27.09.12, 09:44
młody urodzi się za miesiac, na wielorazówki planuję przejść od wiosny (no chyba że uda sie wcześniej), pierwsze dziecko więc zanim ogarnę temat jego obsługi to chyba wygodniej będzie z pampersem. w kazdym razie chcę aby kupione teraz tetry mogły później ewentualnie nadać się do pieluch wielo-pytanie czy rozmiar 80x80 jest ok, jaka gramatura (może podlinkujecie coś na allegro). myślałam o ok 20-30 szt aby było na teraz i potem do wielo, i tak będa dokupywać inne wkłady
dzięki za wszelki wskazówki
Obserwuj wątek
    • pstrabiedronka Re: tetra 27.09.12, 09:58
      moim zdaniem jak o wkłady zdecyedowanie wygodniejsza jest mikrofibra.
      takie gotowe wkladki - nie musisz skladac, rozwiesza sie latwiej.
    • mammajowa Re: tetra 27.09.12, 11:13
      wiesz właśnie zgłębiam temat. wg mnie gramatura musi być koło 130-140 -inne wyglądają jak cienka gaza i kiepsko chłoną. kupiłam po jednej z wielu firm, wyprałam i testujesmile wg mnie ok jest tetra lux polska, dostępna np. na allegro, właśnie 80x80 najlepiej, bo kwadrat się wygodnie składa. mam na myśli taką tetrę: www.kieczmerscy.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=71

• kazikss Re: tetra 27.09.12, 13:27
      Generalnie tetra jest mało przyjazna jeśli chodzi o stosowanie do wielorazowych pieluszek (choć to też jest możliwe trzeba ją trochę poskładać i raczej stosuje się jako pieluszkę niż jako wkład (o zakładaniu takiej pieluszki możesz poczytać m.in. tutaj. Jeśli na początek szukasz czegoś bardziej składalnego przyjzyj się tzw prefoldom to taki rodzaj pieluszek co jest juz przygotowany do bycia wielorazowka ale jescze nie jest to formowanka czy kieszonka (nie jest zszyty w formie zblizonej do pampersa)
      • minimka83 Re: tetra 29.09.12, 21:43
        Pozwole sie nie zgodzic. Mnie tetra sprawdzila sie idealnie przy noworodku i niemowlaku. Na poczatku z malym otulaczem zlozona w samolot - jako jedyna blokowala plynne, zolte, farbujace mleczne kupy. Potem stosowalam do kieszonki (na polarek). I dopiero ok. 6 m-ca przeszlam na wklady do kieszonki mikrofibrowe,
        Fajna opcja to tez wklady bambusowe do skladania - moga byc tak samo jak tetra stosowane z otulaczem: bambuszka
        • green-aisha Re: tetra 15.02.13, 12:18
          ja też jestem fanką tetry smile
          z moich doświadczeń pieluszkowych wynika jednak, że tetra o dużej gramaturze zupełnie nie sprawdza się przy nowordoku i małym niemowlaku. Nasze ulubione to muśliny imse vimse i z nich korzystaliśmy od ok 5-6 miesiąca, a do tego czasu zwykła tetra złożona w prostokąt, czasem w celu zwiększenia chłonności dokładałam cieniutką wkładkę mikrofibrową albo konopną.
        • leilana26 Re: tetra 15.02.13, 14:31
          również bardziej sprawdziła mi się tetra zwłaszcza że szybko schnie łatwiej ją doprać i nie łapie tak zapachy.
    • mammajowa Re: tetra 01.07.13, 22:55
      mamy tetrę bebeboo i junior joy. są super - bardzo chłonne i miłe. produkowane w turcji ponoć, rozmiar 70x70cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka