o1la 23.06.04, 21:55 no wlasnie, czy jest szkodliwy i trzeba przestac go stosowac w ciazy? Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tupelo Re: co ze slodzikiem 23.06.04, 22:08 Podobno lepiej z niego zrezygnowac. Nie pamietam, gdzie o tym czytalam, ale wiem, ze jest odradzany. Odpowiedz Link Zgłoś
olek73 Re: co ze slodzikiem 24.06.04, 09:10 Mnie pani doktór ,wręcz zakazała pić napojów i używać słodzików,zwłaszcza tych z aspartamem,podobno przy nadmiarze tego świństwa u dzidziusia zwiększa się prawdopodobieństwo zachorowania na fenyloketonurię.Więclepiej daj sobie z tym spokój Odpowiedz Link Zgłoś
kozka76 Re: co ze slodzikiem 24.06.04, 22:21 Ja wyczytałam ,że sacharyna jest absolutnie szkodliwa, nawet dla dorosłych (w końcu to wynalazek faszystowskich Niemiec) i należy absolutnie unikać. Natomiast aspartam można ale w niewielkich ilościach tzn puszka napoju leight lub 5 tabletek na dzień. Ja sama raczej odstawiłam, czasami zdarza mi się wypić coś ze słodzikiem, ale to sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozka76 Re: Fenyloketonuria 24.06.04, 23:10 Fenyloketonuria to choroba genetyczna, stsowanie słodziku w ciąży nie może mieć na nią wpływu. Może przed ciążą owszem, ale na pewno noe w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Fenyloketonuria 26.06.04, 11:29 kozka 76 Nawet spożywanie słodzików przed ciążą-aspartam-nie spowoduje,że będą predyspozycje do tej choroby lub,że są szkodliwe przecież słodzików używają cukrzycy.Jak wspomniałaś fenyloketonuria to choroba tylko genetyczna i nic ni nie ma na nią wpływu.Sacharoza natomiast jest w ciąży szkodliwa powoduje wady rozwojowe u płodu.Pozdrawiam Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 Re: Fenyloketonuria 26.06.04, 11:37 Sacharoza? Sacharoza to najzwyklejszy cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Fenyloketonuria 26.06.04, 11:43 Sorry pomyliłam się zwracam honor miało być sacharyna Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
myshh Re: Fenyloketonuria 27.06.04, 09:58 no wlasnie wlasciwie to slodzik, a precyzyjniej ASPARTAM, moze zaszkodzic tylko osobom juz chorym na fenyloketonurie Odpowiedz Link Zgłoś
dosiadpl Re: co ze slodzikiem 26.06.04, 19:57 ja stosuje slodzik od zasze i wciazy tez. Jestem juz w 37 tc i nic zlego sie nie dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
myshh ASPARTAM 27.06.04, 10:04 Ja tez nie przestalam uzywac asmartamu. Slodze nim moja codzienna poranna kawe z mlekiem. Czyli normalnie uzywam jedna "tabletke" dziennie. Do tego dochodzi jogurt slodzony aspartamem - jeden dziennie. Napojow light nie pijam. Jak tylko zaszlam w ciaze, a nawet juz wczesniej, zaczelam grzebac w intrnecie w poszukiwaniu nformacji o szkodliwosci aspartamu (oczywiscie madrze selekcjonujac zrodla). Otoz zadne badania (prowadzone od 10 lat) nie potwierdzily jego szkodliwosci (nie powinny go uzywac tylko osoby chore na fenyloketonurie, jak pisalam wyzej). Odpowiedz Link Zgłoś
1sosenka Re: co ze slodzikiem 27.06.04, 11:13 Ale po co Wy stosujecie słodzik? Chcecie się odchudzać czy co?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
myshh Re: co ze slodzikiem 27.06.04, 11:31 zeby ograniczac cukier !!!!!!!!!!! bo jezeli cukier sypie do ciast, do truskawek z bita smietana, do bialego sera i do wielu, wielu innych rzeczy, to moge probowac go uniknac chociaz w porannej czy w popoludniowej kawie Odpowiedz Link Zgłoś
dosiadpl Re: co ze slodzikiem 27.06.04, 11:41 a ja stosuje bo po prostu lubie. Od 8 lat uzywam do kawy, herbaty slodizka i inacxzej mi nie smakuje!NBie widze powodow by w ciazy robic w tej kwestii wyjatek tynm bardziej ze nie uzywam wiecej niz 1 tabl dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś