Dodaj do ulubionych

depilacja do porodu?

24.06.13, 18:31
Czy depilujecie strefy intymne do porodu?
Obserwuj wątek
    • rigolard Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 21:52
      nie tylko do porodu. na co dzien tez.
      • agi2507 Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 21:55
        W 100% zgadzam się z rigolard. Odkąd skończyłam bodajże 15 czy 16 lat depiluję się systematycznie, ciąża mi w tym nie przeszkadzała wink

rigolard napisała:

> nie tylko do porodu. na co dzien tez.
    • makarona1 Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 22:03
      Oczywiście, że tak smile
      • nalod Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 22:29
        ja także się golę smile
    • wanessa31 Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 22:34
      dla mnie to problem, mam tak ogromny brzuch ze ledwo tam siegam....
      • emila.dudek Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 09:24
        Poproś męża/partnera, siostrę...
        • gazeta_mi_placi Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 09:56
          Albo teściową.
          • karykatura12 Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 15:49

> Albo teściową.

big_grin big_grin big_grin
      • rozalka81 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 12:13
        Ja do samego końca depilowałam się sama, trochę "na czuja", trochę z małym lusterkiem. Stawiałam sobie tak żeby było widać co trzeba i do dzieła. W czym problem??
      • rose71 Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 21:24
        To tak jak ja...Duzy brzuszek utrudnia golenie, ale jeszcze mozna sobie jakos pomoc z lusterkiem w reku wink
    • podkocem Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 23:28
      tak. Teraz się nie depiluję bo sama nie daję rady. Nogi jeszcze przejdą - akurat dzisiaj się woskowałam, zobaczymy jak będzie za miesiac. Przed pierwszym porodem poszłam do kosmetyczki na bikini hollywoodzkie, teraz też planuję, tylko salon musze znaleźć bo w ostatnim mieli jakieś halo i kazali podpisywać papiery, ze lekarz wyraził zgodę na depilację woskiem.
      • rozalka81 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 12:17
        Dżizas, naprawde to dla was taki problem depilować się między nogami w czasie ciąży, że aż musicie się umawiać do kosmetyczke na bikini hollywoodzkie? hehe Rozumiem jakbyście próbowały depilacji pierwszy raz dopiero w ciąży, ale zakładam, że robicie to latami.
        • podkocem Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:07
          No to spróbuj nałożyć wosk i zerwać pod odpowiednim kątem nic nie widząc. Powodzenia!

Golenie bikini to totalne nieporozumienie jak dla mnie.
          • rozalka81 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 19:46
            O Boże, maltretujecie cipkę woskiem? Brrr, sorry, myślałam na początku że chodzi o zwykłą maszynkę. Ja sobie przejadę raz na 5-7 dni i mi wystarczy, wolną mi włoski odrastają. Co za problem - maszynka, kilka minut i spokój. Jakbym się na wosk zdecydowała to też bym sobie pewnie poradziła przy pomocy lusterka, kwestia odpowiedniego ustawienia i wszystko widać smile
            • podkocem Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 12:55
              Nie matretuję bo po latach regularnej depilacji to naprawde nic nie boli. Pamiętam że po goleniu mam wypryski a odrastająca szczecina jest strasznie drapiąca, skóra ciągle podrażniona.

Z woskiem jest znacznie trudniej niż z maszynką bo trzeba rwać pod odpowiednim kątem, a żeby to zrobić trzeba przede wszystkim dokładnie widzieć co się robi. Nawet z lusterkiem jest to bardzo niewygodne dlatego wolę iść do kosmetyczki.
            • lidek0 Re: depilacja do porodu? 27.06.13, 20:31
              Co za problem: wosk i kilka TYGODNI spokoju. A włosy słabsze i coraz mniej jest do woskowania. Do kosmetyczki chadzam regularnie bez względu na ciążę
    • matka_karmiaca Re: depilacja do porodu? 24.06.13, 23:41
      Nie.
    • kondolyza Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 01:16
      no jasne, całościowo
      na codzien tez ale zazwyczaj nie calosciowo.
    • ya-to Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 07:41
      Yes, of course, natuerlich, jawohl, absolument wink
      Jak sama tego nie zrobisz, to zrobi położna i będziesz wyglądać jak oskubana gęś big_grin
      • podkocem Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 08:19
        położne sa w Polsce kosmetyczkami? tongue_out
      • panirogalik Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 10:14
        nie kożuch, odrośnie wink
    • ya-to Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 11:38
      ja bym tego do kosmetyczki nie porównywała - raczej coś bliżej rzeźnika tongue_out
    • podkocem Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 11:57
      Mowa o depilacji a nie goleniu, to raz. Dlaczego położna miałaby to robić?
      • gazeta_mi_placi Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 12:55
        Golenie jest jedną z form depilacji, tak samo jak pianki czy kremy albo depilatory.
        Depilacja to nie tylko wosk albo laser u kosmetyczki Kochaniutka.
        • podkocem Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:12
          Nie, Kochaniutka. Znasz się na tym jak ślepy na kolorach

Golenie to mechaniczne usuwanie włosków, które wyrosły ponad powierzchnię skóry (są więc widoczne gołym okiem), a depilacja polega na usuwaniu całego włosa wraz z cebulką.
          • gazeta_mi_placi Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:35
            Czyli jak mam gładko pod pachami bo wygoliłam maszynką to powiesz, że mam niewydepilowane pachy? Załóżmy, że wcześniej nie rozmawiałyśmy o tym w jaki sposób pozbyłam się tam włosów.
            Gładko to gładko, znaczy wydepilowane. Czy maszynką, czy kremem czy woskiem.
            Cel jest ten sam, prawda? I efekt wizualny też (inna sprawa jak szybko odrastają).
            • podkocem Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 14:40
              Ale to nie ma znaczenia co ja powiem i co widzę. Są różne techniki usuwania włosów. Golenie nie jest depilacją tylko po prostu goleniem.

Pachy mozesz mieć wygolone albo wydepilowane. Wydepilowane czyli włosy usunięte wraz z cebulkami. Po depilacji włosy odrastają kilka tygodni, po goleniu kilka dni.

Do porodu w życiu nie zdecydowałabym się na golenie. Nie dość że okolice krocza mocno podrażnione samym porodem to jeszcze odrstającą szczeciną. Brrr...
              • kjut Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 14:45
                Nie wyobrażam sobie wyrywania włosków woskiem w tym miejscu o.O Nawet na nogach wosk to dla mnie masakra, a co dopiero tam. A jako, że kremy mnie podrażniają, to używam maszynki. Odrobina wprawy i jest git smile Zresztą nie wiem dlaczego, ale podrażnienia robią mi się tylko na wzgórku łonowym, a między nogami nigdy mnie maszynka nie podrażniała... Może jakieś inne włosy mi tam rosną wink
              • gazeta_mi_placi Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 15:24
                Kiedyś chodziłam na wosk i włosy odrastały już po niecałych dwóch tygodniach, choć oczywiście Panie kosmetyczki zapewniały, że nawet do sześciu tygodni.
                Zaś co do tego, że golenie włosów maszynką nie jest depilacją to się mylisz.
                Proszę tutaj:

pl.wikipedia.org/wiki/Depilacja
                Depilacja - termin określający usuwanie owłosienia poprzez wyrywanie go. Można wyodrębnić zabiegi depilacji:
                czasowej
                usuwanie mechaniczne
                depilacja woskiem
                depilacja maszynką/żyletką (golenie)
                depilacja pastą cukrową
                depilacja depilatorem
                nitkowanie
                metody chemiczne
                pianka
                krem
                żel
                trwałej
                depilacja laserowa
                depilacja IPl'a
                depilacja ELOS
    • kitkowo Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 12:15
      depilowalam sie sama, z duzym brzuchem to nie lada wyzwanie:-0
      maszynka poszla w ruch.
    • odessa87 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:28
      Tak,chodzę na depilację woskiem, to o wiele wygodniejsze niż jeżdzenie po kroczu maszynką co kilka dni. Szczególnie w ciąży! W czasie porodzu (chociaz chyba czeka mnie cc) i po też będzie łatwiej zadbac o te okolice. Także polecam raczej depilację niz golenie.
      • gazeta_mi_placi Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:36
        Golenie to też rodzaj depilacji.
        • odessa87 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 14:02
          ok, polecam rwanie woskiem niźli golenie maszynką smile
      • 8agnieszka1 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 21:04
        Depilacja woskiem może i daje długotrwały efekt, ale nie polecam tego rodzaju pozbywania się owłosienia brunetkom. Brunetki mają zarost strasznie gruby i mocny. Jednym słowem depilacja jest wówczas bardzo bolesna, a w ciąży skóra jest szczególnie wrażliwa. Po co narażać się na dodatkowy stres. Ja używałam maszynki do strzyżenia. Przy porodzie chodzi głównie o higienę. Jeżeli nie ma owłosienia, łatwiej umyć "te" miejsca. A do cc położne same golą tuż przed zabiegiem. Mam za sobą i naturalny poród, i cc, więc wszystko piszę z doświadczenia, ale i tak najlepiej posłuchać własnej intuicji, albo poradzić się położnej, ale na pewno do niczego się nie zmuszać.

tnij.org/fisher_price_bujaczek
        • odessa87 Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 10:28
          W pełni się zgadzam, jestem szatynką/ciemny blond i odradzam wykonywanie depilacji woskiem/cukrem pierwszy raz w ciąży, bo za pierwszym razem naprawdę szału dostać. Natomiast: kobietom, które korzystają z tego sposobu depilacji od jakiegoś czasu wystarczy wizyta u kosmetyczki raz na 2-3 miesiące i nie boli wcale, bo te włoski, które odrastają są bardzo słabo "zakotwiczone" w skórze. Też się goliłam kiedyś maszynką i mam porównanie jeśli chodzi o komfort.
          Każda z nas robi jak jej najwygodniej.
          • podkocem Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 12:51
            Depiluję się regularnie i dłuższe włoski jestem w stanie palcami sobie wyrwać są tak słabe że niemal same wychodzą. Depilacja nic nie boli.
    • ashraf Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 13:59
      Depiluję się zawsze, w ciąży i po porodzie nie dałam sobie taryfy ulgowej wink
    • wanessa31 Re: depilacja do porodu? 25.06.13, 21:00
      tez mi sie to wydaje dziwne, nogi woskiem rozumiem, ale cipka....sadze, ze najlepszy jest krem
    • panirogalik Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 10:07
      fryzurę utrzymuję taką jak przed ciążą. Stylizacją do porodu za bardzo się nie przejmuję bo szpital w którym zamierzam rodzić goli na życzenie w razie czego.
      • ya-to Re: depilacja do porodu? 26.06.13, 12:00
        panirogalik napisała:

> Stylizacją do porodu

Bosko to napisałaś! big_grin big_grin
    • magdalenas9 Re: depilacja do porodu? 27.06.13, 14:37
      rodzilam misiac temu, zrobilam tam porzadek, ale bez rewolucji, nikt mnie nie depilowal tam. w 1 porodzie jednak tak, bo niby konieczne, przy drugim okazalo sie, ze jednak nie
    • luizka250 Re: depilacja do porodu? 27.06.13, 23:48
      Tak, sama się dokładnie ogoliłam, całość. Bałam się że w szpitalu mnie ktoś zatnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka