habo6 14.07.04, 10:39 Hej, czy są tu na forum jakieś dziewczyny z Częstochowy? Jeśli tak, odezwijcie się. Mam pytanie a propos szkoły rodzenia. Wiem o 2 przyszpitalnych. Czy są jakieś prywatne? Prozę o wszelkie opinie!!! Z góry dziękuję! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 14.07.04, 13:15 Hej! Ja właśnie jutro wybieram się na szkołę rodzenia na Tysiąclecie. Mój lekarz prowadzący pracuje właśnie w tym szpitalu i to on prowadzi te zajęcia. Moje koleżanki , które już rodziły bardzo sobie chwalą zarówno zajęcia jak i osoby prowadzące. Nie chcę być gołosłowna , dlatego jak tylko jutro wrócę zaraz napiszę o moich odczuciach. A i jeszcze bardzo ważna , moim zdaniem informacja, ta szkoła rodzenia posiada certyfikat Instytutu Pampers , poczytaj o tym na onecie "niemowlę". Wiem też , że jest jeszcze przyszpitalna szkoła na Mickiewicza a prywatna reklamuje się dość ostro w radiu Fon.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
habo6 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 14.07.04, 22:28 Hej, dzieki za odpowiedz. Bardzo bym Cie prosila o kontakt po Twoich odwiedzinach na Tysiacleciu. Życzę jutro udanychzajęć i jak najlepszych wrażeń. Pozdrawiam Ciebie i Twojego Maluszka Habo i 33-tygodniowe Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 15.07.04, 16:32 Witaj Habo, jestem już po tej szkole cała i zdrowa a przede wszystkim dotleniona, bo dziś były ćwiczenia oddechowe przygotowujące do porodu. Cięęężka sprawa.. Dziewczyn jest dość sporo , koło 10-12 , dwie przyszły nawet z facetami, mój też był chętny , ale godz.13.30 to stanowczo za wcześnie dla pracujących panów i w pełni to rozumiem.Położna jest bardzo fajna i chyba tylko w związku z nią jest taka frekwencja na zajęciach. Wiesz szpitalna sala nie jest wcale przyjemna , ale fajne towarzystwo rekompensuje ewentualne niedoskonałości naszej służby zdrowia. Ja jednak myślę o tej prywatnej szkole przez wzgląd na mojego męża, który chce w tym uczestniczyć. Może tam wzięto pod uwagę godziny pracy? Szkoła na Tysiącleciu jest bezpłatna , po prostu idziesz i jesteś.Generalnie tematy zajęć są standardowe: pielęgnacja (będzie we wtorek) niemowlęcia, poród , połóg, karmienie piersią, antykoncepcja po porodzie itd. Fajnie jest , że możesz sobie posłuchać od położnej jakieś relacje po porodach , mówi o wszystkim bardzo obiektywnie. Pochodzę tutaj trochę , tak żeby posłuchać o wszystkim po trochu. Nie pracuję więc mam czas, a dodatkowe informacje zawsze się przydadzą. Napisz w jakim szpitalu rodzisz i czy zdecydowałaś już co z tą szkołą. Trzymajcie się cieplutko , Ty i Maleństwo Ilona i Martusia w brzuszku (31tc.) Odpowiedz Link Zgłoś
habo6 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 15.07.04, 19:33 Hej Ilona! Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje Ja jutro wybieram się do mojego ginekologa (jest zastępcą ordynatora na Mickiewicza i tam prawdopodobnie będę rodzić). Z tego, co wiem, to przy Mickiewicza nie ma szkoły rodzenia. Jeżeli się zdecyduję, to pewnie na tę na Tysiącleciu, bo na Parkitke to mi za daleko. Pewnie tez będę chodzić bez Męża Słuchaj, czy mogłabyś dać mi namiary jeszcze na tę prywatną? Aha, jeszcze a propos Tysiąclecia: to z tego, co wiem zajęcia są we wtorki i czwartki, prawda? I potrzebna jest zgoda od lekarza. Ja jutro zamierzam takową zdobyć i zacząć od przyszłego tygodnia (najwyższy czas, bo zacznie się 34 tydzień!). Na pierwsze zajęcia mogę od razu iść po zapisaniu się? (w tym samym dniu). Czyli trzeba wziąć jakiś dresik i obuwie sportowe, prawda? Wiem, że zadają masę głupich pytań , ale lubię być dobrze poinformowana. Będę Ci wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam Ciebie i Martusię w brzuszku bardzo mocno!!! I życzę miłego wieczoru! Hanka&Maleństwo P.S. Na kiedy masz termin porodu? Ja na 3. września. Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 15.07.04, 20:37 Hm piękny termin 3 września! Moje urodziny! Moje Maleństwo powinno przyjść na świat 16 września, ale zobaczymy co wykombinuje...A co tej szkoły prywatnej , to niestety dziś niewiele pomogę , bo dopiero zamierzam dzwonić w tej sprawie. W szkloe na Tysiącleciu nie potrzeba zgody od lekarza , po prostu idziesz we wtorek bądź w czwartek o 13.30 i uczestniczysz w bezpłatnych zajęciach, tak po prostu. ja byłam też zdziwiona ,ale tam nie ma jakiś procedur zapisu , nic z tych rzeczy. Ubierasz się po prostu w wygodne ubranko , miękkie obuwie i nic więcej. Dziś było aktywnie a czy jest tak na każdych zajęciach tego nie wiem. Na wszelki wypadek wygodny strój nie zaszkodzi. Jak tylko zdobędę informacje o tej prywatnej szkole , to dam ci znać. Zyczę Tobie i Dzidziusiowi dobrej i spokojnej nocy.pa! I&M ) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.2.3 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 15.07.04, 22:52 HEJ ILONA JA TEŻ BYŁAM DZISIAJ PIERWSZY RAZ W SZKOLE RODZENIA NA TYSIĄCLECIU NO I CHYBA TAM ZOSTANE BO TAM GDZIE MAM RODZIC CZYLI NA MICKIEWICZA NIESTETY SZKOLA JUZ NIE ISTNIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
aga.2.3 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 15.07.04, 23:03 Za szybko się wysłało. Mam nadzieję,że następnym razem się poznamy.Ja mam termin z OM na 24 września ale wydaje mi się,że urodzę wcześniej.We wtorek byłam u gina no i potwierdził,że ten rozrabiaka w moim brzuszku to kobitka.Mała waży już ponad 1.5kg i jest przesłodka.Czy zaczełas już kompletować wyprawkę,bo ja nie mogę się już powstrzymać. Pozdrawiam Aga i Majka w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 16.07.04, 08:49 Witaj Aga. ja o mojej maleńkiej wiem już od 24 tygodnia i oboje z mężem jesteśmy przeszczęśliwi. Nie wiem jaka jest duża i ile waży , ale rośnie prawidłowo zgodnie z usg. Co prawda brzuszek mam mały jak na ten etap ciąży- to nie tylko moje zdanie.Ale cieszę się , bo mam poważne skrzywienie kręgosłupa i każdy dodatkowy nadbagaż to dla niego tortura.Malutka bryka strasznie, najbardziej lubi w nocy i rano. Co do wyprawki , to bardzo mnie już korci, maratony po sklepach w celu "zbadania terenu" mamy już częściowo za sobą.Oczywiście głównie dotyczyły wózka, bo to największy i najbardziej konkretny wydatek.Na zakupy wybieram się za dwa tygodnie. Pozdrawiamy , Ilona i Martusia 31tc. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.2.3 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 16.07.04, 12:21 My też największy problem mamy z wózkiem,jak na razie to mam straszny mętlik w głowie jeśli o to chodzi. Nasza Majka też najbardziej lubi brykać w nocy i rano,czasami nawet myślę,że zaraz wyskoczy.Ja zaczynam odliczac dni do września bo już nie mogę się doczekać Malutkiej. Pozdrawiam Aga i 30 tyg.Majka. Odpowiedz Link Zgłoś
habo6 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 21.07.04, 12:04 Hej dziewczyny! Byłyście może wczoraj w szkole rodzenia? Bo ja byłam wczoraj pierwszy raz no i ciekawa byłam, czy Wy też znajdowałyście się w tej grupce Pozdrawiam Was i Wasze Dzidzie! Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 21.07.04, 17:13 Witaj! ja byłam oczywiście , było nas sporo! Jak wrażenia? Pozdrowionka.Ilona i Bobinka w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
habo6 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 21.07.04, 22:05 Hej! Trudno mi jest ocenić po pierwszej wizycie. Pani prowadząca bardzo miła. Aczkolwiek spodziewałam się jakichś ćwiczeń (myślałam, że na każdych zajęciach jest teoria+ćwiczenia). Ciekawa jestem, która dziewczyna to byłaś Ty Jutro na 99% też idę (o ile się nie rozpuszczę na tym upale!!!). Życzę Tobie i Bobince kolorowych snów! Habo&34-tygodniowe Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
natka-76 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 23.07.04, 12:16 Hej dziewczyny! Jezeli dalej Was interesuje ta prywatna szkola to jest to szkola:Rafala Betchera, sa zajcia w niedziele takze spokojnie kazdy maz moze isc.Lekarz jest bardzo fajny- ze szpitala w Blachowni (jedyny szpital, którego oddzial polozniczy ma certyfikat Uni Europejskiej- na terenie Cz-wy). Ja osbiscie nie chodze do tej szkoly bo bede miala cesarke. Pozdrawiam Was Beata i Malenstwo 37tyd Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: Dr Betcher 23.07.04, 15:58 Hmmm... przyznam, że byłabym ostrożna jeśli chodzi o tego konkretnego lekarza. Nie wiem, może się zmienił od czasu, kiedy korzystałam z jego porady, ale generalnie nie polecam. W moim i mojej bratowej przypadku miał wybitne tendencje do straszenia i zalecania niepotrzebnych (oczywiście płatnych) zabiegów, konsultacji. "Dzięki" niemu strach przed pójściem do ginekologa nie opuszczał mnie przez 3 lata i trochę trwało, zanim zaufałam nowemu lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
natka-76 Re: Dr Betcher 23.07.04, 16:33 Ja osobiscie jestem z niego zadowolona,aczkolwiek masz racje ze TROCHE lubi straszyc,ale jezeli chodzi o niego jako o specjaliste to b.polecam.Nie miala zalecanych badan dodatkowych (cytologie,badanie krwi,KTG,USG) wszystko w ramach wizyty.Ale lekarka do której wczesniej chodzilam (Dr.Sciegienna - Hirszweld)i prowadzila pierwsza ciaze, przez rok nie umiala znalesc przyczyny czemu nie moge "zalapac" drugiej ciazy,lacznie z pyt. typu czy to ten sam partner.Dr.Betcher pomógl nam w ciagu miesica (wpolowie jadnego cyklu - kuracja trwala nastepny cykl a w trzecim bylam w ciazy - jestem)Ma swój specyficzny charakter ale potrafi z duza cierpliwoscia odp. na pyt (az za obszernie) i moze to wlasnie spowodowala ten "strach" Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: Dr Betcher 23.07.04, 17:00 Dlatego napisałam tylko, że proponuję ostrożność, a nie całkowite przekreślenie tego lekarza. Wiesz, poszłam do niego, bo bratowa też mi go polecała jako bardzo dobrego specjalistę. Potem zdecydowała się właśnie na poród w Blachowni. A to chyba o czymś świadczy. Ja mam o tyle nieprzyjemne wspomnienia, że to jego zalecenie zabiegu (niewiele brakowało a zgodziłabym się) w efekcie okazało się zupełnie zbędne. Tzn. nie doznałam tego, co przepowiadał i czego chciał mi "oszczędzić" tym zabiegiem. A kosztował ten zabieg wtedy niemało. Swoją drogą byłam wtedy jeszcze mało asertywną osobą. W każdym razie paniom korzystającym z jego usług _po raz pierwszy_ radziłabym jednak mocno "filtrować" jego niektóre przestrogi, a w przypadku większych wątpliwości konsultować z innym lekarzem i w żadnym wypadku nie dawać się zastraszyć. A swoją drogą wierzyć mi się nie chce, że w Cz-wie nie pojawił się jeszcze jakiś inny wysokiej klasy specjalista, obok właśnie dr. Betchera... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
delmisia Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 23.07.04, 21:02 Ja osobiście po 5 miesięcznych wizytach u tegoż pana doktora nie poleciłabym go żadnej z Was;-( Moje doświadczenia z tym lekarzem są jak najbardziej negatywne i uważam, że w Częstochowie można znaleść bez problemu o wiele lepszego specjalistę, który mnie potrafił pomóc po jednym miesiącyPozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aga.2.3 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 26.07.04, 23:25 Witam wszystkie brzuszki. Dziewczyny będziecie jutro w szkole rodzenia na PCK?Jeśli tak to może się wreszcie poznamy. Aga i Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
ila77 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 27.07.04, 07:12 Myślę , że to dobry pomysł, bo ja na każdych zajęciach zastanawiam się , która jest która )A może spotkajmy się przed szpitalem o 13.20, bo inaczej to znowu nie uda sie nam poznać, zwłaszcza , że wciąż napływają nowe brzuchatki. Do zobaczenia . Ilona i Martusia . Odpowiedz Link Zgłoś
juustysia szpital na Tysiącleciu !!! 27.07.04, 12:53 witam Was dziewczyny bardzo gorąco i serdecznie mam do was pytanie i mysle ze mi mozecie troszke pomóc. Mieszkam w Myszkowie zamierzam rodzić na tysiącleciu w Częstochowie i stad pytanie -jaki to szpital ?? jaki personel ? głownie interesuje mnie lekarz Dariusz Typel do ktorego chodze prywatnie na wizyty.jestem tez bardzo ciekawa czy na tysiacleciu mozna rodzic w znieczuleniu zewnątrzoponowym i jaki jest tego koszt - bardzo dziekuje za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
aga.2.3 Re: szpital na Tysiącleciu !!! 27.07.04, 18:10 W tym szpitalu wykonuje się znieczulenie zzo ale podobno wcześniej trzeba się umawiać z anastezjologiem-tak nam mówiła położna w szkole rodzenia.Co do ceny to niestety nie wiem ale podobno to trochę kosztuje. Pozdrawiam Aga i Maja w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
habo6 Re: ciężarówki z Częstochowy!!! 27.07.04, 23:29 Hej dziewczyny! Dawno tu nie zaglądałam. I przegapiłam, że dzisiaj o 13:20 miało być spotkanko pod szpitalem Ja też zawsze się zastanawiam, które brzuchatki to Wy Najwyżej w środę wieczorem napiszę, jak będę ubrana w czwartek Albo sobie przypnę identyfikator z napisem "Jestem z forum Ciąża i poród" Pozdrawiam Was mocno i oczywiście Wasze dzidzie też Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś