Dodaj do ulubionych

echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa

08.11.13, 14:08
pomozcie prosze, bo chyba oszaleje ze stresu
moze ktoras z Was miala podobna sytuacje

w 12+0 tygodniu ciazy bylam na badaniach prenatalnych (mieszkam w Niemczech), w czasie ktorych stwierdzono podwyzszone ryzyko wad genetycznych i oczywiscie zalecono dalsze badania

mam 33 lata
przeziernosc karkowa byla wowczas na poziomie 1,8 mm
zadnych innych nieprawidlowosci, tylko kombinowany wynik z krwi i usg dal prawdopodobienstwo wad genetycznych na poziomie 1:309

stwierdzilismy z mezem, ze to wszystko tylko statystyka i ze nie bedziemy robic zadnych nakluc
cieszylismy sie na dzidzie jak wariaci
ja ogolnie przez cala ciaze czuje sie swietnie - zadnych nudnosci, zachcianek, odzywiam sie super, uprawiam sport, wszystko idealnie...

az do wczoraj, kiedy trafilismy na ponowne dokladne badanie usg w gabinecie medycyny prenatalnej (to dodatkowe badanie zalecila mi moja ginekolog, poniewaz stwierdzila, ze wynik 1:309 jest na granicy i warto to monitorowac)

na wczorajszym badaniu - tydzien 21+0 - lekarka stwierdzila 2 nieprawidlowosci:
- nieco krotsza niz powinna byc kosc nosowa - 4,9 mm (ale nie powiedziala nam, jaka jest norma)
- oraz lekko echogeniczne jelita

oczywiscie znowu padl pomysl badania wod plodowych w kierunku zespolu Downa
poza tym w kontekscie echogenicznosci wymienila chyba z 5 innych chorob, z ktorych kazda to gorsza

strasznie sie boje i caly dzien dzis placze (nie wspominajac o nieprzespanej nocy)
przed chwila bylam u mojej ginekolog pokazac jej wyniki i stwierdzila: "ciezko podjac decyzje, musicie panstwo rozwazyc, czy lepiej wiedziec o ewentualnej chorobie juz teraz, czy po porodzie"

cala radosc mi odeszla sad
Obserwuj wątek
    • paul_ina Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 08.11.13, 15:10
      Przykro mi bardzo, sama musisz rozważyć co wolisz - osobiście wolałabym skrócić stres do niezbędnego minimum. Nawet najgorsza prawda jest lepsza od niepewności.
      Nie mówiąc o tym, że dziecko może być zdrowe i wtedy oszczędzacie sobie jakieś 18 tygodni stresu i smutku.
    • mallgosia76 Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 08.11.13, 19:57
      Przytulam,zrób te badania,niepewność jest najgorsza!
      Zdrowka!
    • iziula1 [...] 08.11.13, 20:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kasiak37 iziula1 09.11.13, 09:58
        zajrzyj prosze do watku na szpilce dot. sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
        • iziula1 Re: iziula1 09.11.13, 13:28
          Kasiu, ja zapominam smile. Jako usprawiedliwienie dodam, że w ciąży jestem wink
          Regulamin znam, ale przypominam sobie o nim już po kliknięciu "wyślij".
          W sumie , mogłaś zostawić moja wypowiedz.

• madziatd Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 08.11.13, 20:42
      Ja miałam echogeniczne jelita i lekarz powiedział że tak czasami jest i nie ma się czym przejmować. Teraz jestem w 32 tc, dziś miałam USG i wszystko jest ok. Dzidzia zdrowa, bardzo ładnie rośnie.
      • kinga-47 Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 08.11.13, 20:53
        Nie mam doswiadczenia ze zbyt krotka koscia nosowa, ale z echogenicznym jelitem tak. Na polowkowym z corka stwierdzono u niej echogeniczne serce i jelito. O ile echogenicznosc serca jest dosc powszechna to w parze z innym markerem np. echogenicznym jelitem jest juz alarmujaca. Naklaniali do amniopunkcji, na ktora sie nie zdecydowalam. Corka urodzila sie zdrowa, moim zdaniem tylko nieco nerwowa. Pewnie przez to, ze nie do konca umialam zapanowac nad stresem zwiazanym z diagnoza. Trzymam kciuki, zeby i u ciebie skonczylo sie szczesliwie.
    • manieczkagrosik Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 08.11.13, 22:13
      moje echogeniczne jelita maja juz 5,5 roku. dziecko jest zdrowiutkie.opowiem jak bylo u mnie. w 15 tygodniu ciazumialam usg, na ktorym lekarz zobaczyl hiperechogenicznosc jelit. od razu mi powiedzial,ze jest ryzyko wad genetycznych i konieczne sa badania genetyczne. wtedy umarlam ze strachu...po paru dniach pozlam jednak do bardzo dobrej pani gin w miescie i ona obejrzala dokladnie te jelita i powiedziala,ze wlasnie wraca z konferencji, na ktorej byl dosyc szerkoko omawiany problem echogenicznosci jelit.okazalo sie, ze jest to bardzo czesta przypadlosc pojawiajaca sie w 2 trym ciazy i jest to najczesciej przypadlosc fizjologiczna,tylko problem tkwi w tym ,ze w tym okresie, miedzy 15 a 20 tyg ciazy robi sie bardzo malo usg ciazowych dlatego lekarze o tym czesto nawet nie wiedza. wynika ona z roznych przyczyn, np dziecko moglo opic sie krwawymi wodami plodowymi. pozniej bylam na usg w katedrze genetyki i tam rowniez stwierdzono wlasnie echogenicznosc fizjologiczna,bez cech patologii, do konca ciazy jelita stracily owa echogenicznosc.

• coronella Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 18.11.13, 05:29
        moje echogeniczne jelita, i potencjalnie chore dziecko, maja juz 9 lat smile i oprócz nadmiaru energii, która mógłby obdazyc z setkę innych dzieci, nic mu nie jest smile
    • paul_ina Re: echogeniczne jelita i skrocona kosc nosowa 15.11.13, 20:56
      B.smutna, odezwij się, pozbierałaś się?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka