Dodaj do ulubionych

Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to?

06.11.12, 17:31
Tak na szybko, proszę, nie nie radzę się na forum zamiast isc do lekarza bo wizytę mam na 19. Dziś lecę na wariata do lekarza który mi prowadzi ciążę na nfz, jutro mam prywatną, tak wiec bede miała 2 opinie.

Odebrałam wyniki krwi i moczu. Krew ok, mocz - liczne nabłonki płaskie, bakterie , ślad krwi. Z tego co wiem, to jakaś infekcja, tak? Skąd?
Dodam że ostatnie badanie we wrzesniu było ok.
Ja nie odczuwałam absolutnie zadnych dolegliwosci z tego powodu. Zero bólu, widocznej krwi w moczu, zadnych bóli nerek, pecherza, cewki.
Jedyne co to parcie na pęcherz, raz w nocy na bank wstaję, no ale to raczej urok ciązy bo tak miałam w pierwszej tez, poza tym dziecko mi głową uciska.

Co to moze byc? Jakies leki na to dostanę?
Bezpieczne dla dziecka?

i najważniejsze- z racji bliskości pęcherza do macicy i dziecka - czy to grozi jakoś mojemu dziecku? Jestem w 33 tc.
Obserwuj wątek
    • mamuniaolunia Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 17:38
      Też miałam kiepskie wyniki, trochę bakterii, śluzu, tylko krwi nie było. Okazało się, że to nakapało po prostu z pochwy. Była jakaś minimalna infekcja - jak dla mnie nieodczuwalna. Dostałam globulki - niestety wielkości jumbo-jeta smile Wybrałam całe opakowanie - 10 dni i po kłopocie. Rodzę za tydzień.
      • madziab83 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:05
        A mocz był pobrany poprawnie, tzn. bezpośrednio przed oddaniem moczu dokładnie się umyłaś i pobrałaś środkowy mocz poranny?
        • 18lipcowa3 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:09
          madziab83 napisała:

> A mocz był pobrany poprawnie, tzn. bezpośrednio przed oddaniem moczu dokładnie
          > się umyłaś i pobrałaś środkowy mocz poranny?

Przyznam,ze nie.
          • hanusina_mama Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:27
            Ja bym powtórzyła po prawidłowym podmyciu, ze środkowego strumienia, razem z osadem manualnym. Jeśli się wyniki powtórzą to od razu posiew
    • ania.rene Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:05
      kazda infekcja jest grozna dla malucha.
      robilas crp? masz stan zapalny?
      bakteri ile? leukocytow ile?
      • 18lipcowa3 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:10
        ania.rene napisała:

> kazda infekcja jest grozna dla malucha.
        > robilas crp? masz stan zapalny?
        > bakteri ile? leukocytow ile?

wszystko inne w normie
        nie wiem co mam, poniewaz nie mialam zadnych objawów
        ani inf pochwy, ani cewki
        bakterii liczne tylko tyle napisane
        crp? nie robilam
        zaraz sie dowiem co dalej u lekarza

• 18lipcowa3 wyniki 06.11.12, 18:14
          erytrocyty- ślad
          leukocyty- obecne

nablonki- b. liczne
          erytrocyty swieze 1-3
          leukocyty 30-50
          bakterie d liczne
    • ashraf Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:28
      Nie denerwuj sie! Najwazniejsze, ze infekcja rozpoznana, w tak zaawansowanej ciazy mozesz spokojnie dostac antybiotyk. Ja tez sie balam (mialam zapalenie ucha srodkowego w 18 tc), ale wszystko dobrze sie skonczylo, antybiotyk (sa takie, ktore nie szkodza dziecku) zalatwil sprawe i mlody rosnie wzorowo! smile
    • ania.rene Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 18:41
      prawie cala ciaze mam problemy z nerakami.
      bylam 3 tyg w szpitalu na antybiotykach, bol niesamowity i nerek i pecherza.
      ale ja mialam bardzo silny stan zapalny.

powtorz badanie - kosztuje grosze. w razie czego zrobi posiew moczu jak wyjda bakterie.

a teraz wskazowka od nefrologa jak pobierac mocz do badania. idziesz pod pryszic, podmywasz sie, osuszasz - ale nie trzesz. zaczynasz sikac i po chwili podsowasz pojemnik na mocz ale nie przerywasz siusiania.

wtedy badanie bedzie miarodajne.

teraz obecnie tez jestem na antybiotyki bo mam chore zatoki.
    • anna.lucyna Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 19:22
      Uśmiałam się smile)))))) Wszechwiedząca lipcowa pi....dy nie umyła przez pobraniem moczu i panikuje. Brudas z ciebie, lipcowa i tyle.
      • kozica111 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 19:48
        Podmycie i środkowy strumień to mus, dodatkowo ginekolog kazał założyć przed pobraniem tampon by nie wpadło do próbki coś z pochwy /głupio brzmi ale tak/ po takim pobraniu wyniki miałam idealne, wcześniej gdy pobrałam "niechlujnie" były byle jakie.
      • gazeta_mi_placi Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 14.11.12, 17:20
        Trudno, siknie jeszcze raz, tym razem poprawnie, w końcu to lubi.
    • 18lipcowa3 i co wy na to ? 06.11.12, 20:19
      kazał jesc vit c, pic zurawine, brac urosept i sie nie przejmowac bakteriomoczem
      bo to nie w moczu tylko w osadzie
      to jeszcze nic nie znaczy a antybiotyków pchac nie chce
      kazal powtorzyc bad moczu za tydzien
      • mamuniaolunia Re: i co wy na to ? 06.11.12, 20:32
        Myślę, że wiedział, co mówi. Nie panikuj, jedz to co kazał a potem powtórzysz badanie. Skoro nic Cię nie piecze i nie swędzi, tzn że wszystko ok!
      • trusia29 Re: i co wy na to ? 06.11.12, 22:13
        Aaa doczytałam. ok. Vit C dobra bo zakwasza mocz i bakterie same zdychają. O ile ich nie jest za dużo, bo jak infekcja silna to furagin lub antybiotyk (ale raczej po antybiogramie, nie w ciemno).

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła za parę dni badanie ogólne i jak będą nadal bakterie i leukocyty to jeszcze antybiogram. Na wynik antybiogramu i tak poczekasz 5-7 dni , jakby coś to lekarz na wizycie 19 będzie wiedział co Ci dać, o ile infekcja jeszcze będzie.

• 18lipcowa3 Re: i co wy na to ? 07.11.12, 08:46
          19 to była godzina wizyty, a nie data wink poleciałam jeszcze wczoraj

dzis jeszcze jeden gin luknie,a w piątek internista wink a co

wszystko ok, biorę to co kazał i za pare dni robie mocz raz jeszcze

jezu żeby takie rzeczy na koniec!
      • ania.rene Re: i co wy na to ? 06.11.12, 22:35
        to po cholere ten urosept - masakra jakas...
      • jess_day Re: i co wy na to ? 07.11.12, 09:01
        ja na bakterie miałam jeść tylko żuravit, kolejne wyniki miałam idealne.
    • anna.lucyna Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 21:59
      Tu, ciołku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,140251783,140252815,Re_Pomocy_prosze_zle_wyniki_moczu_co_to_.html
      • 18lipcowa3 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 07.11.12, 08:43
        ale co tam takiego jest
        ze pozwoliło ci wysnuć
        tak porażające wnioski?

• trusia29 Re: Pomocy proszę - złe wyniki moczu, co to? 06.11.12, 22:08
      A leukocyty jakie masz?
    • sharzan-ka a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 01:25
      A tym bardziej skąd...
      I co Ci lekarz przepisze...
      • 18lipcowa3 Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 08:45
        sharzan-ka napisał(a):

> A tym bardziej skąd...
        > I co Ci lekarz przepisze...

jestes w ciazy ?
        to tez bedziesz miala tego syfa dziecko
        baktriomocz spotyka wiele ciezarnych
        wtedy sie zastanów SKĄD go masz
        • anetadymek Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 09:12
          > jestes w ciazy ?
          > to tez bedziesz miala tego syfa dziecko

Ja jestem i nie mam dziecko
        • sharzan-ka Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 10:42
          jestem i to w drugiej ciąży
          w pierwszej nic takiego nie miałam
          • 18lipcowa3 Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 11:07
            sharzan-ka napisał(a):

> jestem i to w drugiej ciąży
            > w pierwszej nic takiego nie miałam

ja w pierwszej tez nie
            hehe
            • sharzan-ka Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 08.11.12, 00:20
              hehe - super,, co nie??
          • anna.lucyna Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 12:14
            Myj pi....dę lipcowa, to też nie będziesz miała
            • shirocco Re: spokojnie 07.11.12, 15:22
              nic się nie przejmuj lekarz powie Ci co masz robić. A infekcje biorą się z różnych przyczyn i dolegliwości, czasem nawet z "przetrzymywania moczu" czyli za długo nosisz pełny pęcherz smile to tak tylko przykładowo podaje tongue_out
            • 18lipcowa3 Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 15:57
              anna.lucyna napisała:

> Myj pi....dę lipcowa, to też nie będziesz miała

Bys miala pojecie o czym piszesz to bys wiedziala ze nadmierna higiena wlasnie takie syfy powoduje
              • katharin Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 20:42
                Czytam i nie wierzę,w takie bajkiwink
                • katharin Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 07.11.12, 20:44
                  Ja zrobiłabym raz jeszcze badanie,tak na wszelki wypadek czy lab nie popełnił jakiegoś błędu przy badaniu. Już takie sytuacje miałam i to nie w jednym labie.
                  • dansch Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 14.11.12, 16:03
                    ja własnie przeszłam to osobiście. Jednego dnia kupa leukocytów, nabłonków, bakterii w moczu i zero objawów klinicznych. Powtórzyłam badanie następnego dnia i czysto w osadzie moczu. Na spokojnie!
                    • 18lipcowa3 Re: a skąd mamy wiedzieć co masz za syfa?? 14.11.12, 16:42
                      zrobiłam powtórny mocz i posiew i jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka