Dodaj do ulubionych

ide do ortopedy

01.08.04, 21:51
czy rtg lokcia moze zaszkodzic mojej 1 tyg-dzidzi?
Obserwuj wątek
    • asochac1 Re: ide do ortopedy 02.08.04, 11:32
      w pierwszym trymestrze ciązy nie powinno się wykonywać żadnych badań rtg. Tak
      powiedział lekarz na ostrym dyzurze, do którego trafiłam w 4 tyg. ze złamaną
      kością w stopie. Zagipsowali mnie bez rtg, na szczęscie lekarz miał wyczucie bo
      zrosło się dobrze (robiłam rtg dopiero po urodzeniu dziecka).

pozdrawiam, AS
      • siewonka1 Re: ide do ortopedy 02.08.04, 12:40
        Miałam dokładnie to samo spadłam ze schodów w piątym miesiącu na ostrym dużurze
        założono mi szynę gipsową bo prawdopodobnie tylko pozrywałam jakieś wiążania.
        Bez rtg na wyczucie postawiono taką diagnozę chyba zresztą prawidłową choć noga
        dalej boli po trzech tygodniach od upadku. Nie można robić w ciązy rtg chyba że
        jest zagrożenia życia matki i nie ma innego wyjścia. Poinformuj lekarza o
        swojej ewentualnej ciązy nie powionien robić ci zdięcia.
    • alcantra Re: ide do ortopedy 02.08.04, 21:48
      Właśnie wróciłam od neurologa (a konkretnie pani neurolog), bo mam problemy z
      kręgosłupem i nerwobólami. Miałam umówioną wizytę u ortopedy, ale za poradą
      neurolog odwołałam ją. Jak powiedziała moja pani doktor (specjalnie ją
      zapytałam o RTG), w ciąży w ogole nie powinno się robić prześwietlenia, chyba
      że jest zagrożenie życia. A ortopedę mi odradzila, bo "jak się dowie, że jest
      pani w ciąży, to się może wystraszyć i tym bardziej nic pani nie pomoże." wink
      Chodzi o to, że wszelkie maści, leki i fizykoterapie przepisywane w sytuacjach
      problemów z kręgosłupem bądź ukladem kostnym mogą byc potencjalnym zagrożeniem
      dla maleństwa. Ja wyszłam z zaleceniem systematycznych ćwiczeń, które i tak mam
      skonsultować ze swoim ginekologiem i życzeniem, że "mam się trzymać".
      Tak więc trzymaj się i nie podejmuj pochopnie decyzji smile Pozdrowienia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka