24.08.04, 10:28
jest niebezpieczny dla nas ??

biore go ale przeczytałąm na forum że jest on koniecznością, w moim przypadku
nie jest. czy powinnam go brac?
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: detralex 24.08.04, 11:10
      Jeśli jakiś lek nie jest koniecznie potrzebny, to lepiej go w ciąży nie brać.
      Jeśli konieczny - brać na zalecenie lekarza i najlepiej już po końcu I
      trymestru.
    • aurelia70 Re: detralex 25.08.04, 12:23
      Ponoć bezpieczny: sama brałam od ok 20 tc na obrzęki rąk, nóg i hemoroidy.
      Pomagało, ale niedawno doktórka zmieniłą mi na Cyclo 3 Forte - wydaje mi się,
      że lepszy: obrzęków prawie nie mam, a o hemoroidach zapomniałam.
      • paulajal Re: detralex 25.08.04, 12:52
        Mi zapisała go moja gin, do której mam zaufanie, z powodu małych hemoroidów,
        ale znajoma farmaceutka odradziła mi stosowanie tego leku w ciąży, więc go na
        wszelki wypadek nie wykupiłam (na dodatku drogi, tyle inwestować w hemoroidy?!,
        miesięczna kuracja to 90zł). Stosuję teraz maść homeopatyczną avenoc i nie mam
        dolegliwości.

Paula 33/34tc
        • abjankowska Re: detralex 25.08.04, 17:02
          A ja na hemoroidy stosuję Hemorol - takie ziołowe czopki herbapolu i bardzo mi
          pomagają. Detraleksu nikt mi nie polecał na to własnie schorzenie ale z tego co
          wiem, to jest to lek dość silny i w ciąży należy stosowac go tylko wówczas
          jeśli bezwzględnie trzeba. Tak nawet jet napisane w ulotce.
          Pozdrawiam
          Aga
          • malizna74 Re: detralex 25.08.04, 21:26
            W ulotce jest napisane:
            "Badania na zwierzętach oraz odpowiednio liczebne, dobrze kontrolowane
            obserwacje u ludzi nie wykazały zagrożenia dla płodu, jednak ciąża jest okresem
            w życiu kobiety, w którym przyjmowanie jakichkolwiek leków bez wskazań lekarza
            jest szczególnie niewskazane."

Jest to chyba jedna z łagodniejszych uwag na temat stosowania leku w ciąży.
            Oprócz oczywiście tych - nielicznych - które są 100% bezpieczne.
            Ja biorę Detralex wg zaleceń 2 lekarzy. Ale u mnie to konieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka