Dodaj do ulubionych

wpadłam! pomimo brania tabletek

07.09.12, 10:51
Dziewczyny, dzisiaj się załamałam, biorę tabletki triquilar, trójfazowe i właśnie się dowiedzialam że jestem w ciąży! Jestem w szoku , mamy już troje dzieci nie planowaliśmy czwartego,
Dla niedowiarków, nie zapomniałam żadnej tabletki, nie wymiotowałam, nie miałam rozwolnienia itp.
Jestem zła , bo jeszcze jak karmiłam piersią to po prostu uważałam, stosowaliśmy prezerwatywę i jakoś to było bardziej skuteczne. Tabletki miały być takie super bezpieczne. kochaliśmy się w sumie z mężem tylko do 11dc, bo potem mąż wyjechał, owu przy normalnych cyklach miałam zazwyczaj 18 dc, ale teraz to już nic nie wiem.
Jestem załąmana, nie wyobrażam sobie siebie znowu z brzuchem no i potem kolejne dziecko...no nic muszę się jokoś oswoić
Obserwuj wątek
    • estera.78 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 07.09.12, 11:11
      no tak, ktoś musi być w tym 1 % nieskuteczności.
      ja mam juz 14 letnii dowód na nieskutecznośc tabletek ant ( ale ja opusciłam jedną) wiec sobie jakos tam zasłuzyłam na nieplanowana ciąże smile.Dni płodnych nie wyliczysz przy tabletkach, jak juz cos pójdzie nie tak to ruletka big_grin
      Fajnie jest miec duzo rodzeństwa i fajnie jest miec duzo dzieci. Głowa do góry.
      Tylko jak są takie małe to upierdliwe, potem już same plusy smile
    • minininja Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 07.09.12, 16:32
      a z ciekawości spytam które to było opakowanie pigułek, jeśli pierwsze to brałaś od pierwszego dnia miesiączki (i miałaś pewność, że to miesiączka a nie krwawienie środcykliczne), a jeśli któreś z kolei to czy nie wydłużyłaś przypadkowo przerwy?
      Pigułki są pewne, ale ten 0,1% kobiet jednak mimo prawidłowego brania zachodzi... Żadna metoda poza wstrzemięźliwością nie daje niestety 100% sad
      • natalinek.j Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 07.09.12, 22:23
        Dlatego warto połączyć dwie wink
        Jeśli ktoś nie chce dziecka, ale jak się trafi to trudno to można liczyć na jedną metodę, ale jeśli ktoś zdecydowanie nie chce kolejnego dziecka (czy w ogóle) to już trzeba zrobić coś więcej wiedząc o tych właśnie wyjątkach.

Tabletkom nigdy nie ufałam, wystarczy poczytać jak wiele czynników może zakłócić ich działanie.

To tak jak są osoby, które twierdzą, że jak się prezerwatywy używa odpowiednio to nigdy nie zawiodą.
        A jednak...

A do autorki: teraz jesteś wstrząśnięta tą wiadomością, jak ochłoniesz spojrzysz na to na spokojnie to już będzie lepiej. Kiedyś słyszałam jak ktoś w przychodni mówił, że "po 3 dziecku to już kolejne różnicy nie robi, bo wszystko jest i dzieci zajmują się sobą" Co prawda mi osobiście ciężko w to uwierzyć, ale tak mi się skojarzyło....Jeżeli finansowo dacie radę to reszta się ułoży smile
    • aniaidaniel Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 08.09.12, 09:44
      Ups... i moje nieplanowane... z prezerwatywą uncertain Ale już się cieszę smile Choć na początku był szok. Teraz planuję stosować 2 metody zapobiegania... dla pewności!
    • pysia1231 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 08.09.12, 11:40
      Kurcze, własnie jestem w drugiej ciąży, wpadka, ale kalendarzykowa. Po ciąży planowałam brac własnie tabletki, bo juz dzieci nie planuje, ale jak czytam takie rzeczy to juz nie wiem, chyba tylko szkolanka zimnej wody daje 100% pewnosci
    • paul_ina Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 10.09.12, 04:13
      Mogę tylko pogratulować, za jakieś 20 lat popatrzysz na to inaczej smile
      Podobno lekarze i księża mówią, że umierający ludzie żałują tylko dwóch rzeczy w życiu - że mieli za mało dzieci i że przejmowali się głupotami.
      Ty masz na pewno jedną z tych rzeczy już z głowy smile
      • agawa22 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 28.09.12, 19:41
        Byłam dzisiaj u lekarza, potwierdził ciążę, serduszko bije tylko ciąża młodsza o około 10 dni, niż wynika z ostatniej @. Powinnam być w 8 tc a z usg wyszło 6t1d. Teraz to już jestem zupełnie skołowana jak mogłam zajść. Powoli przyzwyczajam się do mysli że znów będę mamą, pozdrawiam
        • anetchen2306 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 28.09.12, 22:16
          Po pierwsze: biorac tabletki nie mialas miesiaczki. Wiec nie wiem, jak lekarz moze liczyc od "miesiaczki". W przypadku dluzszego zazywania pigulek i "wpadki" (zwlaszcza, jak nie mozna sobie przypomniec terminow wspolzycia) lekarz na ogol sugeruje sie obrazem usg. Bo w przepadku pigulek nie ma sie pojecia, kiedy byla owulacja. Moglas zajsc w ciaze nie w ostatnim cyklu brania tabletek, a w przedostatnim wink Bo krwawienie z odstawienia tabletek wcale nie jest wskaznikiem, ze w ciazy nie jestes ... To krwawienie z odstawienia hormonow a nie miesiaczka.
          Bedzie dobrze!
          • mgielka82 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 29.09.12, 09:32
            pytam poważnie skoro krwawienie z odstawienia nie jest krwawieniem to jak przy braniu tabletek można się połapać ze jest się we wczesnej ciąży?bo póżniej to już brzuch widać.robić co miesiąc testy?
            • anetchen2306 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 29.09.12, 11:03
              ... teoretycznie tak by wypadalo ... Bo krwawienie z odstawienia (pomiedzy jednym blastrem tabletek a drugim) nie jest miesiaczka: abcantykoncepcja.pl/brak-okresu-po-odstawieniu-tabletek
              Krwawienie lub jego brak, "z odstawienia" , nie jest zadnym wyznacznikiem bycia lub niebycia w ciazy sad Na kazdej ulotce informuja, ze krwawienie POWINNO wystapic (co nie znaczy, ze musi). I zeby, gdy jednak nie wystapi, upewnic sie testem, ze w ciazy sie nie jest i ... zaczac przyjmowac w danym dniu nastepne opakowanie tabletek.
              Mnie sie to ostatnio zdarzylo: zapomnialam wizasc jedna tabletke, potem nie dostalam krwawienia w przerwie. I co? W ciazy nie jestem, zrobilam 2 testy, polecialam do mojej lekarki ... I dopiero tam, na "starosc" dowiedzialam sie, ze brak lub wystapienie krwawienia podczas brania pigul o niczym tak naprawde nie swiadcza sad Wiec czlek juz niczego pewien byc nie moze. Po nastepnym opakowaniu tabsow krwawienie u mnie znowu sie pojawilo.
              • estera.78 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 29.09.12, 13:13
                potwierdzam, krwawienie z odstawienia pigułek nie świadczy o braku ciązy. Ja w ten sprytny sposób o pierwszej ciąży dowiedziałam się w 3 miesiącu! Tak się tylko zastanawiałam jak mi ładnie biust urósł big_grin
                pozdrawiam wszystkie zdziwione mamy smile
                • mgielka82 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 29.09.12, 21:30
                  czyli co miesiąc nowe opakowanie tabletek + teścik kontrolnie
        • lidek0 Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 30.09.12, 17:28
          "Teraz to już jestem zupełnie skołowana jak mogłam zajść" a łykając tabletki wogóle wiedziałaś co bierzesz czy myśłaś, że to tabletkina gardło? No bardzo przepraszam, ale nawet w ulotce nie jest napisane, że nie dają 100% zabezpieczenia więc takie teksty są conajmniej dziecinne.
      • princesswhitewolf Re: wpadłam! pomimo brania tabletek 29.09.12, 13:06
        Podobno lekarze i księża mówią, że umierający ludzie żałują tylko dwóch rzeczy w życiu - że mieli za mało dzieci i że przejmowali się głupotami.

Sa zatwardzialce co w ogole nie chca dzieci. A to ze przejmujemy sie za bardzo glupotai to swieta prawda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka