Dodaj do ulubionych

paciorkowiec typu B

28.05.13, 13:29
W pierwszej ciąży dopiero po porodzie dowiedziałam się, ze jestem nosicielka tego paciorkowca, wcześniej posiew nic nie wykazał, bardzo mozliwe ze zaraziłam się podczas porodu - Na szczescie dziecko sie nie zaraziło.

Obecnie Jestem w 34tc i niebawem robię test na to paskudztwo, sadze ze nadal go mam (bo antybiotyk miałam podany tylko raz po pierwszym porodzie).
Panicznie się boje, ze dziecko zostanie nim zakażone podczas porodu.
Jak sadzicie czy obecność paciorkowca kwalifikuje do cc?
Obserwuj wątek
    • yoku Re: paciorkowiec typu B 28.05.13, 16:20
      Nosicielstwo paciorkowca nie kwalifikuje do CC poniewaz cesarka nie daje 100% pewności, ze dziecko sie nie zarazi. Kwalifikuje za to do podania antybiotyku podczas porodu i przebadania dziecka pod tym kątem zaraz po narodzinach.
    • lunia_fox Re: paciorkowiec typu B 28.05.13, 16:39
      Nie kwalifikuje z pewnoscią. Ja dziś odebrałam wynik i niestety wyhodowali mi tego dziada. Jestem nosicielem, lekarz powiedział, że tuż przed porodem dostanę antyki choć będę mieć cesarkę. Ale pęcherz płodowy moze zawsze pęknąć przed terminem cesarki i dziecko może się zarazić, tak samo przy rozwarciu większym niż 2 cm więc antyk warto wziąć
      Boję się, żeby się dziecko nie zaraziło, to cholerstwo jest mega niebezpieczne.
    • mary_an Re: paciorkowiec typu B 28.05.13, 16:50
      Co trzecia kobieta ma paciorkowca, w niektorych krajach w ogole sie na to rutynowo nie bada i jakos dzieci wcale tam masowo nie umieraja. Zreszta w Polsce tez dopiero od niedawna sa rutynowe badania wszystkich ciezarnych na gbs. Wiec ja bym wyluzowala. Jeszcze nie dostalam moich wynikow (beda jutro) ale jakos zbytnio sie nie przejmuje, a juz na pewno nie zdecydowalabym sie na cesarke ze wzgledu na paciorkowca.
    • kasiak37 Re: paciorkowiec typu B 28.05.13, 21:55
      nie kwalifikuje.Podaje sie antybiotyk dozylnie,dawke na kazde 4 godziny porodu.
    • mama_amelii Re: paciorkowiec typu B 29.05.13, 11:14
      U mnie wyhodowano i paciorkowca i gronkowca.Dostałam antybiotyk.Dziecko urodziło się zdrowe (cc)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka