wika1980 29.08.12, 15:20 Dziewczyny czy któraś z Was korzystała z usług wróżek będąc w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ochra Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 15:34 A w jakim celu? od dawna płeć można poznać dzięki USG. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 15:44 Nigdy w życiu nie poszłabym do wróżki (tym bardziej będąc w ciąży). Moje koleżanki chodzą do takiej jednej wróżki - wszystko się sprawdza. Ale to JEST okultyzm Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 18:20 Ale to JEST okultyzm taaa i beda sie smazyc na patelni w piekle i wyrosna im rogi <ziew> Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Wróżenie kobietom w ciąży 30.08.12, 08:13 Nie będą się smażyć w piekle za wizyte u wróżki Lepiej po prostu nie zaczepiać czarnej magii Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 30.08.12, 15:12 kolezanka nie orientuje sie zupelnie zatem co oznacza termin czarna magia, czy w ogole co jakakolwiek magia czarna czy biala ma cokolwiek wspolnego z wrozbami, i przypisuje pod to wszelakosci mozliwe new age albo ezoteryke. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 30.08.12, 08:23 okultyzmem to oczyiwscie nie jest. ale zastraszajacy jest fakt, ze w tym kraju, w ktorych 90% ludnosci jest katolikami, z czego ponad 80% okresla sie za wierzacych, nikomu nie przeszkadza chodzic do wrozek, wrozyc sobie w domu z fusow, obraczek i czego popadnie i ze na kazdym kroku i w kazdej sytuacji zyciowej, a szczegolnie w ciazy, czyhaja na czlowieka niezliczone i powaznie brane przesady. Ale na codzien wszyscy opluwaja sie, ze ci inni sa obludni... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 30.08.12, 15:16 kobietka_29 napisała: > okultyzmem to oczyiwscie nie jest. ale zastraszajacy jest fakt, ze w tym kra > ju, w ktorych 90% ludnosci jest katolikami, z czego ponad 80% okresla sie za wi > erzacych, nikomu nie przeszkadza chodzic do wrozek, Maja prawo do wolnego wyboru- widac sa katolikami jacy podchodza do doktryny katolickej w sposob elastyczny i taki jak im odpowiada a nie koscielnemu establishmentowi. Wybor osobisty jak sie praktykuje i nie ma przymusu robienia wszystkiego pod linijke co tam jakis dziadek w Watykanie powiedzial. Co czlowiek to swiatopoglad. Dla mnie zastraszajacy jest z kolei fakt wlasnie ze w Polsce 90% ludzi jest katolikami.... Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 07:05 Szkoda tylko, ze ta elastycznosc nie pozwala juz im na osobisty wybor odnosnie sakramentow wlasnego dziecka. dziwnym trafem wszystkie te, co sie baly przechodzic pod sznurem w ciazy, zeby sie pepowina nie zaplatala dziecku wokol szyi i te ktore placily kase jakiejs pokatnej wrozce, zeby powiedziala im plec dziecka, zamiast wydac pare groszy na usg, nagle gora miesiac po porodzie produkuja watki o chrzcie. i co druga w miare rozwoju dyskusji stwierdzi, ze sama to by nie chciala, ale rodzice chca, albo rodzice placa za wszystko i wymagaja. piekne mi samodzielne dokonywanie wyboru. ale skoro dla ciebie nie bije tu hipokryzja i obluda jest dla ciebie czyms oczywistym... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 10:00 > Szkoda tylko, ze ta elastycznosc nie pozwala juz im na osobisty wybor odnosnie > sakramentow wlasnego dziecka no chyba skoro decyduja sie na chrzest to znaczy ze to jest ich osobisty wybor? A nie? Nawet jesli robia to dla rodzicow to jest to ich osobisty wybor ze wzgl na sprawienie przyjemnosci rodzicom. Maja do tego prawo. ale skoro dla ciebie nie bije tu hipokryzja i > obluda jest dla ciebie czyms oczywistym... Nie. Sa to kobiety jakie nie chca miec przez pol zycia awantury o chrzest. Dla nich to nieistotne, a dla rodzicow tak. Ida na kompromis. Miejze wiecej wyrozumialosci dla innych. dziwnym trafem wszystkie te, co sie baly przechod > zic pod sznurem w ciazy, zeby sie pepowina nie zaplatala dziecku wokol szyi i t > e ktore placily kase jakiejs pokatnej wrozce ja bym jednak rozrozniala sztuke dywinacji jakiej sie dlugo trzeba uczyc by cos sie sprawdzalo od jakichs zabobonow naszych prababc i nie wsadzala tego do jednego wora.... zeby powiedziala im plec dziecka, > zamiast wydac pare groszy na usg, nie no bez przesady. Przeciez one nie ida do wrozki zamiast do lekarza na usg. Jesli konkretnie ida do wrozki w sprawie plci ( tylko? eee chyba i z innymi pytaniami) to we wczesnej ciazy, przed 20 tygodniem kiedy to plec dziecka jeszcze nie jest mozliwa do okreslenia na USG. A po 20 tygodniu tez czasem nie jest to latwe do okreslenia ze wzgl na ulozenia plodu. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 12:27 princesswhitewolf napisała: > Maja prawo do wolnego wyboru- widac sa katolikami jacy podchodza do doktryny ka > tolickej w sposob elastyczny i taki jak im odpowiada a nie koscielnemu establis > hmentowi. Wybor osobisty jak sie praktykuje i nie ma przymusu robienia wszystki > ego pod linijke co tam jakis dziadek w Watykanie powiedzial. Problem w tym, że religia to nie menu w pizzerii, gdzie możesz sobie wybrać trochę tego, trochę tamtego, tego podwójną porcję, ale tamtego wcale, bo nie lubię. Nie da się być chrześcijaninem (ani wyznawcą żadnej innej religii) a la carte. Albo chrześcijaństwo albo wróżki, nikt nikogo nie zmusza do bycia chrześcijaninem, nie masz ochoty to nie bądź. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 13:18 Nie da się być chrześcijaninem (ani wyznawcą żadnej innej religii) a la carte. no i sie mylisz bo to co mowisz to sa twierdzenia establishmentu katolickiej instytucji koscielnej ktory chce miec jak kazda religia monopol na prawde. A takowa instytucja moze sobie uwazac co chce a realia sa inne. Pomijajac inne religie i skupiajac sie na samym chrzescijanstwie. Np pod koniec sredniowiecza Marcin Luter i Kalvin uwazali inaczej i powstalo chrzescijanstwo w innym wydaniu religijnym. Kosciol prawoslawny tez innymi prawami sie rzadzi. A co do samego katolicyzmu to niejaki Polski Kosciol Katolicki ( Nie mylic z rzymsko-katolickim) tez nie jest zainteresowany tym co tam sobie papiez uwaza, poza tym sa tez i male wyznania w obrebie samego chrzescijanstwa zwane sektami co oczywiscie z czasem nabralo znaczenia pejoratywnego ( no ale coz Chrystus i jego 12 kumpli apostolow niczym nie roznilo sie od jakiejs sekty.... tak sie zaczynalo) Tak tez we wlasnym ogrodku kazdy ma pelne LEGALNE prawo do wyboru czy chodzi do kosciola jakiegos czy nie chodzi i na ile chodzi. Dokladnie a la Carte to czyni wielu jesli chce i w praktyce jakosc takowy kosciol rzymsko-katolicki sie nie buntuje i nie wyrzuca ich z mszy jesli odwiedza raz na iles lat. Gdyby byl jakis przymus z pewnoscia by to czynil. Wiec czy sie to komus podoba czy nie realia sa takie, ze ludzie wybieraja z religii takiej czy owakiej calosc czy czesc. Nic na to nie poradzisz, ale zyjemy we wolnym swiecie gdzie ludzie beda chodzic i na msze i wrozki i nie wazne co tam uwazasz- pogodz sie z realiami P.S. Ja do kosciola nie chodze bo nie lubie zadnej religii i uwazam to za instytucje zniewalajace umysl. Czlowiekowi nie jest potrzebny ZADEN posrednik pomiedzy nim samym a duchowoscia. To moje zdanie ale kazdy niech uwaza co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 17:21 To co piszesz o religii jest Twoją mocno dowolną fantazją na jej temat. Jeżeli chcesz poznać nieznany dotąd świat ludzi wierzących, polecam lekturę Katechizmu Kościoła Katolickiego - tam jest dość szczegółowy wykład, w co katolicy wierzą a w co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 17:26 > To co piszesz o religii jest Twoją mocno dowolną fantazją na jej temat. zachecam do pisania konkretow zamiast frazesow o domniemanej wolnej fantazji. wybacz , i nie poczuj sie osobiscie urazona ....ale mam wyzszych lotow lektury. Wynudzili mnie tym za moich mlodych lat dostatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 13:37 ale tamtego wcale, bo nie lubię dodam jeszcze ze wiekszosc katolikow to stosuje: Wszak antykoncepcja poza "naturalna ruletka" z termometrem i medytacjami nad sluzem jest grzechem wg myslenia KK. Dziewictwo do slubu. ILE naprawde ludzi to praktykuje?? Jakies nieliczne wyjatki. ( nie wcale ich nie pochwalam bo to anachronizmy) Pomysl nad tym. To jest w efekcie a la carte Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 15:17 rincesswhitewolf napisała: > ale tamtego wcale, bo nie lubię > > dodam jeszcze ze wiekszosc katolikow to stosuje: > Wszak antykoncepcja poza "naturalna ruletka" z termometrem i medytacjami nad sl > uzem jest grzechem wg myslenia KK. Dziewictwo do slubu. > ILE naprawde ludzi to praktykuje?? Jakies nieliczne wyjatki. ( nie wcale ich ni > e pochwalam bo to anachronizmy) A Tobie w czymś przeszkadzają te nieliczne wyjatki, że "nie pochwalasz"? Coś w sumieniu uwiera może? Bo wyobrażam sobie, że np skorumpowanym sędziom tak samo przeszkadzają "nieliczne uczciwe i anachroniczne wyjątki". Tymczasem należałoby raczej podziwiać tych (pewnie rzeczywiście nielicznych) uczciwych i gorliwych wyznawców. Są wierni temu, co wybrali, nieprawdaż? > > Pomysl nad tym. To jest w efekcie a la carte Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 16:44 mmk9 Widzisz dyskusja osoby nie religijnej z osoba praktykujacej uwazajacej ze bycie gorliwym wyznawca to jakas zaleta nie ma sensu i tez nie ma sensu abysmy sie tutaj spieraly tym bardziej ze odchodzi to daleko od tematu tego watku. Dla ciebie zarliwe wyznanie to cos godnego podziwu, a dla kogos innego np naukowca jaki tez ma wytrwalosc i przekonania jest tao zarliwa wiara w stek anachronizmow . Mysle ze z powodow tolerancji nalezy zamknac tego typu dyskusje bo nie prowadza specjalnie nigdzie i nie ma plaszczyzny porozumienia. pozdrawiam niemniej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 16:47 > Wszak antykoncepcja poza "naturalna ruletka" z termometrem i medytacjami nad sl > uzem jest grzechem wg myslenia KK. Dziewictwo do slubu. > ILE naprawde ludzi to praktykuje?? Jakies nieliczne wyjatki. ( nie wcale ich ni > e pochwalam bo to anachronizmy) A Tobie w czymś przeszkadzają te nieliczne wyjatki, że "nie pochwalasz"? Wnioskuje na podstawie twojego wpisu, ze pochwalasz i uwazasz za godne podziwu nie uzywanie srodkow antykoncepcyjnych poza nieskutecznymi "kalendarzykami naturanymi" oraz pochwalasz jak KK nakazuje rodzenie dzieci chorych z wodoglowiem tudziez z gwaltow. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 20:50 princesswhitewolf napisała: > Wnioskuje na podstawie twojego wpisu, ze pochwalasz i uwazasz za godne podziwu > nie uzywanie srodkow antykoncepcyjnych poza nieskutecznymi "kalendarzykami natu > ranymi" ??? Ktoś nagadal Ci głupot . Nie ma czegos takego jak "kalendarzyk naturalny". Metoda zwana kalendarzykiem nie jest zalecana przez KK od dobrych 40 lat, naturalne planowanie poczęć nie polega na "kalendarzyku", polecam forum "naturalne planowanie rodziny". Tak, wiem, że Cię to nie interesuje , a jutro znów będziesz glosić, że ten głupi KK zaleca kalendarzyk... oraz pochwalasz jak KK nakazuje rodzenie dzieci chorych z wodoglowiem t > udziez z gwaltow. Powodzenia. Nie no, jakżeż można tolerować istnienie jakichkolwiek chorych. Zieeew. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 01.09.12, 11:22 od dobrych 40 lat, naturalne planowanie poczęć nie polega na "kalendarzyku", polecam forum "naturalne planowanie rodziny". Tak, wiem, że Cię to nie interesuje , a jutro znów będziesz glosić, że ten głupi KK zaleca kalendarzyk... Mylisz sie i widac nie masz pojecia o tym co jest w programie nauk przedmalzenskich. Oczywiscie ze tzw naturalne planowanie poczec dla kosciola katolickiego polega na kalendarzyku, pomiarze temperatury i obserwacji sluzu co powyzej napisalam juz bardzo wyraznie i tu powtarzam. Wszelakie spirale, prezerwatywy, i antykoncepcja doustna jest "grzechem". Ja nie ziewam, ja jestem w szoku ze wyznawca nie wie czego w jego kosciele nauczaja > Nie no, jakżeż można tolerować istnienie jakichkolwiek chorych. Zieeew. Dziecko z wodoglowiem nie jest klasyfikowane jako chore niestety. Dziecko z wodoglowiem nie przezywa za dlugo po porodzie bo nie ma mozgu prawie rozwinietego. Szanse sa zerowe ja nie ziewam. Ja jestem w szoku ze wyznawca nie zna wlasnej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 01.09.12, 11:24 a juz nie wspomne ze odeszlismy od podstawy watku czyli tematu wrozenia po to by wciagac sie w jakies rozwazania o sensownosci w 21 wieku i logiki doktryny katolickiej. Totalnie nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 15:55 Co za glupota. Przyszle matki, majace brac odpowiedzialnosc za dziecko, ida do wrozki. Wspolczuje dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 16:04 Łomatko. Po jaką nagłą cholerę ktokolwiek miałby to robić? Niezależnie od ciąży lub jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 18:03 tak, w każdej ciąży. pytam wróżkę, czy urodzę naturalnie czy cesarką. zawsze się sprawdza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 29.08.12, 18:21 no i dlaczego nie. Wrozka jak psycholog potrafi na duchu podtrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 30.08.12, 07:12 Oczywiscie, kazdego dnia. Wizyta u wrozki jest niezbedna, zeby poznac plec, przebieg porodu, czy jak potoczy sie zwiazek w ciazy czy po porodzie. A dzieki regularnym wizytom u wrozki mozna tez szybciej, latwiej i taniej ochrzcic dziecko, bo wszakze jest sie bardzo wierzacym. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 10:03 jest tez masa ludzi nie bedacych katolikami, albo katolikow niepraktykujacych ( w cos tam z tego katolicyzmu sobie wierza ale na swoj sposob bez udzialu w instytucjonalizmie katolickim) Mysle ze stawianie wierzacy versus wrozki jako jedyej populacji bardzo ogranicza perspektywe. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 14:38 Ja Ci powróżę za darmo Urodzisz chłopca albo dziewczynkę, z kończynami wszystkimi. Będą mieć niebieskie oczy i będą bez włosów bądź tylko niewielki meszek. Będziesz rodzić w bólach. W szpitalu. Czy jeszcze coś chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 16:18 mi też powróż, plizzz. moja stała wróża poechała na 3 miesiące za granicę, dorobić. i nie wiem, co teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 17:01 Widzę, że będziesz jeszcze dziś coś jadła i coś piła. A jutro rano obudzisz się i wstaniesz z łóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 17:39 Za darmo nie wrozysz, wszak gazeta ci placi Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 Re: Wróżenie kobietom w ciąży 31.08.12, 20:23 ale pewna jesteś? to picie też widzisz? to może se pół szklanki piwa naleję? Odpowiedz Link Zgłoś
mechantloup Re: Wróżenie kobietom w ciąży 11.09.12, 09:12 Właśnie dla takich tematów uwielbiam czytać CiPę. Zakładam przy tym, że autor tematu pisze całkiem serio. Od razu świat staje się ciekawszy. Powyższy temat zrzucił z pierwszego miejsca problem pewnej autorki -czy po zjedzeniu robaczywego owocu, robaki z tegoż zjedzą płód.Ups..Fasolkę. Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 mechantloup 11.09.12, 19:04 specjalnie dla Ciebie: forum.gazeta.pl/forum/w,585,138472709,138472709,wiatr_na_brzuchu_.html tylko uwaga, pani od wiatru ma liczne obrończynie. w nagrodę czekam na linkę do tej pani od fasolki z robakiem Odpowiedz Link Zgłoś