Dodaj do ulubionych

URLOPY MACIERZYŃSKI, WYCHOWAWCZY, WYPOCZYNKOWY

16.08.04, 12:59
Jak to jest z tymi urlopami? Po porodzie jest macierzyński- płatny, potem
można iść na wychowawczy. Czy on jest płatny przez ZUS? I ile? Czy należy się
mężatkom? Ja jestem zatrudniona na czas nieokreślony, teraz jestem na
zwolnieniu lekarskim bo leżałam w szpitalu w 14 tg ciąży. Wiem, że kobiety w
mojej firmie(firma duża i nastawia się na pełny wyzysk człowieka)zwalnia
wszystkie kobiety po porodzie.Wiem, że należy mi się macieżyński, ale czy
mogę skorzystać z płatnego wychowawczego?mam też jeszcze zaległy urlop z
tamtego roku no i oczywiście cały z tego. Czy rodząc w styczniu 2005
przysługuje mi też urlop wypoczynkowy za ten 2005 rok? KTO ZNA ODPOWIEDZI TO
PROSIŁABYM O ROZWIANIE MOICH PROBLEMÓW. PS. Styczeń będzie wyjątkowy
Obserwuj wątek
    • verla Re: URLOPY MACIERZYŃSKI, WYCHOWAWCZY, WYPOCZYNKOW 16.08.04, 13:08
      urlop wychowawczy jest bezplatny ale skladkowy. To znaczy ze nie dostajesz
      pieniedzy ale jestes nadal zatrudniona. Nie ma znaczenia czy jestes mezatka (
      bo niby czemu ? nie w tych czasach smile
      Po porodzie tez nikt Cie nie zwolni bo przysluguje Ci urlop macierzynski. Nie
      ma platnego wychowawczego. Firma ma tylko obowiazek udzielic Ci takiego urlopu
      jesli chcesz ( do 4 roku zycia dziecka . Urlop wypoczynkowy mozesz sobie
      doliczyc do urlopu macierzynskiego. Nie ma znaczenia czy jestes na zwolnieniu
      lekarskim teraz i z jakiego powodu

pozdrawiam

verla
      • k_kiki Re: URLOPY MACIERZYŃSKI, WYCHOWAWCZY, WYPOCZYNKOW 16.08.04, 13:14
        A co z urlopem po nowym roku? Ja tez rodzę w styczniu i zastanawiam się czy
        będzie mi się należał urlop wypoczynkowy na 2005 rok w pełnym wymiarze.
        Napiszcie proszę. Dzieki
        Pa
    • gumitex Re: URLOPY MACIERZYŃSKI, WYCHOWAWCZY, WYPOCZYNKOW 16.08.04, 13:22
      Wychowawczy niestety nie jest płatny. ZUS opłaca wtedy minimalną składkę na
      ubezpieczenie zdrowotne - czyli możesz iść do lekarza państwowego i nie płacić.
      I jakoś to tam się liczy chyba do stażu przy emeryturze. Wychowawczy jest na
      dziecko, więc dla każdej matki niezależnie od stanu cywilnego. Jeśli macie
      niskie dochody, to można ubiegać się o zasiłek, ale nie są to duże kwoty. Jeśli
      po macierzyńskim pracodawcy uda się Cię zwolnić, to możesz zarejestrować się w
      Urzędzie Pracy i jeśli spełnisz warunki dotyczące zatrudnienia i sposobu
      rozwiązania umowy o pracę, możesz dostać zasiłek ok. 400 zł na chyba 3-6
      miesięcy, ale wymaga to meldowania się w UP raz w miesiącu.

Po macierzyńskim możesz wziąć cały przysługujący Ci urlop wypoczynkowy, tylko
      musisz o tym poinformować wcześniej pracodawcę. Podobnie o wychowawczy musisz
      składać podanie na conajmniej 2 tygodnie przed, żeby pracodawca nie mógł
      odmówić. Co do urlopu za 2005, to należy on się za przepracowane dni. Za moich
      czasów macierzyński liczony był jako czas przepracowany - teraz nie wiem jak
      jest. Najlepiej ściągnij sobie najnowszą wersję kodeksu pracy, bo w rozmowie z
      pracodawcą najlepiej opierać się na przepisach, a nie na tym co ktoś (np. ja)
      Ci powiedział. Poczytaj też sobie na stronach ZUS o wychowawczym i
      macierzyńskim.
    • kmianka Wychowawczy 16.08.04, 13:30
      Ja jestem na urlopie wychowawczym, ktory oplaca ZUS. TRzeba m.in. przedłożyć
      zarobki męża i ew. swoje. Wg tego kryterium przyznawany jest zasilek
      wychowawczy. Na pierwsze dziecko dostaje się (ja) ok. 450 zl miesięcznie...
      Firma może Cię zwolnić po macierzyńskim...
    • kmianka Wychowawczy 16.08.04, 13:30
      Ja jestem na urlopie wychowawczym, ktory oplaca ZUS. TRzeba m.in. przedłożyć
      zarobki męża i ew. swoje. Wg tego kryterium przyznawany jest zasilek
      wychowawczy. Na pierwsze dziecko dostaje się (ja) ok. 450 zl miesięcznie...
      Firma może Cię zwolnić po macierzyńskim...
    • zuzaleczka Re: URLOPY MACIERZYŃSKI, WYCHOWAWCZY, WYPOCZYNKOW 16.08.04, 14:28
      witam,
      jeśli chodzi o urlop za 2005 r to należy ci się za dni przepracowane, np:
      rodzisz 25 stycznia więc należy ci się odpowiednia liczba dni odpowiadająca 25
      dniom + czas macieżyńskiego (16 tyg) = ILOŚĆ DNI URLOPU ZA 2005 ROK
      • neti87 Re: WYPOCZYNKOWY 16.08.04, 15:07
        Rozumiem wszystko poza kwestią wzięcia urlopu wypoczynkowego zaraz po
        macierzyńskim. Mam umowę na czas nieokreślony i jeżeli chcę wziąć w styczniu
        cały urlop to nie mam z tym żadnego problemu (przynajmniej u mnie w firmie). Po
        prostu wykorzystam całość przysługującego mi urlopu za dany rok na początku
        tegoż roku (jakiegokolwiek roku, chodzi mi o przykład).
        Gdybym chciała zmienić pracodawcę to po prostu na resztę roku już mi się nic nie
        należy ani u nowego, ani u dotychczasowego pracodawcy. Dlatego nie rozumiem
        dlaczego po macierzyńskim nie mogłabym wziąć całych 26 dni (taki urlop mi się
        należy teraz)?
        Mam termin wprawdzie nie na styczeń, a na II połowę marca, lecz jak już pisałam
        nie potrafię zrozumieć tego co napisano poprzednio. Może ktoś mnie wyprowadzi z
        błędu? Może jakoś inaczej ktoś opisze te kwestię?

Pozdrawiam!!!
        • k_kiki Re: WYPOCZYNKOWY 16.08.04, 15:26
          To co piszesz wydaje się logiczne! Ja też mam umowę na czas nieokreslony, a
          termin na styczen 2005 r.
          Przecież z poczatkiem roku przysługuje "z urzędu" pełny wymiar urlopu - czyli
          26 dni. Co kogo obchodzi kiedy i na jaki cel ja go wykorzystam. Czy to, że
          jestem na urlopie macierzyńskim w jakimś stopniu zmniejsza moje prawa
          pracownicze? Też tego nie rozumiem i wydaje mi się, że są to dwie odrębne
          sprawy.
          Mozna być na urlopie macierzynskim 4 m-ce, a potem wziąć sobie urlop
          wypoczynkowy całe 26 dni. Jesli nie można zrobić tego od razu (ale niby
          dlaczego) to można przecież "wrócić" na 1 dzien do pracy i dopiero wykorzystać
          ten urlop.
          Wyjasnijcie tę kwestię, proszę!
          Pozdrawiam
          K
          • gumitex Re: WYPOCZYNKOWY 16.08.04, 18:34
            Możesz pewnie wziąć ten urlop w całości, ale jak będziesz chciała się rozstać z
            firmą zanim go wypracujesz, to wyliczą Ci ile dni naprawdę się należało, a
            resztę potrącą z odprawy. Tak miał mój kolega. W styczniu wykorzystał 2
            tygodnie, po czym złożył wymówienie (miał miesięczny okres wypowiedzenia).
            Firma wyliczyła ile dni urlopu mu się należało, a nienależne potrąciła z
            ostatniej wypłaty. Niby dlaczego firma ma płacić za całoroczny urlop, jeśli
            pracownik odchodzi? Jeśli pójdziesz na wychowawczy, to ten nadwymiarowy urlop
            będzie nad Tobą "wisiał" chyba, że się w kadrach nie doliczą.

Pamiętaj, że możesz też Ty lub Twój mąż wziąć 2 dni rocznie na opiekę nad
            dzieckiem. Niewykorzystane w danym roku kalendarzowym przepadają. No i mąż może
            wziąć 2 dni na urodzenie dziecka - czasem układ zbiorowy w pracy jest nawet
            korzystniejszy.
            • kilovolt Re: WYPOCZYNKOWY 16.08.04, 19:47
              Dokładnie jest to wyjaśnie również w wątku:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=14809133
              Ale firma nie może potrącić sobie za ponadwymiarowy urlop. Jeżeli np. zmieniasz
              pracę to w świadectwie pracy napiszą ci ile urlopu wykorzystałaś i odpowiednio
              mniej dostaniesz u nowego pracodawcy. W innym przypadku byłabyś stratna nie
              dość, że potrąciliby ci za urlop nienależny to jeszcze i tak u nowego
              pracodawcy miałabyś mniej urlopu. W przypadku wzięcia wychowawczego jest
              podobnie, pracodawca może najwyżej potrącić ci to z urlopu wypoczynkowego jak
              wrócisz do pracy, z pensji nie ma prawa nic potrącać.
              • neti87 Re: WYPOCZYNKOWY 17.08.04, 12:53
                I teraz wszystko jest jasne. Ten podany przez kilovolt link wszystko wyjaśnia.
                Ołaca się wziąć macierzyński, po nim 2 dni opieki, dalej urlop wypoczynkowy i
                dopiero potem wychowawczy. Super.

Pozdrawiam!
                • sandraw Re: WYPOCZYNKOWY 18.08.04, 07:13
                  właśnie tak.

A ten kolega któremu potrącili z odprawy widać nie umiał się dogadać, bo
                  zrobili to bezprawnie.

Po macierzyńskim (4,2 mies) 2 dni opieki i cały wypoczynkowy (firma NIE MOŻE
                  odmówić), i zaraz po tym wychowawczy.
                  Acha gdyby firmie wpadło do głowy zwolnić cię to mogą to zrobić w trakcie
                  twojego wypoczynkowego- niestety jest taka możliwość, więc lepiej nie mówić że
                  się idzie na wychowawczy a dopiero 2 tyg przed końcem urlopu wypoczynkowego
                  złożyć wniosek o wychowawczy- i wtedy mogą Cię cmoknąć w...

co do zasiłku- wypłacany chyba właśnie 450 zł (jak ktoś pisał) jeżeli średnia
                  na osobę w rodzinie nie przekracza 504 zł (to było w zeszłym roku) netto.
                  Oczywiście w tym momencie liczymy już tylk ozarobki męża.

co do składkowości na urlopie wychowawczym- jesteś ubezpieczona, ale nie masz
                  opłacanej składki emerytalnej, chyba ze sama ją opłacisz.
                  • linusia_75 Re: WYPOCZYNKOWY 18.08.04, 07:33
                    Nie można wypowiedzieć pracownikowi umowy o pracę na jakimkolwiek urlopie,
                    także wypoczynkowym.
                    Linusia
                  • kaczmaa Re: WYPOCZYNKOWY 14.10.04, 19:19
                    > Oczywiście w tym momencie liczymy już tylk ozarobki męża.<
                    I tu się nie zgodze, wychowawczy jest dodatkiem do rodzinnego. A do rodzinego
                    bierze się dochody obu małżonków.Jeśli nie naależy Ci się rodzzinny to nie
                    należy Ci się żaden dodatek do niego. Jest to totalną bzdurą ale tak
                    jest.Praktycznie nie ma szans na płatny wychowawczy.
                    • 71gosik Re: WYPOCZYNKOWY 14.10.04, 22:31
                      Zarobki matki, która jest na wychowawczym traktowane są jak dochód utracony,
                      trzeba go wykazać ale tak naprawdę liczy się tylko dochód męża. Więcej o tym na
                      forum Prawo i pieniądze
                      Małgorzata i Michał(15.05.2003) na wychowawczym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka