elfik100 10.01.13, 21:15 Ktoś miał? Możecie napisać jak to badanie wygląda w "praktyce"? Biopsję będę miała na Polnej w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikanj1 Re: Biopsja kosmówki 11.01.13, 10:48 witaj. opowiem z perspektywy nie mającej biopsję alę z perspektywy pacjentki będącej na oddziele przez przeszło 2 miesiące. byłam świadkiem procedur jakim podlegają pacjentki poddawane inwazyjnym badaniom prenatalnym. zakładam, że masz stawić się na oddział gin-poł I. będziesz przyjeta na 1 dzień, po procedurach papierkowych udasz sie na oczekiwanie na swoją kolej do pokoiku pacjentek (są 2 pięcioosobowe i to tam najczęściej trafiaja pacjentki-jest też kilka 1 i 2 os ale to dla innych przyczyn pobytu). badania takie są wykonywane ok południa - najpierw badane są pacjentki tradycyjnymi metodami, na koniec lekarze zajmują się tymi poważniejszymi. przed zabiegiem możesz zjeść normalne śniadanie ale zapytaj o to personel bo ostrożności nie za wiele gdy nadejdzie twoja kolej pielęgniarka poprosi Cię do pokoju zabiegowego. tam pod kontrolą USG lekarze dokonują biopsji poprzez nakłucie brzucha długą igłą (ponoc nie jest to bolesne, bardziej przerażające) i pobranie komórek kosmówki. po tym jesteś odprowadzana na oddział, polegujesz w łóżku i jesteś obserwowana (sama obserwujesz swoje samopoczucie i zgłaszasz ewentualne nieprawidłowości) czy nie wystąpiło krwawienie, skurcze, odejście płynu owodniowego itp. jeśli nic się nie dzieje to na drugi dzień wychodzisz do domu (a może tego samego dnia?). wynik badania będzie za ok 3-4 tyg. jak chcesz odezwij się na priv (jeśli sprawa dotyczy oddziału gin-poł I) to może odpowiem na jakieś bardziej szczegółowe pytania. dominikanj@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
elfik100 Re: Biopsja kosmówki 11.01.13, 16:04 Dziękuję za obszerny opis. Dokładny termin i więcej szczegółów dowiem się w poniedziałek. Rejestracją zajmuje się mój lekarz. Mieszkam 400 km od Poznania także bardziej by pasowało wyjście do domu w ten sam dzień, bo z dojazdami będzie ciężko. A dowiedzieć się coś u nich telefonicznie czasami graniczy z cudem, chyba że się coś zmieniło. Odezwę się w poniedziałek. Pozdrawiam! Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula1 Re: Biopsja kosmówki 13.01.13, 22:00 ja mialam biopsje 2 lata temu w Warszawie w szpitalu Orłowskiego i wygladalo tak, ze mialam normalnie wizyte, pod usg lekarz wklul sie i pobral material i od razu do domu. Bez znieczulenia, przyjmowania na oddzial itd wiec co szpital to inaczej. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: Biopsja kosmówki 14.01.13, 09:36 ja miałam 2 miesiące temu w Warszawie, w IMIDZie - przyszłam w poniedziałek rano, wkłucie, chwila odpczynku i dowidzenia. Za dwa dni kontrolne USG. Wyniki po 2 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoja78 Re: Biopsja kosmówki 27.08.13, 19:08 strzygula1 - ... i jak się zakończyło? ...ja jutro. Odpowiedz Link Zgłoś