Dodaj do ulubionych

Badania hormonalne

25.04.12, 16:09
dziewczyny możecie mi tak na szybko powiedzieć jakie badania dobrze by było zrobić przed rozpoczęciem starań o dziecko?
wiem, że toksoplazmoze, cytomegalie, tsh, i jeszcze jakieś hormonalne, chyba progesteron czy prolaktyne, nie pamiętam..?
i jeszcze w którym dniu cyklu powinnam je zrobić?
z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • natalinek.j Re: Badania hormonalne 25.04.12, 17:57
      Nie wiem, czy to dobre miejsce na takie pytanie, moze lepiej na CiP...
      Przed ciążą dobrze jest właśnie zrobić badanie na toxoplazmozę, różyczkę, cytomegalię, cytologię też dobrze mieć zrobioną chociaż z pół roku przed ciążą i to właściwie tyle, ogólnie. Wszystko zależy od tego, czy masz jakieś dolegliwości, lub choroby typu nadciśnienie, czy choroby tarczycy. Jeśli np. miałaś kiedyś chorą tarczycę to dobrze zrobić tsh. Hormonów nie musisz badać jeśli masz cykle regularne, ewentualnie poobserwuj swój organizm (metody NPR), a jakby starania się przedłużały to wtedy lekarz na pewno da skierowanie na badania hormonów.
    • a.va Re: Badania hormonalne 25.04.12, 18:22
      Hormonalnych nie ma sensu robić na zaś, robi się je dopiero, jak nie uda wam się zajść w ciążę przez ok. rok. Zleci ci je wtedy ginekolog.
      Robi się je w 20.-22. dniu cyklu.
      Przed staraniami to, tak jak napisałaś, różyczkę, toksoplazmozę, cytomegalię i ogólną morfologię.
    • kozica111 Re: Badania hormonalne 25.04.12, 19:02
      FSH/LH w 3 dniu cyklu.
      • for.malina Re: Badania hormonalne 25.04.12, 19:29
        a jaki wpływ ma tak mniej więcej fsh i lh na zajscie i utrzymanie ciąży?
        • anyx27 Re: Badania hormonalne 25.04.12, 22:13
          Ja zrobiłabym jeszcze boreliozę, szczególnie, jeśli kiedyś miałaś kleszcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka