nanuna 25.08.04, 12:59 Mam pytanie: czy jakoś przygotowywałyście się przed palnowaną ciązą, tj. odpowiednia dieta, ćwiczenia, jakieś badania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black_currant Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:02 Zrobiłam badania na toxo i zaczęłam brać kwas foliowy. Nie zaszczepiłam się na żółtaczkę, czego żałuję, bo teraz mam stres czy mnie nie zarażą. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:04 ja bralam kwas foliowy-Folik i regularnie wizyty u gin. teraz wiem, ze warto zadbac o porzadne zapasy zelaza w organizmie przed ciaza bo potem czesto anemia Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:11 Witaj, warto sie przebadac u ginekologa, dentysty, zrobic nastepujace badania: - toksoplazmoza, - rozyczka, - morfologia krwi, - badanie ogolne moczu, - warto, moim zdaniem, zbadac sie pod katem chlamydii (wymaz z szyjki macicy) nalezy brac juz kilka m-cy wczesniej kwas foliowy, zwracac uwage na diete, rzucic palenie, wiecej sie ruszac, bo forma wypracowana przed ciaza bardzo sie potem przydaje pozdrawiam Agga + 33tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
nanuna Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:22 dzięki babeczki ; kwas foliowy już łykam, ale z badaniami się jeszcze wstrzymam- może mam świra ale dopiero w przyszłym roku zamierzam zajść w ciązę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edik77 Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:53 a myślałam, że tylko ja tak mam)). Też pragnę zaciążyć w przyszłym roku, lecz nie mogę przekonać mojego faceta, że to już czas. On ma ledwie 23 latka (ja 27) i dopiero co skończył studia, więc w zasadzie Mu się nie dziwię. Tylko, że ja pragnę tego ponad wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: przed poczęciem 25.08.04, 13:29 Łykałam wcześniej kwas foliowy, zaszczepilam się na WZW. Odpowiedz Link Zgłoś