Dodaj do ulubionych

badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży

23.10.12, 14:34
Witam
czy któraś z Was miała podczas kontroli w ZUS wykonywane badanie ginekologiczne? Zostałam wezwana na kontrolę i nie wiem jak to wygląda, a nie chcę żeby jakiś obcy lekarz zaglądał mi "pod spódnicę"smile
Obserwuj wątek
    • sabina_online Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 23.10.12, 16:47
      A co masz na zwolnieniu, czy możesz chodzić?
      • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 23.10.12, 16:51
        Mam 2 - mogę chodzić. Nie wiem tylko jak taka kontrola wygląda? Czy wystarczy skserować kartę od mojego lekarza ginekologa z opisem i przedstawić kartę ciąży?
    • d.d.00 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 23.10.12, 17:26
      Moja koleżanka została wezwana na kontrolę ZUS.
      Jej wizyta nie trwała więcej niż 10 minut. Zapytali jaki charakter ma jej praca, powiedziała, że siedząca, biurowa, często po godzinach musiała siedzieć. Zapytali jak się czuje i koniec smile
      Powiedzieli jej, że została wezwana na prośbę pracodawcy i tyle.
      Uzbrojona była w kartę ciąży, wyniki badań itd na wszelki wypadek, ale nikt do tego nie zajrzał, już nie mówiąc o badaniach ginekologicznych.

No stress i napisz jak było smile))
      • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 23.10.12, 18:52
        Dziękismile Odezwę się po kontroli...
      • gazeta_mi_placi Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 14:46
        A czemu Twoja koleżanka nie mogła wykonywać lekkiej biurowej siedzącej pracy? Rozumiem jeszcze Panią sklepową muszącą wykładać towar lub pracującą w fabryce przy taśmie lub fizycznie (np. jako Pani sprzątająca), ale praca biurowa? Niby jak może zaszkodzić ciąży?
        • princesswhitewolf Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 20:00
          gazeta, bo sa np. kobiety jakich ciaza jest TAK zagrozona ze musza lezec horyzontalnie .
          Sa kobiety jakie leza cala ciaze... np te z lozyskiem przodujacym ale i inne np te co maja niepowsciagliwe wymioty tez w zasadzie musza byc wokol toalety caly czas..

Ja na ten przyklad nie moge jezdzic do pracy ale na szczescie moge pracowac z domu. Ani jazda samochodem ani siedzenie w pozycji 90 stopni przy biurku nie jest wskazane. Rwa kulszowa- pracuje polezac w lozku z kompem na kolanach
    • doral2 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 23.10.12, 19:45
      kaczuszka77 napisała:

> Witam
      > czy któraś z Was miała podczas kontroli w ZUS wykonywane badanie ginekologiczne
      > ? Zostałam wezwana na kontrolę i nie wiem jak to wygląda, a nie chcę żeby jakiś
      > obcy lekarz zaglądał mi "pod spódnicę"smile.."'

no to podczas porodu możesz mieć nielichy problem, bonie jeden obcy lekarz pod spódnicę może ci zajrzeć..
      lepiej się na to przygotuj.
      • sharzan-ka doral2 23.10.12, 23:13
        ale poród to trochę co innego niż komisja ZUS ;>

więc proszę Cię... bez takich farmazonów i czepialstwa,..
      • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 24.10.12, 12:02
        To mi nie przeszkadza, tym bardziej że to moja 3 ciąża, a przy poprzednich porodach widziałam głównie położne... Po prostu mam awersje do instytucji ZUS i nie wydaje mi się żeby lekarze tam pracujący byli mili dla pacjentek.
      • karykatura12 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 10.11.12, 21:33
        doral2 napisała:

> no to podczas porodu możesz mieć nielichy problem, bonie jeden obcy lekarz pod
        > spódnicę może ci zajrzeć..
        > lepiej się na to przygotuj.

co ty nie powiesz....
    • lady_olena Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 24.10.12, 10:46
      Ja miałam kontrole ZUS. Miałam się stawić najpierw w wyznaczonej przychodni u wyznaczonego ginekologa, a na następny dzień u lekarza orzecznika w siedzibie ZUS. Nie miałam z zusem najmniejszych problemów, lekarka była bardzo sympatyczna (wbrew wszystkim bzdurom, które wcześniej czytałam o niej w necie!) przeprowadziła wywiad i owszem badała mnie na fotelu, a później nawet na moja prośbę smile obsłuchała tętno dzieciom. Lekarz orzecznik na następny dzień miał wszystkie info od ginekolog, więc po prostu weszłam do niego i wyszłam.
      U mnie zwolnienie jest w pełni zasadne +mam ciąże bliźniaczą, więc nie miałam się czego bać, ale zdaję sobie sprawę że dostać takie wezwanie miłe nie jest.
      • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 24.10.12, 12:05
        Ja mam się stawić w oddziale ZUS u lekarza orzecznika. Skserowałam już sobie karty choroby od mojego lekarza i mam nadzieję, że te informacje wraz z kartą ciąży, usg i badaniami im wystarczą, tym bardziej że to jest 31 tydzień ciąży i krzyże tak mi dają się we znaki że masakra (nie mówiąc o innych dolegliwościach).
        • iwona_woz Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 25.10.12, 14:00
          Dla mnie to jest szok, ZUS sobie ciąga na kontrole najpierw do gina a potem na Komisję kobietę w ciąży bliźniaczej. Nie chciałabym, żeby mnie wzywał, chociaż mam bardzo uzasadnione zwolnienie, mam niepowściągliwe wymioty, ślinotok, łożysko przodujące w takim stanie nie chciałabym nigdzie być ciągana. Czy to jest zgodne z prawem? Niech się umówią i przyjadą do mnie? A poza tym, to chyba jest prawo wyboru lekarza, dlaczego ma mnie badać ZUSowski lekarz???
          • hanusina_mama Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 25.10.12, 14:15
            A na zwolnieniu masz wpisany kod, że musisz leżeć? Jeśli nie, to nie masz podstaw odmowy takiej kontroli.
          • 1mzeta Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 25.10.12, 14:36
            Wiesz z całym szacunkiem do tych co na prawdę muszą być na L4...ale jest tyle naciągaczek, że wcale im się nie dziwię, że na kontrolę wzywają.
            Nie sądzę, że trzeba na nią się stawić jeśli ma się wpisane, że trzeba leżeć.

"A poza tym, to chyba jest prawo wyboru lekarza, dlaczego ma mnie badać ZUSowski lekarz???"

Prawo wyboru lekarza to masz w innej sytuacji- nie w takiej kiedy ZUS wyznacza orzecznika, który jest dla nich wiarygodny. Gdybyś mogła sobie wybrać w takiej sytuacji to nie mieli by pewności, że np. nie umówiłaś się z danym lekarzem na "odpowiednią" diagnozę za "odpowiednie wynagrodzenie" w kopercie.
    • 1mzeta Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 25.10.12, 14:30
      "a nie chcę żeby jakiś obcy lekarz zaglądał mi "pod spódnicę"smile"

Serio ? Ty na prawdę sądzisz, że nie może ci się przytrafić taka sytuacja, że twojego lekarza nie będzie i niestety będziesz skazana na takiego co go w życiu nie widziałaś......
    • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 26.10.12, 09:24
      Jestem po wizycie w ZUS. Przyjęła mnie starsza, bardzo sympatyczna Pani doktor. Zrobiła krótki wywiad, czym się zajmuję, co mi dolega itp. Przeglądnęła kartę ciąży i zerknęła tylko na badania które przyniosłam ze sobą. No i powiedziała że zwolnienie mam zasadne. Badać mnie nie będzie bo jestem prawie w 8 miesiącu ciąży i różnie mogę się czuć... W ogóle miałam wrażenie, że trochę próbowała załagodzić sprawę, że mnie w tak zaawansowanej ciąży wezwali do kontroli. Ogólnie wszystko w porządkusmile
      • d.d.00 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 26.10.12, 14:35
        O kochana, czyli nie taki ZUS straszny jak go malują smile
        Super!
        • emilia.styczen2013 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 08.11.12, 14:24
          Witajcie,
          Byłam dzisiaj na kontroli z ZUS. Po wywiadzie miałam robione badanie ginekologiczne. Nigdy tak bolącego badania nie doświadczyłam. Łzy leciały mi ciurkiem na fotelu a lekarz do mnie: "ciekawe jak Pani urodzi skoro tak Pani reaguje". Jestem w 32 tyg i chyba trochę badań miałam. Nigdy takiego bezlitosnego. Jutro mam iść do orzecznika. Zobaczymy co powiedzą ale lekarza zapamiętam do końca życia. Niby miły ale badanie traumatyczneuncertain
          • kaczuszka77 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 08.11.12, 14:38
            Hej
            przykro mi to słyszeć. Ja miałam szczęście i trafiłam na sympatyczną starszą Panią doktor, która stwierdziła że nie ma sensu robić badania. Byłaś bezpośrednio u ginekologa z ZUS? Ja od razu byłam wezwana do lekarza orzecznika i to był zwykły lekarz internista.
            • emilia.styczen2013 Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 08.11.12, 20:05
              Ja miałam wezwanie do prywatnego gabinetu - dostałam pismo z ZUS a jutro mam iść do siedziby ZUS-u do orzecznika.
    • kasiamalpa Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 08.11.12, 15:28
      tak koło tematu trochę.....
      mi kontrola z Zusu wpadła do domku tydzień przed terminem porodu smile akurat wychodziłam na ktg do szpitala. Zusówka popatrzyła tylko na brzuch i kazała się podpisać na kartce obecności (chyba).Na L4 miałam-chory może chodzić,więc nie wiem czemu mnie w domku szukała wink
      • farfalina Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 08:42
        Ja sie zastanawiam czy te kontrole sa dzieki naszym pracodawca czy loteria i ZUS "losuje"?
        • skory1 Działalność ZUS niezgodna z Konstytucją! 09.11.12, 10:37
          ZUS działa w oparciu o ustawę niezgodną z Konstytucją RP.

wolniprzedsiebiorcy.org/aktualnosci/artykuy/34-grzegorz-sowa-obowiazek-ubezpieczen-niezgodny-z-konstytucja
          • karykatura12 Re: Działalność ZUS niezgodna z Konstytucją! 10.11.12, 21:30
            badanie ginekologiczne jest osobiste ,a w przypadku ciąży może byc np. niewskazane
            badania mozna odmówić !
    • gazeta_mi_placi Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 14:49
      Podziękujcie Waszym koleżankom w zdrowych i niezaawansowanych ciążach, które idą na zwolnienie od biurowej lekkiej pracy już od pierwszego miesiąca ciąży byle tylko wydoić pracodawcę i państwo.
      • jess_day Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 15:31
        ludzi są różni... a kiedy dla ciebie to zaawansowana ciąża?
        • gazeta_mi_placi Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 15:37
          Od siódmego miesiąca.
      • kiddy Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 17:48
        Gazetko, a co dla ciebie oznacza "zdrowa ciąża"?
        • gazeta_mi_placi Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 18:37
          Niezagrożona.
          • princesswhitewolf Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 20:04
            Niezagrożona.

Niestety czasem kobiety dowiaduja sie ze byla zagrozona- po fakcie poronienia.
            • hanusina_mama Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 10.11.12, 09:29
              I to ma usprawiedliwiać te wszystkie naciągane zwolnienia ciążowe?
              • princesswhitewolf Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 10.11.12, 18:14
                hanusina_mama napisała:
                > I to ma usprawiedliwiać te wszystkie naciągane zwolnienia ciążowe?

ja tylko w necie o tych naciaganych zwolnieniach czytam. W zyciu realnych takich nie spotkalam.
                W realu wokol mnie jesli ktos mial zwolnienie w trakcie ciazy to albo dlatego ze praca wymaga podnoszenia ciezarow, albo byly powody natury medycznej i albo ciaza zagrozona, albo nie zagrozona ale inne czynniki zdrowotnie uniemozliwiaja 8 godzin w pracy
                Sama chodzilam do pracy przez pierwsze 6 miesiecy. Teraz pracuje z domu ( na szczescie taki mam zawod ze moge) bo nie powinnam chodzic z wyjatkiem wypraw do toalety.
      • princesswhitewolf Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 20:03
        które idą na zwolnienie od biurowej lekkiej pracy już od pierwszego miesiąca ciąży

gazeta no prosze nie gadaj glupot.... sa rozne przypadki- napisalam ci wyzej. Jedna taka u mnie w pracy tak sie zle czula ze co pare minut biegla wymiotowac do ubikacji.Juz w 2-3 miesiacu. Inna znam z cukrzyca jaka tez od poczatku ledwo zipala...

Nie straciles/as ciazy to nie wiesz...
        • devilyn Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 10.11.12, 15:31
          Bo to facet jest...
          • princesswhitewolf Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 10.11.12, 18:15
            chyba tak... bo dziwne rzeczy pisze czasem
      • sharzan-ka Re: badanie ginekologiczne - kontrola ZUS w ciąży 09.11.12, 23:08
        Bardzo im dziękujemy
        A Ty idź umyj tyłek, bo śmierdzisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka