21.12.12, 10:27
Witam! Jestem aktualnie w 14 tygodniu ciąży. Rozchorowałam się na grypę , po 3 dniach przypltało się zapalenie oskrzeli. W ciężkim stanie dotarłam do lekarza i ten przepisał mi bioracef. Mam pytanie. Czy któraś Mama brała ten antybiotyk. Boję się o maleństwo i zastanawiam dlaczego nie przepisała mi amoksycykliny sad((
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Bioracef 21.12.12, 12:06
      No przecież antybiotyk przepisała lekarz, a nie konował czy uliczny przechodzień?
      Większość antybiotyków można przyjmować w ciąży.
      Więc nie panikuj tylko się lecz.
      Nie leczona choroba może mieć gorsze skutki niż przyjęcie antybiotyku.
      Może właśnie jest skuteczniejszy od amoksycykliny w Twoim przypadku?
    • ellena Re: Bioracef 21.12.12, 15:21
      Ja brałam Amoksiklav w 5 tygodniu, teraz jestem w 8 i ciąża rozwija się prawidłowo.
      Pozdrawiam
    • hanusina_mama Re: Bioracef 21.12.12, 17:40
      Cefuroksym (Bioracef) ma w ciąży kategorię B - tak samo, jak amoksycylina.
      Grypa -wirus. Zapalenie oskrzeli - 90% pochodzenia wirusowego. Kwestia dyskusyjna, czy antybiotyk potrzebny.
    • mamakingi Re: Bioracef 21.12.12, 18:01
      Miałam 39 st gorączki i silną duszność sad poszłam do lekarza i to mi przepisał. A tera może się okazać , że niepotrzebnie . Ech ...
      • malgosiek2 Re: Bioracef 21.12.12, 19:31
        Tak, tak nie bierz, bo po co.
        • mamakingi Re: Bioracef 21.12.12, 21:49
          Nie jestem niepoważna. Biorę , wiem , że antybiotyku się nie przerywa.
    • tomelanka Re: Bioracef 22.12.12, 13:38
      bralam w ciazy Bioracef dwukrotnie na zapalenie ucha, ale w III trymestrze, bralam tez Amoksiklav i sterte innych lekow, spisalam sobie do porodu wszystko, to polozna sie za glowe zlapala wink dziecko ma juz 13 miesiecy i nic mu nie jest
      • wisteria_lane Re: Bioracef 25.12.12, 10:27
        To pocieszające. Też złapałam coś grypopodobnego teraz w 16 tc, nie zbijałam gorączki dwa dni ponad 38, a potem doczytałam się, żeby właśnie co najmniej gorączkę traktować paracetamolem, bo ona szkodzi bardziej od samych mikrobów z wyjątkiem grypy.sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka