dłuższa.
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Jeszcze raz o usg 24.02.12, 23:39
      Nie wiem jakie to ma znaczenie... W Uk trzecie USG robi się w 34 tyg, a w poprzedniej ciąży kiedy to trzecie nie było standardem zrobili mi je w 37 tyg (na połówkowym wyszło cos z łożyskiem i kazali mi przyjść jeszcze raz)
    • artdesign84 Re: Jeszcze raz o usg 25.02.12, 00:06
      A jak my Ci napiszemy, żebyś poszła w 33t 4 dniu to tak zrobisz??
      I posłuchasz się obcych bardziej niż lekarza prowadzącego??
      Jeżeli tak to zmień czym prędzej lekarza, bo jeżeli Ty zalecenia swojego gin konsultujesz z obcymi na forum to coś jest bardzo nie tak ...
      • staute Re: Jeszcze raz o usg 25.02.12, 14:24
        artdesign84 nie pluj jadem tylko czytaj ze zrozumieniem..
        • artdesign84 staute 25.02.12, 23:36
          weź wyluzuj kobieto - ja poradziłam autorce wątku, żeby się słuchała lekarza, a nie pytała na forum...
          Gdzie Ty tu widzisz plucie jadem?? Jesteś mądrzejsza niż jej lekarz?? Skoro dziewczyna prowadzi ciążę u danego lekarza, to zapewne mu ufa, a nie pyta się obcych ...
      • katekate17 Re: Jeszcze raz o usg 25.02.12, 17:08
        No i po co ta agresja? Nawet nie chce mi się Twojej wypowiedzi komentować.
        Po to jest to forum, żeby sobie doradzać. Jeśli Ci ulżyło, to się cieszę. Miłego popołudnia.
        • katekate17 Re: Jeszcze raz o usg 25.02.12, 17:09
          Oczywiście to do Ciebie, artdesign84.
        • artdesign84 Re: Jeszcze raz o usg 25.02.12, 23:38
          Jesteś przewrażliwiona ...
          Nie jestem agresywna - radzę jedynie ,żeby autorka wątku takie sprawy rozważała z lekarzem, a nie z obcymi ...
          • toya666 Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 10:11
            Ale autorka wątku nie pyta czy forumowiczki uwazają, że powinna pójść później na wizytę, tylko pyta, czy któraś z nas wie dlaczego wizyta powinna się odbyć do 32 tc. Czy to jest jakaś przełomowa data, że później już czegoś można nie zauważyć.
    • toya666 Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 10:18
      Hej,
      tak na zdrowy rozum, to skoro to USG powinno być wykonane między 28 a 32tc (choć nie mam pojęcia dlaczego, ale może to prawda) a piszesz, że gdybyś poszła na wizytę w 32 tc, to od ostatniego USG minęłyby zaledwie 3 tyg. Czyli miałaś USG w 29 tc, co się mieści w tym terminie 28-32 tc...

No więc może zapytaj tego Twojego gina czy na prawdę masz przychodzić koniecznie w 32 tc.

A tak od siebie dodam, że w mojej książeczce ciąży (Muterpass, mieszkam w Niemczech) też mam trzecie obowiązkowe USG między 28 a 32 tc. Więc może coś w tym jest...
      Poza tym od 29 tc chodzę do gina na wizytę co 2 tygodnie, mam robione KTG, sprawdzana jest szyjka, ciśnienie krwi, stan łożyska i wód. Mały jest mierzony co drugą wizytę (czyli co 4 tyg.). Więc może nie ma co się tak wzbraniać przed wcześniejszą wizytą?
      • toya666 Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 10:20
        toya666 napisała:
        > też mam trzecie obowiązkowe USG między 28 a 32 tc. Więc może coś w tym jest...

Sorry, mała pomyłka. Trzecie USG mam między 29 a 32 tc.
    • lidek0 Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 18:56
      A czemu nie zapytałaś lekarza?
      • katekate17 Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 21:18
        Dzięki za podpowiedzi. Nie zapytałam, bo jakoś w danej chwili nie przyszło mi to do głowy, proste. Potem nie chciałam już do niego z byle powodu wydzwaniać i tyle. No i muszę Wam powiedzieć, że chodzę do dobrago gina, ale nie jest on specjalnie wylewny w tłumaczeniu ciężarnej różnych rzeczy (a szkoda bo ja z tych dociekliwych jestem). Dlatego zadałam to pytanie tu, bo myślałam, że któreś z Was po prostu wie dlaczego ten 32 tydzień miałby być graniczny. Jak będę na wizycie to się spytam.
        • kotwicowa Re: Jeszcze raz o usg 26.02.12, 21:31
          Polskie Toważystwo Ginekologiczne zaleca 3 badania usg przesiewowe ciaży z czego to 3 przypadć na 30 tydzień +/- 2 tygodnie,niestety nie wiem czemu akurat w tym terminie . Ja to usg będę robiła w 36 tygodniu ( z różnych przyczyn,min. brak wcześniejszych terminów) i moja ginekolog nie widzi problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka