Dodaj do ulubionych

Jakie rozwiążanie przy cukrzycy ciążowej !!!!

12.06.04, 11:36
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamusie. Jestem właśnie w 32 tyg. ciąży i
okazało się że cierpię na cukrzycę ciążową, w związku z tym mam pytanie może
któraś z was spodkała się z takim przypadkiem, jak podchodzą lekarze do
porodu z tą "chorobą",może któraś wie jak rozwiązanie może się zakończyć?
I czy jest jakieś ryzyko dla matki i dziecka?
Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam EDi i maluszek.
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: Jakie rozwiążanie przy cukrzycy ciążowej !!!! 12.06.04, 11:56

zobacz te wątki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=12978125&a=12978125
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=11691198&a=11691198
      pozdr. i życzę zdrowia - ewa
      • gusper Re: do ewamonika1 12.06.04, 15:15
        Dzięki za odpowiedź, już je przeglądłam ale tam nic dziewczyny nie pisały jak
        zakończyła się ciąża.Mnie postraszyli że w rachubę może wchodzić cc, czy i
        kiedy to jest możliwe?
        Pozdrawiam edi.
    • syl125 Re: Jakie rozwiążanie przy cukrzycy ciążowej !!!! 13.06.04, 09:45
      Mi lekarze powiedzieli ze nic nie ma do porodu naturalnego jezeli nie jest
      leczona insulina,Ja do porodu jeszcze mam troche.Dam ci strone gdzie mozesz
      zadac pytanie ginek.
      www.wpatka.pl

U mnie nie tylko cukrzyca a i niemiarowe bicie serca dziecka i tez mowili ze
      moge rodzic naturalnie.Tylko ja sama sie zastanawiam jak mam rodzic.
      Pozdrawiam
      • gusper Re: do syl125 13.06.04, 10:39
        Dzięki za odpowiedź. Jestem troszkę skołowana bo chodzę do dwóch ginekologów
        (do mojego u którego chodze od początku i teraz w cukrzycy do lekarza na
        klinice co prowadzi poradnię na patologii ciąży)i każdy mówi innaczej,a co
        najgorsze to na każdej wizycie jest inna rozmowa, dlatego mam pytanie na co
        mogę liczyć i jakie mam szanse na "bezproblemowe" rozwiązanie.A jest jeszcze
        jeden szczegół że przy pierwszym porodzie miałam komplikacje i niewiem czy
        teraz lekarze też to biorą pod uwagę,najgorsze to to że im bliżej porodu to
        bardziej się boję ( a jeszcze poczytałam troszkę o przypadkach koleżanek i
        panika gotowa).
        Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
    • aak.pl Re: Jakie rozwiążanie przy cukrzycy ciążowej !!!! 29.06.04, 17:15
      Witaj,
      nie ma reguly co do rozwiazania. Wskazaniem do cc jest nadmierny przyrost wagi
      dziecka w ciazy, jesli nie bedziesz dbala o diete to mozesz utuczyc male sumosmile
      Ja rodzilam Pauline (mialam cukrzyce ciazowa) szybko i bezbolesnie.
      Teraz mam cukrzyce Typ 1 jestem na insulinie i jak kiedys bede rodzic, to to
      tez bedzie glownie zalezalo od wielkosci dziecka.

Badz spokojna, cukrzyca w ciazy pod warunkiem ze ROZPOZNANA i LECZONA nie jest
      powodem do zmartwienia, aczkolwiek nalezy poddac sie restrykcyjnej diecie.

Natomiast jezeli jedziesz na insulinie, to w czasie porodu walczy sie o to aby
      cukier nie wzlecial za wysoko. Dizecko w czasie porodu otrzymuje glukoze od
      ciebie, natomiast insuline ma swoja, i jesli odetna mu pepowine to nadal bedzie
      produkowalo duzo insuliny, ale doplyw glukozy sie skonczy i wtedy hipoglikemia
      murowana.

Trzymaj sie!!!!

skadia
      • gusper Re: Jakie rozwiążanie przy cukrzycy ciążowej !!!! 29.06.04, 19:47
        DZięki za odpowiedź!
        Niestety w moim przypadku dieta nie wystarczyła, od ponad 2 tygodni jestem na
        insulinie,a najgorsze jest to że dieta się nie zmienia a cukry i tak skakają ,
        diabetolog tylko podwyższa dawki, jak się to skończy to niewiem. Pociesza mnie
        to że na ostatnim usg wymiary dzidzi były w normie.
        Skadiu proszę napisz mi jeśli wiesz co po porodzie z dzieckiem, musi też być
        leczone ? Jak to się przeważnie kończy.
        Pozdrawim EDI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka