Dodaj do ulubionych

Duze dziecko - jak rodzic?

10.04.12, 17:41
Pierwsza corke urodzilam 8 lat temu przez cesarskie ciecie. Nie bylo zadnej akcji porodowej, dziecko bylo ulozone poprzecznie a do tego (czego w tym czasie lekarz mi nie powiedzial) corka wazyla ponad 4.5 kg.! Zabieg wspominam dobrze, zadnych komplikacji po, blizna praktycznie nie widoczna smile
Jestem w 3 miesiacu ciazy i tak naprawde bylam przekonana ze skoro mialam juz jedna cesarke to i drugie dziecko rowniez tak bede rodzila...a tu dylemat! Polozna powiedzial mi ze nie ma przeciwwskazan do rodzenia naturalnego po cesarce i ze wiele kobiet rodzi tak duze dzieci. W miedzy czasie wspomniala rowniez ze prawdopodobnie to dziecko bedzie rownie duze jak nie wieksze od pierwszej corki! Wiem ze mam jeszcze duzo czasu ale zastanawiam sie co byscie wybraly w takiej sytuacji, cesarke czy porod naturanly? Jakos ciezko mi przechodzi przez mysl urodzenie tak duzego dziecka, wspomne jeszcze ze jestem dosc drobna osoba.
Pozdrawiam wszystkie szczesliwe mamy!
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 17:50
      Powinnaś dociec, czy makrosomia pierwszego dziecka nie była przypadkiem wynikiem nie leczonej cukrzycy ciężarnych bo jeśli tak to zdecydowanie możesz pozytywnie wpłynąć na rozwój swojego dziecka pilnując diety by tym razem nie dopuścić do nadmiernego przybierania masy przez płód. 2,5 mies. temu urodziłam siłami natury dziecko po wcześniejszym cc, jestem bardzo zadowolona, że udało się bez operacji i innych atrakcji choć oczywiście przy rozwarciu na 8cm nie byłam w stanie sobie przypomnieć dlaczego tak się upierałam przy snsmile ale to był ten słynny kryzys ósmego centymetra. W Polsce możesz nie wyrazić zgody na próbę podjęcia porodu sn po uprzednim cc, choć ja uważam, że warto spróbować.
      • wmonia-4 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 18:05
        Cukrzyca jest pierwsza rzecza ktora nasowa sie na mysl....aczkolwiek u mnie cukrzycy podczas ciazy nie stwierdzono. Co do diety to mysle ze nie zostawiala wiele do poprawki, odzywialam sie zdrowo, bez obzarstwa itp. i choc przytylam okolo 25kg. to tak naprawde wszystko to bylo w brzucholu (ogromnym brzucholu!) Dbam o diete teraz i generalnie zawsze takze nie wiem czy wielkosc mojej corki to nie sprawa genetyczna.
        Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam smile
        • wykopki Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 18:12
          Moim zdaniem, gdy wiadomo że dziecko jest duże to nie powinno się ryzykować.
      • kondolyza Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 07:58
        kobieta, o jakiej makrosomii ty mówisz, 4,5 kg to normalne dziecko, moja tez duza sie urodziła ito w 37 tc czyli gdybysmy czekali do 40-41 tc to tez wazylaby wiecej. a cukrzycy nie mialam, bylo to sprawdzane. o makrosomii możemy mówić jak jest waga pow 5000g oraz inne czynniki.
        a co do porodu, to ja bym na Twoim miejscu celowała w cc, a nie dlatego że poród dużego dziecka jest niemożliwy-znam wiele dziewczyn które urodziły nawet 5 kg dziecko i wszystko było ok. poza tym to że jesteś drobna nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo układ kości miednicy może być wąski u dziewczyny 80kg a szeroki u 45 kg.
        ja mialam pierwsza cesarkę, dlatego że dziecko duże, wstawianie potyliczne tylne, doszłam do partych i dalej nie było postępu, też ją dobrze wspominam i w związku z tym jesli będę jeszcze kiedyś w ciąży zechcę chyba mieć cc, chyba że okaże się że dziecko będzie miało o wiele mniejsze wymiary jak córka, wtedy się zastanowię.
        jak ja rodziłam to była ze mną na oddziale dziewczyna która miała pierwszą cc, przy drugim bardzo jej zależało na sn. no i urodziła...ale straszną miała traumę ciągle tylko powtarzała że dziecko było duże... i ledwo chodziła, podczas gdy ja po cc smigałam
    • albertynaa Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 18:20
      Nie za wcześnie zaczynasz się nakręcać?
      Wszystko okaże się pod koniec ciąży i wtedy będzie czas zaplanować poród. Znam osobę, która po pierwszym bardzo dużym dziecku urodziła mikrusa- zdrowego, o czasie ale z niską wagą.
      • wmonia-4 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 19:43
        Pewnie za wczesnie smile Lubie jednak byc gotowa i przynajmiej wiedziec na czym stoje jak przyjdzie czas na decyzje. Nigdy za wiele informacji....a szczegolnie od przyjaznych i doswiadczonych mam smile
    • easyblue Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 19:58
      Można bez problemu i z delikatną sylwetką/wąskie biodra/ urodzić mocno ponad 4,5 kilowego dzieciaka. Ale lepiej jak wypowie się o tym nie jeden, a przynajmniej dwóch lekarzy. A poza tym pomyłki w badaniu wagi bywają znaczne. Od sporego zaniżenia po spore zawyżenie.
    • 1mzeta Re: Duze dziecko - jak rodzic? 10.04.12, 20:01
      "W miedzy czasie wspomniala rowniez ze prawdopodobnie to dziecko bedzie rownie duze jak nie wieksze od pierwszej corki! "

A ta położna to pewnie po godzinach za wróżkę robi...

Nie nakręcaj się, pilnuj tego co jesz, pod koniec pewnie będziesz miała USG, które w przybliżeniu pokaże wagę dziecka i wtedy zdecydujesz.
      • owianka Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 07:07
        Urodziłam 5 dzieci. Pierwsze ważyło 3950 g, każde następne było mniejsze (mimo że ja coraz grubsza) - ostatnie 3300. Nie martw się na zapas smile
    • moniaz28 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 10:26
      Ja tez urodziam 8 lat temu dziecko przez cc z wagą 4150 g powód brak akcji porodowej. Zarówno ginekolodzy jak i diabetolog mówią że waga dziecka wskazywała już poczatki cukrzycy. Teraz jestem w ciąży prawie przy końcówce i od samego poczatku ciązy miałam nietolerancje glukozy gdzie skończyło sie że od 5 tc jestem na insulinie. Więc może dobrze sprawedź sobie cukier a co do porodu ja byłabym za drugim cc. Mój ginekolog mówi że mam możliwość wyboru próby porodu sn albo odrazu decyduje sie na cc. Wybrałam drugi wariant i umówiliśmy sie na cc z czego jestem bardzo zadowolona. Decyzja należy do Ciebie.
      • milamala Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 10:31
        Zawsze trzeba sie liczyc, ze drugie dziecko bedzie wieksze. Nawet jesli niekotrym zdarzylo sie odwrotnie, to to jest mniejszosc. Nalezy byc przygotowanym na dziecko wieksze i slusznie, ze pytasz i szukasz odpowiedzi.
        • 1mzeta Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 10:43
          "Zawsze trzeba sie liczyc, ze drugie dziecko bedzie wieksze."
          Podaj jakieś poparte uzasadnienia dla tego twierdzenia.
          Bo jak sobie pomyślę to drugie dzieci moich znajomych zawsze mniejsze się rodziły niż pierworodne.
          • ichi51e2 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 12.04.12, 09:05
            Trzeba sie liczyc ze bedzie wieksze lub mniejsze <evil>

Rob cesarke jak masz ochote - kto ci broni?
    • kotkowa Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 14:51
      Jedno cc to nie jest przeciwwskazanie do porodu naturalnego, jesli nie wystepuja inne przeslanki do cc - a zbyt duze dziecko, powyzej 4500 kg to jest wskazanie do cc w wiekszosci szpitali - i tym bardziej, jesli pierwszy porod skonczyl sie wlasnie cc, a nie naturalnie. Po cc dopuszcza sie porody naturalne jesli nie ma innych przeszkod, ale z duzo wieksza ostroznoscia, takze mysle, ze jesli dziecko bedzie az tak duze, to zrobia jednak cc.
      • robin2510 moja koleżanka 11.04.12, 19:05
        Pierwsze dziecko ur przez cc-córka waga 3600g. Drugi poród był sn mimo, że pierwszą miała cesarkę. Wagę dziecka na usg oszacowano na 4kg, nie było żadnych wskazań do drugiej cesarki Syn ur się z wagą 4300g bez żadnych problemów naturalnie.
      • fipula Re: Duze dziecko - jak rodzic? 18.04.12, 18:59
        czy przed samym porodem jeszcze robili u Was USG aby "zważyć" dziecko ?, ja ostatnie usg miałam w 33 tygodniu i nie mam skierowania na kolejne więc skąd mam teraz wiedzieć ile dziecko waży , obecnie mam 37 tyg i 3 dni ? Jak to było u Was z tą waga dziecka kwalifikowaną do CC - kiedy decyduje o tym lekarz ?
        • kondolyza Re: Duze dziecko - jak rodzic? 18.04.12, 22:11
          Kochana, no nie masz skierowania na kolejne i nie wiesz ile waży dziecko ale na pewno w ciągu tych 4 tygodni nie przybrało nagle 2 czy 3 krotnie więcej niz norma. a ja mialam usg ok. 32-33 tc i wyszlo mi ze dziecko wazy tyle co w 42 tc wiec stad byla dalsza obserwacja i kolejne uzg co tydzien az do rozwiazania.
    • pa-trynka Re: Duze dziecko - jak rodzic? 11.04.12, 22:08
      poród jest zawsze kwestia indywidualną i jednostkową - może być różnie, możesz mieć większe lub mniejsze dziecko tym razem. rodziłam 3 krotnie (jestem na kilka dni przed czwartym porodem) i kieruje się opinią mojego gin, do którego mam zaufanie - jeśli miało się cc, to po co niszczyć krocze, jeśli się miało poród sn (i byłaś nacinana) to po co niszczyć powłoki brzuszne. musisz sama sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego chciałabyś zmienić sposób/formę porodu.
    • 18_lipcowa1 tylko cesarka 12.04.12, 13:33

po co chcesz sie meczyc?
      • barabasia2 Re: tylko cesarka 12.04.12, 22:33
        ja urodziłam dwójkę dzieci (4360g i 5000g) naturalnie. Za drugim razem prosiłam o zrobienie cc, ale na USG wychodziło max 4200, więc kwalifikacji do cesarki nie było. Moją drugą córkę 5000 g urodziłam bardzo szybko. Porównania nie mam, bo przy pierwszym porodzie miałam zzo, więc i bezboleśnie się rodziło. Drugi poród bardzo bolał, zwłaszcza parte i poród główki, ale myśle, że jak sie ma ku temu preferencje, to czemu nie spróbować.
      • gabi683 Re: tylko cesarka 19.04.12, 08:49
        18_lipcowa1 napisała:

>
        > po co chcesz sie meczyc?

No tak Lipcowa tongue_out

Urodziłam 4 dzieci pierwszy syn waga 4500 reszta dziewczyny po 3890 bez problemów tongue_out Chcesz to się tnij tongue_out
    • rozalka81 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 12.04.12, 22:51
      Ja bym się nie zastanawiała tylko cc - jak słusznie zauważono, po co masz się męczyć i ranić jeszcze krocze? Ja na pewno będę mieć cesarkę, jak nie będzie ku temu wskazań to za nią zapłacę, chcę mieć wybór, moje ciało i moja decyzja.
    • gerka Re: Duze dziecko - jak rodzic? 18.04.12, 19:32
      po pierwsze: pierwsze duże dziecko nie jest gwarantem tego, że drugie też będzie duże, mój pierwszy syn wazył 4500 drugi 3300, obaj urodzeni przez cc.
      po drugie: nowe przepisy mówią wyraźnie, że jesli pierwszy poród odbył się przez cc to na drugi poród sn pacjentka musi wyrazić zgodę. Jesli nie chcesz rodzić sn nie wyrażasz zgody i robią cc prostesmile
    • gosia2300 Re: Duze dziecko - jak rodzic? 18.04.12, 21:19
      mam ten sam dylemat, (pierwsze 4700) teraz zobaczę co się zdarzy. Jak dostanę akcję porodową wcześniej to normalnie pojadę rodzić, jeśli nie (tak jak wtedy) poddam się cc, zobaczę co los przyniesie. Lekarz mówi o cc ale przeciez to też nie jest taki super zabieg i też się boję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka