Dodaj do ulubionych

świąd skóry-pomocy!!!

25.07.04, 21:13
Jestem w 37tyg.ciąży, od 3 tygodni męczy mnie potworny świąd skóry całego
ciała, a szczególnie stóp, dłoni, objawy nasilają się wieczorem i w
nocy.Kontroluję co tydzień wyniki enzymów wątrobowych, żeby nie przegapic
cholestazy ciążowej.Na razie wyniki nie budzą niepokoju.Biorę Diphergan,
czasem Relanium, kąpię się w wodzie z dodatkiem Balneum Hermal Plus, ale nie
bardzo to wszystko pomaga.Cierpiałyście na podobną dolegliwosc?Może znacie
jakiś sposób na złagodzenie tego strasznego świądu.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • paulajal Re: świąd skóry-pomocy!!! 25.07.04, 22:21
      Objawy absolutnie charakterystyczne dla cholestazy, ale skoro próby wątrobowe
      są ok, to juz nie wiem co to może być. Idź po prostu do gin, jeśli Twój gin nic
      nie wymyśli, to idź na Izbę Przyjęć i powiedz, że już z tym świądem nie
      wyrabiasz, może zlecą jakies dokładniejsze badania. Nie wiem co innego można
      poradzić, może inne forumowiczki coś wymyślą.
      Pozdr
    • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 26.07.04, 10:19
      Witam
      Ja mam chyba podobny problem. jestem w 35 tyg. i od pewnego czasu puchną mi
      stopy i dłonie. Podczas upałów dostałam właśnie w tych miejscach wysypki, która
      cholernie swędzi. Najpierw poszłam do apteki, ale kobieta zaproponowała mi
      fenistil, ale na ulotce napisane jest, że nie poleca się kobietom w ciąży, więc
      kupiłam maść ziołową, herbapolu. Ale następnego dnia wybrałam się do
      dermatologa. Jak się okazało byłam tego dnia 3 kobietą ciężarną z wysypką.
      Dostałam leki na obrzęki nóg, które sa bezpieczne dla kobiet w ciąży
      (Cyclo3Fort - bez recepty) i emulsje do smarowania (Locoid Crelo - na recepte)
      Do tego talk Alantan, który łagodzi świąd. Mam nadzieje, że jak odwiedze moją
      gin. w piątek i pokażę jej moje zapasy leków, to się nie przestraszy.
      Byłaś u lekarza z tym?
      Byłaś u lekarza?
    • iga.ma Re: świąd skóry-pomocy!!! 26.07.04, 17:15
      Astronauto kontroluj dalej wyniki, w moim przypadku w ciągu tygodnia podniosły
      się o ok. 500 jednostek, więc tempo ich podnoszenia się jest zawrotne
      pomaga na to jakiś lek który podano mi w szpitalu, ale jaki to nie mam pojęcia,
      musisz koniecznie zgłosić to lekarzowi, może on ci podpowie
      świąd był taki niesamowity ze w nocy pocierałam stopami o szorstki dywan, i też
      niepotrafiłam sobie pomóc, aż do czasu pobytu na patologii. Pozdrawiam
    • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 26.07.04, 19:11
      czy choleostaza ciążowa wiąże się z jakąs wysypką, czy nie?
      • promyczek78 Re: świąd skóry-pomocy!!! 26.07.04, 21:10
        Nie przy cholestazie nie ma żadnej wysypki na ciele.Po prostu swędzi!!!
        • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 27.07.04, 08:54
          Jak już wcześniej pisałam, kilka dni temu dostałam wysypki, byłam u dermatologa
          itd. jednak wczoraj naczytałam się o cholestazie ciążowej i pozostałych
          dermozach ciężąrnych i mało zawału nie dostałam. Pojechałam do szpitala do z
          wynikami wszystkich badań, z lekami które biorę. Na szczęście była znajoma
          położna i bardzo mnie uspokoiła. Powiedziała, że to na pewno nie cholestaza,
          która cechuje się świądem całego ciała, a głównie brzucha. Mnie na szczęśćie
          brzuch nie swędzi. Posłuchałam sobie później tętna mojej córeczki (ze 165
          spadło do 145 - tak byłam zdenerwowana). Teraz rozkosznie mnie kopie. Jak
          nazywają się badania, które mogą stwierdzić lub wykluczyć cholestazę?
          • promyczek78 Re: świąd skóry-pomocy!!! 27.07.04, 15:42
            Robi się tzw.próbę watrobową (ASPAT i ALAT).
            • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 27.07.04, 16:09
              dzięki. pprosze swoją gin. o skierowanie na badanie, tak dla świętego spokoju.
              Dermatolog tłumaczyła mi, że skóra kobiet w ciąży jest o wiele bardziej
              wrażliwa itd. Ale lepiej dmuchać na zimne.
              • iga.ma Re: świąd skóry-pomocy!!! 27.07.04, 21:31
                Enigma piszesz, „ ..powiedziała, że to na pewno nie cholestaza, która cechuje
                się świądem całego ciała, a głównie brzucha. Mnie na szczęście brzuch nie
                swędzi".
                U mnie świąd dotyczył jedynie dłoni i stóp, brzuch i reszta ciała nic a nic nie
                swędziała. Jeśli się niepokoisz zrób badania prób wątrobowych, lub samych
                aminotransferaz, przy okazji innych badań pobiorą ci odrobinę więcej krwi.
                Ale wcześńiej wspominałaś coś o wysypce, przy cholestazie faktycznie nie ma
                żadnej wysypki to po prostu swędz i tyle.
                • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 28.07.04, 11:43
                  No ja mam właśnie wysypkę. Ale u mnie to nic nowego. Bo ja nawet jak nie byłam
                  w ciąży to raz na kilka miesiecy miałam wysypkę, uczulenie. A to od jedzenia, a
                  to od różnych kremów. ostatnio robiłam badania. takie ogólne. W piatek będe
                  miała wyniki i zobaczymy. Ale takich specjalistycznych nie robiłam. A Jakie są
                  jeszcze inne objawy cholestazy? Poza świądem?
                  • promyczek78 Re: Poczytaj sobie troszkę... 28.07.04, 13:13
                    Tu masz kilkanasie postów które moga cie zainteresować.
                  • promyczek78 Re: Poczytaj troszeczke... 28.07.04, 13:17
                    Cos sie źle wkleiło...wpisz tam "cholestaza" i wciśnij enter a będziesz miała
                    co czytać.
    • enigma75 Re: świąd skóry-pomocy!!! 30.07.04, 08:26
      Astronauto, jak sobie radzisz z tym świądem, bo u mnie się nasilił i szlag mnie
      trafia. Zwłaśzcza w nocy. Robiłam nawet próby wątrobowe ASPAT i ALAT, ale wyzły
      w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka