greendamakier 25.10.13, 10:32 Co ile wykonujecie usg, w prawidłowej, niepowikłanej ciąży. Czy na każdej wizycie, czy to uzasadnienie, czy to jest konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podkocem Re: Co ile usg? 25.10.13, 11:13 w 12 i 20 tygodniu ciąży. Reszta w celu popodglądania dzieciaczka i nabicia kasy lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Co ile usg? 26.10.13, 15:13 Reszta w celu sprawdzenia czy dziecko rozwija się prawidłowo, czy rośnie odpowiednio, innej metody poza usg oceny dziecka nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mi_nutka79 Re: Co ile usg? 26.10.13, 19:33 podkocem napisała: > a dobry lekarz/polożna powinni znać. O to to...dokładnie, zgadzam się w całej rozciągłości W dzisiejszych czasach każdy prywatny ginekolog ma w gad. usg, mało tego, często nie bardzo się na tym zna, a co dopiero bez usg określić stan dziecka Dla niektórych kosmos A prawda taka, ze naprawdę dobry lekarz jest to w stanie uczynić bez tego cudownego aparatu, ale dziś większość kobiet uważa, ze jak ich lekarz robi im usg na każdej wizycie , to jest wybitnym specjalistąą ! Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Co ile usg? 26.10.13, 21:16 Rozumiem, że przyrosty dziecka bez usg też określi? /z miesiąca na miesiąc/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap0585 Re: Co ile usg? 27.10.13, 11:10 "Od 20 tygodnia ciąży położna zacznie także pomiary Twojego rosnącego brzucha (od kości łonowej do góry brzucha). Wynik, mierzony w centymetrach powinien być równy ilości tygodni ciąży. W przypadku niezgodności zostaniesz skierowana na dodatkowe USG". Czy przypadkiem nie o przyrosty tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Co ile usg? 27.10.13, 18:35 od 20 tygodnia a co DO 20 tygodnia? I nie bardzo wiem czy na podstawie pomiaru brzucha stwierdzi czy dziecko rośnie proporcjonalnie, więc nie o pomiar dziecka chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap0585 Re: Co ile usg? 27.10.13, 19:07 No do 20-go tyg. to USG tak jak dziewczyny wyżej napisały. Robi się w 14tym i 20tym tygodniu. Później widocznie przyrosty można stwierdzić centymetrem. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Co ile usg? 27.10.13, 20:01 kasiap0585 napisał(a): > No do 20-go tyg. to USG tak jak dziewczyny wyżej napisały. Robi się w 14tym i 2 > 0tym tygodniu. Później widocznie przyrosty można stwierdzić centymetrem. Oczywiscie ze tak i to bardzo dokladnie i o dziwo robi sie tak w krajach wysokorozwinietych i jakims cudem to swietnie dziala. Oprocz tego wazy sie, mierzy sie tez obwod brzucha itp. Moja kolezanka niedawno urodzila (42 tydz) ale ok 28 tyg polozna miala watpliowsci co do i odpowiedniej ilosci wod wiec wyslala ja na usg, okazalo sie ze wszystko ok. USG jest swietnym nowoczesnym urzadzeniem pozwalajacym dokladniej zdiagnozowac nieprawidlowosci, ale w normalnej ciazy nie jest konieczne aby miec pewnosc ze dziecko rosnie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Co ile usg? 27.10.13, 13:30 Pod koniec pierwszej ciąży (bez USG) polozna określiła wagę na około 3kg - dziecko urodziło się z wagą 2900, w drugiej na około 3,5 kg a było 3620 czyli da się bez USG? O wagę dziecka w drugiej ciąży dopytywałam się szczególnie, bo rodziłam poza szpitalem. Gdyby ważyło ponad 4kg zdecydowałabym się na poród w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Co ile usg? 27.10.13, 14:30 mi_nutka79 napisała: > W dzisiejszych czasach każdy prywatny ginekolog ma w gad. usg, mało tego, częst > o nie bardzo się na tym zna, a co dopiero bez usg określić stan dziecka Dla > niektórych kosmos > A prawda taka, ze naprawdę dobry lekarz jest to w stanie uczynić bez tego cudow > nego aparatu, ale dziś większość kobiet uważa, ze jak ich lekarz robi im usg na > każdej wizycie , to jest wybitnym specjalistąą ! W wielu krajach robia to polozne/lekarze bez problemow, usg wykonywane sa 1-3 w zaleznosci od kraju, bez nich doskonale potrafia rozpoznac nieprawidlowosci i to w bardzo wczesnej fazie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Co ile usg? 27.10.13, 14:58 W jakim celu co miesiąc? Podkocem podaje wytyczne dla zdrowej i niepowikłanej ciąży. Przy problemach i wątpliwościach wykonuje się więcej badań, ja z powodów różnych dolegliwości miałam aż 10 usg, co nie zmienia faktu, że zdrowej kobiecie wystarczą 2-3. Najważniejsze jest usg na koniec 1 trymestru oraz połówkowe, ważne jest też usg w okolicy terminu porodu (jeżeli ktoś planuje rodzić sn, z uwagi na położenie i szacowaną wagę dziecka). Przyrosty z usg są poza tym bardzo niedokładne, uczciwy lekarz przyzna, że waga może odbiegać od tej wyliczonej przez usg nawet do 0,5 kg (tak też było u mnie). Natomiast jak ktoś sobie chce pooglądać dziecko, mieć piękną pamiątkę itd., to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mart.a.29 Re: Co ile usg? 27.10.13, 07:13 podkocem napisała: > w 12 i 20 tygodniu ciąży. Reszta w celu popodglądania dzieciaczka i nabicia kas > y lekarzowi. Bzdura kompletna.Ja usg miałam zrobione sześć razy a chodziłam do lekarza na NFZ więc nikomu kasy nie nabijałam. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Co ile usg? 27.10.13, 12:09 Ja też chodziłam do ginekologa na NFZ i mimo, że wcześniej urodziłam martwe dziecko miałam wykonane trzy razy usg (7,12 i 20 tc.). Nie ma potrzeby częściej, skoro wszystkie inne wyniki i pomiary były prawidłowe. Zresztą wszystkie pomiary w zaawansowanej ciąży nie są już tak miarodajne. W 38 tc poszłam do szpitala na cc ze wskazań, tam zrobiono mi czwarte usg: waga dziecka znacznie odbiegała ze stanem faktycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
asiorex_krk [...] 25.10.13, 14:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: Co ile usg? 25.10.13, 15:02 Na kazdej wizycie co miesiąc,cena wizyty taka jak bez usg,ja tam sie ciesze przynajmniej na poczatku widze i słysze ze wszystko ok,potem jak czujesz ruchy to juz dla mnie nie tak wazne Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 asiorex_krk, proszę o zmniejszenie sygnaturki 25.10.13, 16:52 do ok.4 wersów. Czyli możesz zostawić dwa suwaczki lecz je pomniejszyć i ustawić obok siebie lub pozostawić jeden suwaczek. Więcej info na "szpilce" u góry forum. Dziękuję za zrozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
andzia25874 Re: Co ile usg? 25.10.13, 23:09 Ja mialam wizyty mniej wiecej co miesiac a pod koniec co tydzien i na kazdej usg i badanie na fotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit1982 Re: Co ile usg? 25.10.13, 17:49 Ja w poprzedniej ciąży chodziłam prywatnie do lekarza i miałam na każdej wizycie, co 3, pod koniec co 2 tygodnie. Teraz chodzę na nfz do lekarza i mam dużo rzadziej, co 1,5 -2 mies, teraz pod koniec częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
myaka Re: Co ile usg? 25.10.13, 21:15 W Niemczech, gdzie mieszkam, kasa chorych zaleca w bezproblemowej ciazy 3 badania usg. Ale moj lekarz wykonuje je na kazdej wizycie (bo tak lubi, bo taki ma juz zwyczaj), czyli na poczatku co miesiac, teraz co 2 tyg. (oplaca to oczywiscie kasa chorych). Z tym, ze te trzy glowne badania, byly duzo dokladniejsze, dluzej trwaly itd. Oczywiscie nie jest konieczne wykonywanie tak czesto usg. Ale szczerze mowiac - mnie one bardzo zawsze cieszyly, uspokajaly i nigdy bym z nich juz nie zrezygnowala. Odpowiedz Link Zgłoś
stella_auditore Re: Co ile usg? 27.10.13, 12:51 Ja chodziłam na NFZ i przy każdej wizycie miałam robione USG, przynajmniej się uspokajałam, że z dzieckiem wszystko ok. Potem jeszcze usg prenatalne i połówkowe, a w drugiej połowie ciąży nawet dobrze, że przy każdej wizycie było USG, bo szybko wyszło, że szyjka się skraca i rozwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Co ile usg? 27.10.13, 19:56 Chodzę do lekarza na NFZ. Usg miałam robione 4 razy - w 13, 21, 26 i 32 tygodniu. To wszystko. Wydaje mi się to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
grajfrutt Re: Co ile usg? 27.10.13, 20:21 W pierwszej ciąży miałam 4 (w 8, 12, 21 i 37 tyg). Ciąża bez problemów, dziecko zdrowe. Lekarz (w Lux med) w gabinecie nie ma usg więc nie miałby jak robić, badał tętno, mierzył brzuch itp. i w ten sposób oceniał czy ok. Teraz chodzę na nfz w przychodni rejonowej, lekarz ma usg w gabinecie i robi częściej, ale też bez przesady, raz na wyraźną moją prośbę, bo jakieś czarne myśli miałam, nie czułam jeszcze ruchów dziecka i dla mojego spokoju zrobił usg i pokazał że wszystko ok. A poza tym to też mierzy i bada brzuch bez usg. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakinga5 Re: Co ile usg? 29.10.13, 10:33 Ja miałam na każdej wizycie USG (co 5 tygodni, potem co 3,4), z tym że trzy razy dłuższe, z dokładnymi pomiarami, badaniem przepływów, itp. a te pozostałe krótsze. Szczerze mówiąc cieszę się, bo mnie zawsze uspokajały i mogłam popatrzeć na swoje maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś