Dodaj do ulubionych

Złodziejski ZUS!

29.08.13, 16:33
motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/czym-beda-jezdzic-w-zus-ie-audi-a6-i-jaguarem-xf,1920325,1718
Wy, które tak grzmicie na ciężarne na zwolnieniach, wolicie płacić urzędasom z ZUSu za jaguary? Bo ja wolę jednak płacić na ciężarne, choćby od pierwszego miesiąca na L4!
I sama absolutnie nie mam żadnych wyrzutów sumienia, że poszłam na zwolnienie w drugim miesiącu, w kolejnych ciążach też nie będę na pewno ich mieć.
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: Złodziejski ZUS! 29.08.13, 21:10
      Tak, wolę płacić PRACUJĄCYM urzędasom.

• vanilia_cz Re: Złodziejski ZUS! 29.08.13, 22:22
        hahaha i na co Ci to było?
        • rozalka81 Re: Złodziejski ZUS! 29.08.13, 22:32
          A to do mnie pytanie? Chciałam sprowokować chyba.ze i jej podobne, poczytac ich opowieści jakie to one praworządne i że prosto z pracy jechały na porodówkę smile
          No i przy okazji żeby panie sobie poczytały jakie fundujemy samochody pracownikom ZUSu, instytucji, za którą niektóre z nas oddałyby życie swoje i być może swoich dzieci wink Ja zamierzam korzystać z naszych wspólnych pieniędzy ile się da, kto wie czy dożyję emerytury smile I czy w ogóle jakieś emerytury dla kogokolwiek będa przewidziane. Przy takiej rozrzutności ZUSu... tylko czekać aż zaczną sobie kupować odrzutowce.
          • chyba.ze Oj rozalka 29.08.13, 23:10
            ... jakaś ty zawistna.
            A marmury, metal i szkło w bankach ci nie przeszkadzają?
            A nowoczesne przychodnie, doskonale wyposażone szkoły?

Koleżankom też tak wszystkiego zawiścisz?

Weź się leniuchu do pracy wink
    • gazeta_mi_placi Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 09:15
      Złodziej pierwszy zakrzyknie o innym złodzieju, że kradnie.
      • beatrix_75 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 09:28
        dziewczyny a dajcie spokój juz cięzarnym "naciagaczkom" .
        Wiadomo nie od dzis ,ze np.renty dostają nie ci , ktorzy ich naprawde potrzebuja .Znany proceder na wsiach -renty dla 35 letnich pijakow , ktorzy sie nabawili padaczki i innych po alkoholowych historii .Uczciwe ? To was nie razie w oczka ?
        Mojej niepoełnosprawnej kuzynce - ( 150 cm /32 kg wagi , olbrzymi garb i krtosza noga o 10 cm ) zabrali rente , dziewczyna nie chciala isc i znow stawac , bylo jej przykro i wstyd ,ze musi ze swoim kalectwem przychodzić i sie przed nimi plaszczyć .
        Na szczęście udało sie przywrócić , także bardzo proszę nie bronić ZUS-u
        • gazeta_mi_placi Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 11:21
          Ale to nie forum dla pijaczków naciągających ZUS, ale dla ciężarnych które w Polsce bardzo często też naciągają ZUS bo chyba sama nie wierzysz w to, że dziwnym trafem ciąże na terenie Polski (nie piszę, że polskie ogólnie bo jak widać Polki za granicą nie miewają aż tak często zagrożonych ciąż) same zagrożone ciąże. Może jedna czwarta lub mniej to faktycznie zagrożone ciąże i tych się nikt nie czepia.
          • beatrix_75 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 11:58
            niech juz siedzą na L-4 , ale niech rodzą .
            Dla Zusu brak przyszlych płatników skladek jest zdecydowanie gorszy niz wyplaty zasilkow dla aktualnie cieżarnych .
            KTO będzie "pracowal" na nasze emerytury , jak ci sie wydaję ?
            Wg mnie ciezarne niech zostawią w spokoju ,a naciągaczy szukać gdzie indziej .
            to przynajmniej ma jakiś sens...

'
            • chyba.ze Nie bądź naiwna 30.08.13, 12:32
              beatrix_75 napisała:

> KTO będzie "pracowal" na nasze emerytury ,

Potomstwo rodziców- leni i próżniaków przyzwyczajonych do ciągnięcia ile wlezie z socjalu i państwa?
              Toż jeszcze chwila i wyrasta nam następna patologia czekająca pod budką z piwem na listonosza taszczącego na rowerze rentę dziadków.
              Po co pracować jak darmo dają? wink
              • beatrix_75 Re: Nie bądź naiwna 30.08.13, 14:19
                no to terqz ja z kolei nie wiem o czym Ty piszesz , osoby z patologii pracy nie maja w ogóle .
                Więc na L-4 nie ida .
                My mówimy o kobietach , które prace maja .
                Widze ,ze lubisz uzywac staromodnych okresleń typu "budka z piwem " -wskaż , gdzie takie jeszcze sa smile. Napisz cos konstruktywnego , a nie same slogany .
                I taka prosba na koniec :nie wrzucaj do jednego worka z napisem "patologia " kobiet , które są od poczatku ciązy na L-4 .
                • gazeta_mi_placi Re: Nie bądź naiwna 30.08.13, 16:07
                  Jeżeli ciąża nie zagrożona a idą na L4 bo wszyscy idą i pensja płatna 100%, to tak.
                  To też patologia.
                  Patologia to nie tylko picie piwa pod przysłowiową budką, ale też okradanie Państwa Polskiego.
                  • chyba.ze gazeta 30.08.13, 18:54
                    ... mądrze prawisz.
                    Szkoda, że niektórym trza łopatologicznie do głowy kłaść- inaczej nic nie rozumieją albo udają, że nic nie rozumieją wink
                    • mama1dawidka Re: gazeta 30.08.13, 20:54
                      kazdy orze jak moze : D
        • chyba.ze Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 12:25
          beatrix_75 napisała:

> Znany proceder na wsiach -renty dla 35 letnich pijakow

Nie wiem w jakich kręgach znany, ale ja pierwsze słyszę.

• kaja5 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 16:33
            chyba.ze napisała:

> beatrix_75 napisała:
            >
            > > Znany proceder na wsiach -renty dla 35 letnich pijakow
            >
            > Nie wiem w jakich kręgach znany, ale ja pierwsze słyszę.

To nie są renty z ZUS tylko zasiłki stałe wypłacane w MOPS-ach, GOPS-ach i otrzymują je osoby niepełnosprawne w stopniu umiarkowanym lub znacznym. By dostać rentę z ZUS trzeba chyba z 5 lat przepracować w ostatnim dziesięcioleciu co w przypadku pijaczków jest rzadkie. Także naciągane są nie tylko ZUS-y ale także gminy, bo to one muszą znaleźć środki na wypłatę zasiłków stałych.
    • mart.a.29 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 21:27
      A ja nie miałam zagrożonej ciąży ale miałam koszmarne mdłości i rzygałam jak kot.Jako doradca handlowy raczej kiepsko wyglądałabym z wymiocinami na biurku.I według niektórych tutaj tak zażarcie broniących ZUS-u pewnie też nie miałam prawa iść na L-4?
      • chyba.ze Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 22:00
        mart.a.29 napisał(a):

> A ja nie miałam zagrożonej ciąży

Toteż L4 ci się nie należało.

ale miałam koszmarne mdłości i rzygałam jak ko
        > t.

Podobnie jak moja siostra od lat cierpiąca na notoryczne migreny co nie przeszkadza jej zawodowo normalnie funkcjonować.

> Jako doradca handlowy raczej kiepsko wyglądałabym z wymiocinami na biurku.

Ano to już problem pracodawcy, który winien wtedy przesunąć cię na inne stanowisku lub oddelegować do domu z zachowanym prawem do wynagrodzenia- wtedy musiałby sam zapłacić, taniej było sięgnąć do kieszeni podatnika.

> zażarcie broniących ZUS-u

Przecież ZUS to pieniądze nas wszystkich- tak trudno zrozumieć?
        • mart.a.29 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 22:19

>
          > Przecież ZUS to pieniądze nas wszystkich- tak trudno zrozumieć?

Kiedyś ZUS przez pomyłkę zablokował moje konto(bo zbieżność nazwisk chociaż nie wiem jak to możliwe ponieważ imiona i wszystkie inne dane były inne) i przez półtora roku walczyłam z nimi żeby oddali moje pieniądze.Bardzo łatwo wyciągnęli rękę po to czego nie powinni wziąć ale z oddaniem tego już nie szło im tak łatwo,utrudniali jak tylko mogli.Od tego czasu ZUS mam gdzieś.
      • taka_sobie_2 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 22:10
        mart.a, Ty złodziejko! Zamiast na L4 trzeba było chodzić do pracy z zapasem torebek na rzygi i wyciągać w razie potrzeby wink Jak nie lubisz używać torebek to przecież można biurko przenieść pod drzwi do WC żebyś miała blisko do kibelka wink myślę, że klienci by to zrozumieli smile I na koniec dostałabyś nagrodę uznaniową za to że tak dzielnie pracowałaś mimo mdłości i rzygania 20 razy na dobę. Może nawet urządziliby Ci w pracy porodówkę żebyś mogła pracować do samego końca i nie obawiała się, że nie zdążysz do szpitala smile
        • mart.a.29 Re: Złodziejski ZUS! 30.08.13, 22:22
          No i dlaczego mówisz mi o tym tak późno cosmile?? Boże a ja tak naciągnęłam ZUSwink
    • katya34 Re: Złodziejski ZUS! 31.08.13, 03:04
      A u mnie ciąża po 30-stce, dyskopatia, alergia kontaktowa i wziewna ,do tego wada wzroku,wszystko od pracy, nie za biurkiem tylko na kasie.Niby ciąża to nie choroba, a można poronić od dźwigania ciężarów i stresu, ale jest stereotyp, że u nas to tylko za biurkiem się siedzi,wszystko ładnie i super atmosfera. Ja poszłam na L4 w 8 tygodniu ciąży, koleżanka nie poszła i poroniła w 7 tygodniu.A w 12 tygodniu plamiłam i miesiąc leżenia w łóżku, cały czas jestem kłębkiem nerwów..
      • na_sen Re: Złodziejski ZUS! 23.11.13, 13:27
        z tymi poronieniami to jak wiadomo nie ma reguły - ja nie poszłam na L4 od razu i wszystko jest OK, koleżanka poszła od razu - poroniła w 12 tygodniu, a pracę mamy dokładnie taką samą

w pracy do samego końca większosc osób mi się dziwila, że jeszcze pracuje jak mogę dostac tą samą kasę siedząc w domu, a dodatkowo nie wydając prawie 1000 zł miesięcznie na paliwo, więc w sumie byłabym na plus (na L4 jestem od 34 tygodnia - dojeżdżam sama "wiejskimi" drogami 55 km w jedną stronę (w sumie prawie 3 h dziennie za kierownicą), a zaczęły się zawroty głowy i niemożnośc wytrzymania za kierownicą - trzeba było powiedziec stop, bo byłam zagrożeniem nie tylko dla siebie) - ot tak to u nas działa, ciąża to od razu na L4, czy trzeba czy nie...

dla mnie praca w ciąży była pewnego rodzaju "wyzwoleniem" - nie miałam czasu na narzekanie, bóle (normalne w ciąży) itd, nie naczytałam się głupot w Internecie na temat różnych dolegliwości, bo nie było na to czasu - zawsze lubiłam byc aktywna i inaczej swojej ciąży sobie nie wyobrażam...

• boo-boo Buahahaaaa.... 23.11.13, 19:01
      Rozumiem, że jak ktoś ci coś ukradnie to nie idziesz kupić nowego jeśli potrzebujesz tylko kradniesz komuś innemu- cóż za "pikne" podejście do życia.......
    • ewik-mysza Re: Złodziejski ZUS! 24.11.13, 12:04
      A czemu nikt tu nie wspomni o pracodawcy?
      Wg. mnie kobiety chodzące na L4 bez powodu (tzn. tylko niezagrożona ciąża) to zmora dla pracodawców i psucie rynku kobietom...
      Nie dziwię się pracodawcom, że nie chcą przyjmować kobiet w wieku rozrodczym - bo zajdzie w ciążę, od pierwszego miesiąca L4, potem macierzyński i kilkanaście miesięcy z głowy...
      To czy ZUS traci czy nie to wg mnie drugorzędna sprawa - tracą same kobiety...
      Znam przypadek, że babka poszła na L4 około 7 miesiąca, pracodawca przyjął na jej miejsce kobietę na zastępstwo, która była 1 dzień w pracy po czym wręczyła L4 i tyle ją widzieli...
      Osobiście zamierzam pracować jak długo będę mogła (jestem w 23 tygodniu ciąży) - bo nie mam problemów zdrowotnych, lekarz co wizytę pyta, czy już wypisywać L4 a ja za każdym razem pytam czy są wskazania medyczne - skoro nie, to nie biorę.
    • truskawka2013 Re: Złodziejski ZUS! 24.11.13, 13:53
      Ja też nie mam wyrzutów sumienia. Pracuję od 16 roku życia więc coś mi się od Zusu należy, nikomu nie kradnę. Z resztą tak się świetnie czuję w ciąży, że niewiele by było ze mnie pożytku. Bardziej bym dezorganizowała pracę placówki niż była potrzebna.
      • eclipse83 Re: Złodziejski ZUS! 24.11.13, 14:34
        ja jestem na zwolnieniu od 2 miesiaca ciazy. Mialam juz 2 razy podejrzenie poronienia, mam kilka schorzen i nie bede ryzykowac. Miedzy innymi powinnam sobie zafundowac wizyte nad morzem bo przyjmuje jod w duzej ilosci (tarczyca) ale nie moge jechac. Sam lekarz powiedzial ze nie wiadomo jak na to ZUS spojrzy jesli pojade na 2 tyg nad morze - bo jak bedzie kontrola to bede miec problemy. Super nie? Wiec lepiej chemia sie faszerowac i z domu na krok nie wychodzic bo przeciez moga zabrac mi swiadczenia - i za co wtedy bede zyc? A na leki kto da?
        I cieszę się ze moge na zwolnieniu w spokoju tą ciąze przechodzic bo przynajmniej czesc pieniedzy ktore place za nic na państwo ( nie korzystam z prywatnej opieki medycznej) zwróci mi sie przy skorzystaniu ze zwolnienia.
        To moje zdanie i nie neguje wczesniejszych opini. Natomiast absurdem jest dla mnie brak mozliwosci wyjscia poza mieszkanie w innym celu niz do apkteki i do sklepu. Dla mnie wskazane sa spacery na pomorzu - mieszczam w centrum Polski - i mam problem. Taki mamy wspaniały system smile
        • eclipse83 Re: Złodziejski ZUS! 24.11.13, 14:37
          ja jestem na zwolnieniu od 2 miesiaca ciazy. Mialam juz 2 razy podejrzenie poronienia, mam kilka schorzen i nie bede ryzykowac. Miedzy innymi powinnam sobie zafundowac wizyte nad morzem bo przyjmuje jod w duzej ilosci (tarczyca) ale nie moge jechac. Sam lekarz powiedzial ze nie wiadomo jak na to ZUS spojrzy jesli pojade na 2 tyg nad morze - bo jak bedzie kontrola to bede miec problemy. Super nie? Wiec lepiej chemia sie faszerowac i z domu na krok nie wychodzic bo przeciez moga zabrac mi swiadczenia - i za co wtedy bede zyc? A na leki kto da?
          I cieszę się ze moge na zwolnieniu w spokoju tą ciąze przechodzic bo przynajmniej czesc pieniedzy ktore place za nic na państwo ( korzystam jedynie z prywatnej opieki medycznej) zwróci mi sie przy skorzystaniu ze zwolnienia.
          To moje zdanie i nie neguje wczesniejszych opini. Natomiast absurdem jest dla mnie brak mozliwosci wyjscia poza mieszkanie w innym celu niz do apkteki i do sklepu. Dla mnie wskazane sa spacery na pomorzu - mieszczam w centrum Polski - i mam problem. Taki mamy wspaniały system smile
        • anetchen2306 Re: Złodziejski ZUS! 24.11.13, 17:05
          ... ale ty chcesz wyjechac w celach WYPOCZYNKOWYCH. Wiec pracodawca przewidzial dla Ciebie odpowiednie rozwiazanie: urlop wypoczynkowy. Skorzystaj z niego. L4 jest dla osob z konkretna dolegliwoscia, dla osob chorych. Jezeli Twoj lekarz uwaza, ze pobyt nad morzem jest wskazany w przypadku Twojego schorzenia, to nie grozi Ci zadna kontrola: pojedziesz ze WSKAZANIEM lekarskim. Popros lekarza o wydanie skierowania np. na leczenie sanatoryjne lub o pozwolenie na wyjazd w celach rekonwalescencji. ZUS nie bedzie mial wowczas podstawy do kontrolii co do zasadnosci Twojego schorzenia i wyjazdu. A jezeli lekarz uwaza inaczej to coz ... niech sie doinformuje.
          Nie wmowisz jednak nikomu, ze z powodu Twojego schorzenia bedziesz cala ciaze przebywac nad morzem i z tego powodu nie bedziesz zdolna do pracy wink Wiec jedz, podratuj swoje zdrowie i wroc: w pelni sil do pracy.
          System jest jak najbardziej sprawiedliwy: ci chorzy dostaja L4, ci zdrowi, wymagajacy jedynie wiekszej porcji wypoczynku, ci udaja sie na urlop wypoczynkowy.
          • truskawka2013 Re: Złodziejski ZUS! 25.11.13, 13:32
            ZUS równa się SPRAWIEDLIWOŚĆ ? Padnę zaraz ze śmiechu..... uncertain
            • blue_orchidea Re: Złodziejski ZUS! 25.11.13, 15:43
              niestety prawda jest taka, ze system nie jest sprawiedliwy . sad
      • chyba.ze Leniwa truskawka 25.11.13, 15:51
        truskawka2013 napisał(a):

Pracuję od 16 roku życia więc coś mi się od Z
        > usu należy,

http://emoty.blox.pl/resource/hahaha.gif

Z resztą tak się świetnie czuję w ciąży, że niew
        > iele by było ze mnie pożytku.

To się zwolnij wink

Jak masz siłę Rozmowy w toku oglądać i ich problemy na forach roztrząsać- widocznie wcale nie jest tak źle LENIUCHU big_grin

• banlieue Re: Złodziejski ZUS! 27.11.13, 15:57
      Jak idę na L4 to nikt mi nie daje i nikt na mnie do ZUSu nie łoży, bo to, co dostaję, to wpłaciłam tam sama z nawiązką w postaci składek. I mam w nosie, że ktoś myśli, że mi się nie należy. Niech ci, co tak szczekają przeciw ciężarnym na L4 sami spróbują popracować choć tydzień rzygając co pół godziny. Prędziutko zmienią zdanie...
      • chyba.ze Ośle uszy banlieue 27.11.13, 17:37
        banlieue napisał:

> Jak idę na L4 to nikt mi nie daje i nikt na mnie do ZUSu nie łoży, bo to, co do
        > staję, to wpłaciłam tam sama z nawiązką w postaci składek.

Na matematyce w podstawówce chodziłaś na wagary? big_grin
        chyba, że jesteś w wieku mocno emerytalnym- ale w takim układzie twój post nic tu nie wnosi big_grin
        • anetchen2306 Re: Ośle uszy banlieue 27.11.13, 18:00
          ... otoz to: liczydlo do reki wziasc i policzyc, ile miesiecy trzeba przepracowac (bez jednego dnia chorobowego!), by nasze skladki byly "tylko z naszych" pieniedzy ...
          Co miesiac w ramach skladki na ubezpieczenie chorobowe odprowadzamy nedzne grosze, w porownaniu to tego, ile kasujemy co miesiac w ciazy bedac na chorobowym. Z tych miesiecznych skladek to uzbiera sie po nastu lastach pracy na jedno miesieczne wynagrodzenie. A tutaj mowa o 9 miesiacach ...
          No chyba, ze emerytka nagle w ciaze zajdzie. Wtedy z czystym sumieniem jej sie nalezy- swiadczenie z ZUSu oczywiscie.
          • chyba.ze Re: Ośle uszy banlieue 27.11.13, 18:32
            anetchen2306

Nie wymagaj za dużo.
            Liczyć się paniom nie chce a co dopiero pracować wink
          • taka_sobie_2 Re: Ośle uszy banlieue 27.11.13, 20:58
            Anetchen, pisze się wziąć. Wielka mądralińska.
            • anetchen2306 Re: Ośle uszy banlieue 28.11.13, 07:18
              ... wiem, ze WZIAZC (niestety nie mam tez polskiej czcionki, wiec kreseczki i haczyki sama musisz sobie wyobrazic) ... z rozpedu bylo ... Literowki, przestawienia i bledy sie zdarzaja. Z madroscia lub jej brakiem raczej nic wspolnego nie maja. Z przypadkiem, owszem wink
              A twoje spostrzezenie do tematu tez nic nowego nie wnosi big_grin
    • bejbuniu123 Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 13:50
      poziom jadu na tym forum jest naprawdę porażający! Jeśli uważacie, że jak ktoś kto rzyga co chwilę powinien normalnie do pracy chodzić, tylko pracodawca powinien zmenić mu obowiązki albo stanowisko, to polecam z grypą żołądkową do pracy. Właściwie to to samo - też rzyganie.
      Ciekawe, czy te co tak szczekają, były kiedyś w ciąży, czy mówią co im się wydaje

POlityka prorodzinna i socjal w naszym państwie jest na takim super poziomie, plus - jak widać ogólny odbiór społeczeństwa odnośnie ciężarnych, że rzeczywiście, nic tylko w ciąże zachodzić.

• superktosia Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 15:17
        A mi się wydaje że te Panie tak broniące ZUSu to albo jego pracownice albo osoby które przeszły ciążę całkowicie bezproblemowo.
        Ja w pierwszej ciąży też się zastanawiałam co te baby tak na te zwolnienia wieją ale teraz już rozumiem. Bo kiedy twoją jedyną możliwą aktywnością jest powstrzymanie się od wymiotów to raczej o pracy - jakiejkolwiek - nie za bardzo pomyślisz.
        Wszystkie liczyć umieją, innym wytykają to niech policzą ile kosztuje utrzymanie tego molocha, fałszywych rencistów, młodych emerytów, prezesów, dyrektorów i ich samochodów a ile ciężarnych kobiet na zwolnieniach. Ile wpłacają wasi rodzice a ile z tego wyciągają. Wiem że są takie osoby które pierniczą wszystko i najlepiej pierwszego dnia ciąży idą na zwolnienie, ale jednak większość bierze L4 z jakiegoś konkretnego powodu.
      • albertynaa Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 16:51
        login "bejbuniu" wszystko wyjaśnia wink
        • bejbuniu123 Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 18:08
          ahaha... to teraz mi dowaliłaś!!! to jest dopiero dyskusja na argumenty!!!! smile poziom wypowiedzi mnie powalił! gratuluję smile
          • anetchen2306 Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 18:40
            W watku tym nie jest mowa o zwolnienia z pracy z powodu konkretnych dolegliwosci, jest mowa o zwolnieniu "bo jestem w ciazy" (a poza tym, to czuje sie swietnie, biegam po galeriach i centrach handlowych, umawiam sie z kolezankami na kawusie, planuje urlopik w tropikach ... no tylko do pracy nie pojde, bo "w ciazy przeciez jestem").
            Sama w czasie dwoch ciaz na zwolnieniu okresowym przebywalam. Bylo ono spowodowane wystepowaniem konkretnych dolegliwosci (np. rwy kulszowej od 32 tc) w okreslonym czasie. Rzadko kiedy wymiotuje sie i ma torsje przez 40 tygodnii ciazowych, zeby np. poczawszy od pozytywnego testu ciazowego pojsc na L4. U mnie byl to czas miedzy 8-13 tc, wowczas bylam na zwolnieniu i czas spedzalam glownie w pozycji lezacej, bo trosje mialam takie, ze zarywalam nosem w ziemie i kilka razy zdarzylo mi sie zedmlec, w tym raz pod wlasnym prysznicem ... Potem przeszlo wszystko jak reka odjal i cieszylam sie praca, aktywnoscia i rozwijajaca sie ciaza. Kazdy normalny pracownik po ustapieniu dolegliwosci wraca do pracy.
        • banlieue Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 22:10
          No!!! Login albertynaa, też wiele wyjaśnia. Np. to, że dzieciak będzie pewnie takim samym hejterem jak mamusia...
    • truskawka2013 Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 15:33
      nie wiem jak można zazdrościć kobietom, które sa na chorobowym że wymiotują cały czas, maja zawroty glowy, sa odwodnione albo że mają zagrożoną ciąże. ŻENADA
      • albertynaa Re: Złodziejski ZUS! 28.11.13, 16:49
        truskawa, ale nie udawaj niemądrej- nikt tu się nie czepia zagrożonej ciąży, tylko bezpodstawnego L4, na którym dziewczyny są "ciężko chore", a śmigać po koleżankach i sklepach mają siłę.
        Niektóre nawet za prezentami świątecznymi mają siłę latać, zaś pracować ani sekundy nie wydolą wink
        • truskawka2013 Re: Złodziejski ZUS! 29.11.13, 09:55
          A ja odnoszę inne wrażenie...
    • dodonka82 Re: Złodziejski ZUS! 29.11.13, 09:12
      Jestem teraz w 2.ciazy w 36 tyg i na L4 od jakiś 2 miesięcy. Przy pierwszym dziecku pracowałem do 36 tyg w ciągłym stresie, moj poprzedni pracodawca jak dowiedział się o ciąży i o tym że już nie chcę pracować 6 dni w tyg (każda sobotę dodatkowo za darmo) bo kobieta w ciąży nie może więcej pracować niż 5 dni w tyg, to mi przygotował istne piekło w pracy. Byłam handlowcem, ciągły kontakt z klientami bardzo ważny aby wynagrodzenie sobie jakieś wyższe wygenerować (premia), wyrzucił mnie ze swojego miejsca pracy i posadził za wysoką ladą aby nie mieć swobodnego dostępu do klientów i abym poszła jak najszybciej na L4. Co mi wystarczająco często mówił, i po jakiego grzyba 5 lat poświęcenia dla pracodawcy, jak itak miał mnie gdzieś. Nie dałam się, a teraz żałuję bo tylko mega dużo zdrowia mnie każdy dzień w pracy kosztował. Po urlopie wychowawczym już tam nie wróciłam, pomimo tego ze uwielbiałam tą pracę. Znalazłam nową, kto wie czy lepszą, ale napewno bardziej sprawiedliwego pracodawcę. Lepiej płaci, uznaje prawo pracy i zależy mu na swoich pracownikach. Poszłam na L4 bo dojeżdżałam 50km do i z pracy, brzuszek już się buntował bólami, zwłaszcza po 8 godzinach siedzenia przy biurku. A przyznam również że im się jest starszym to się ciążę gorzej znosi, a bynajmniej ja tak mam. Nie czuję się jak oszustka, bo dostaję teraz pieniążki z Zusu. Każda kobieta powinna sama zdecydować co jest najlepsze dla dzidziusia i jej samej, a nie stresować się w ciąży. Jeżeli uważa ze lepiej jak pójdzie na L4 to niech idzie. Tak jak wcześniej pisaliscie, Zus kradnie, kradl i pewnie nadal tak bedzie. Ja przez lata płaciłam 2. składki, bo miałam jeszcze działalności i co jest mase ta k ich osobo co podwójnie płacą i nic z tego nie mają, jakiś przywilejów chodź by...
      • truskawka2013 Re: Złodziejski ZUS! 29.11.13, 10:04
        ale jak widać niektorzy wola płacić złodziejom niż takim osobom jak ty czy ja. No cóż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka