Dodaj do ulubionych

Dwie magiczne kreski

15.03.13, 11:05
Ujrzalam dzis na tescie, to co chcialam od kilku miesiecy zobaczyc smile
Od razu zadzwonilam do mojej pani doktor - kazala pojawic sie u siebie 12.04 - ostatnia miesiaczke mialam 11.02.
Czy to nie za pozno bedzie na pierwsza wizyte?
Kwas foliowy (0,8 mg) i jod zazywam od wrzesnia - tak jak moja ginekolog zalecala (nie mieszkam w PL i tutaj zaleca sie wieksza dawke kwasu foliowego). Na ostatniej kontroli u ginekologa bylam pod koniec stycznia - wszystko ok bylo. Szczepienia mam uzupelnione. U stomatologa zalatwilam, to co do zalatwienia bylo.

Czy mam walczyc o wczesniejsza wizyte, czy isc dopiero na umowiony termin? Szczerze mowiac strasznie sie boje, czy na pewno wszytko ok bedzie, czy ciaza sie utrzyma, prawidlowo rozwinie - choc racjonalnie do tego podchodzac, zupelnie nie mam do tego podstaw... No ale moja glowa 'pracuje' juz od dawna...
Nie mam mozliwosci wykonania prywatnie chociazby podstawowych badan krwi czy moczu - tu gdzie mieszkam nie ma laboratorium, ktore wykonaloby mi to od reki...

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bisiek10 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 11:26
      A gdzie mieszkasz?
    • casus.78 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 11:30
      Jak tylko się dowiedziałam to to za dwa dni byłam u lekarza.
      Nie czekałabym aż miesiąc...
      • ankarin [...] 15.03.13, 11:46
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • 1kwiatuszek_3 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 11:39
      Na początek gratuluję smile
      Osobiście uważam, że nie ma co za wcześnie lecieć do lekarza, bo i tak nic nie sprawdzi i nie potwierdzi... ja w obecnej ciąży miałam czym się obawiać (jedną ciążę straciłam) , test zrobiłam w okresie świątecznym...więc do lekarza poleciałam zaraz po świętach.. ostatnią miesiączkę miałam 18.11 (cykle 32-34 dni), a na USG maleństwa było widać 08.01 i według USG był to początek 7 tygodnia smile
      Życzę spokojnych 9 miesięcy smile
      • pancia-jancia Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 11:47
        nie ma co iść wcześniej, na prawde. Termin dobry - posłuchasz serca juz i bedzie coś widać.
    • kerri31 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 13:02
      Termin na wizytę jak najbardziej odpowiedni będziesz między 8/9 tygodniem ciąży i będzie już widać zarodek i bijące serce. Wcześniej nie ma co iść.
    • myaka Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 13:51
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!
      Ktos pytam gdzie mieszkam - mieszkam na samym poludniu Niemiec.

Co do terminu, tak poznego - pani doktor tlumaczyla wlasnie tym, iz wczesniej nie zobaczy tam za wiele. Ze jesli nie mam niepokojacych objawow - nie musze u niej pokazywac sie wczesniej.

Czyli cierpliwosci mi tylko trzeba... smile
      • bisiek10 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 14:51
        Pytalam gdzie mieszkasz bo w UK kieruja na pierwsze usg dop w 12tc smileI wczesniej jak nic sie nie dzieje to nie b jest szansa na usg nie prywatnie smile A tak w ogole do gratulacje i spokojnej ciazy wink
        • jestok13 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 16:34
          z moją lubą skoczyliśmy rano na badanie krwi beta hcg i już wszystko było jasne, 120 wyniki,
          powyżej 5 jest ciąża, gdzie indziej podaja powyżej 20
    • lidek0 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 19:50
      Betę bym zrobiła, a wcześniejsze usg powie czy fasolka w macicy jest. Ja bym chociażby po to poszła wcześniej.
    • ag_79 Re: Dwie magiczne kreski 15.03.13, 22:07
      Nie poszłabym wcześniej. Ja w obu ciążach byłam pierwszy raz na usg po skończonych 8 tyg. i wówczas już widać dobrze zarodek, można było określić wiek ciąży po CRL, słychać było bicie serduszka itp.
      Późniejsza wizyta to mniej stresu wbrew pozorom (jak pójdziesz za wcześnie, nie będzie wiele widać i będziesz się stresować, że może coś jest nie tak).
      Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka