rene1978 24.10.14, 08:27 robić czy nie robić? na skierowaniu napisano - wskazanie - WIEK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: badania prenatalne 36 lat 24.10.14, 10:42 Ale to chyba od Ciebie zalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: badania prenatalne 36 lat 24.10.14, 12:11 Sama musisz zdecydować. Czy chcesz, po co- tzn co zrobisz jeśli wynik byłby zły. No i co masz na myśli- amniopunkcję? Ja nie robiłam żadnych specjalnych, zresztą lekarz tylko wspomniał, dla formalności. Tez nie widział sensu, skoro wszystko ok i tylko ten wiek pow 35 rż. Usg było ok, dziecko urodziło się zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: badania prenatalne 36 lat 24.10.14, 13:12 Badania prenatalne to twoje prawo ale też i obowiązek. Co zrobisz to już twoja decyzja. Pamiętaj, że jeśli badania wykryja wadę masz prawo do leczenia w takim zakresie w jakim to możliwe, być pod profesjonalną opieką, po porodzie też inny zespół lekarski zajmuje się dzieckiem. Nie mówiąc o prawie do przerwania ciąży. Oczywiście na ponad 90% twoje dziecko jest zdrowe, także nie zadreczaj się niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aguu17 Re: badania prenatalne 36 lat 24.10.14, 18:37 Skoro piszesz o wieku, zapewne masz na myśli amniopunkcję. No cóż, wszystko zależy od tego, co zrobisz jeśli wynik wskaże wadę genetyczną. Jeśli nie rozważasz przerwania ciąży, to nie ma ona większego sensu, a trzeba pamiętać, że niesie ona ryzyko poronienia. Jeśli chodzi o leczenie różnych wad jeszcze w życiu płodowym, to kluczowe jest dokładne USG połówkowe. Jeśli pytasz o badania nieinwazyjne to usg jak najbardziej, testy z krwi jak uważasz, ale to tylko wyliczenie statystycznego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: badania prenatalne 36 lat 26.10.14, 12:29 Jakie badania masz konkretnie na mysli bo prenatarne to sa np usg w 12 i 22 tyg ciazy czi przed urodzeniem dziecka. Przede wszystkim usg w 12 -14 tyg bo to jest usg diagnostyczne na ktorym mozna wiele zobaczyc a plod jest juz rozwiniety tzn ma konczyny, wszystkie narzady itd. Oczywiscie test Pappa. Jesli na tym etapie sa nieprawidlowosci to bardziej zaawanoswana diagnostyka moze byc wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: badania prenatalne 36 lat 07.11.14, 21:56 Jeśli wykluczasz przerwanie ciąży to zrob chociaz usg. Jest ,uwazam, bardziej miarodajne niż te wszystkie testy z krwi, które określają jedynie prawdopodobieństwo. Zrob usg prenatalne aby ewentualnie leczyc dziecię juz w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
yantichy Re: badania prenatalne 36 lat 08.11.14, 15:19 Myślę, że założycielka wątku popełnia częsty błąd i utożsamia badania prenatalne li tylko z amniopunkcją lub innym badaniem inwazyjnym. Chyba nie rozważałaby zasadności wykonania usg (a może?)? Odpowiedz Link Zgłoś
paulisek Re: badania prenatalne 36 lat 09.11.14, 19:51 Byłam w tej samej sytuacji. Na początek PAPPA - zrezygnowałam, bo: to tylko statystyka, czekanie byłoby strasznie stresujące dla mnie i przyniosłoby więcej szkody niż pożytku (słodka niewiedza ). Jeśli wynik testów z krwi byłby zły, to: kolejny stres, amnio z jakimś tam prawdopodobieństwem poronienia i znów czekanie... Raczej nie zdecydowałabym się na terminację przy złym wyniku. Zatem podsumowując: nie Tylko porządne USG prenatalne, połówkowe i przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima791 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 12:47 Witajcie a ja mam takie pytanie. Mam 36 lat jestem teraz w 19 tygodniu. Test prenatalny I trymestru wyszedł prawidłowy. Powinnam udać się na test połówkowy tylko jest mały problem. Przebywam obecnie za granicą i wracam do Polski dopiero w 25 tygodniu ciąży. Czy to nie za późno na usg połówkowe? Nie chcę robić tu gdzie jestem bo tu chcą bardzo dużo kasy za to badanie. Czy to badanie jest niezbędne jeśli miałam badania prenatalne (usg i krew) w I trymestrze i było ok czy raczej powinnam się spiąć i znaleźć kasę na te badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 13:08 Żadne badanie nie jest niezbędne, można w ogóle się nie badać, ale jedno jest pewne: warto. Badanie w 25 tc nic nie wnosi, bo pewnych rzeczy już nie widać. Dla mnie pieniądze nie miałby znaczenia jeśli chodzi o zdrowie dziecka. Nie było szansy poczekać w kraju do tego 22 tc? Odpowiedz Link Zgłoś
maxima791 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 19:23 NIestety nie było szansy poczekać... ale tutaj chcą za nie ponad 1000 zł w przeliczeniu a ja po prostu nie mam tylu pieniędzy. Po za tym w kraju w którym jestem nie do końca mam zaufanie do tych lekarzy. Kasę wezmą a czy mają dobry sprzęt i wszystko zobaczą to już inna sprawa. No cóż... wracam do Polski w dniu kiedy kończy mi się 24 a zaczyna 25 tydzień.... trudno najwyżej będę żyła w niepewności do końca ciąży.... Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 21:11 Możesz wrócić wcześniej, w końcu chyba dziecko jest najważniejsze, nie masz zaufania to do tamtejszych lekarzy, nie masz pieniędzy na wizytę tam, nasuwa się jedno pytanie: po co tam pojechałaś? /pytanie oczywiście retoryczne bo nie odpowiedź tu chodzi/ Będąc w ciąży nigdzie bym się nie ruszała. Dla mnie nie ma czegoś takiego jak ominięcia badania, które tak wiele wnosi do diagnostyki, badania, po którym być może podejmuje się jakieś dodatkowe decyzje. No ale nikt za Ciebie planów nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: badania prenatalne 36 lat 10.06.15, 16:38 lidek0 napisała: > Możesz wrócić wcześniej, w końcu chyba dziecko jest najważniejsze, nie masz zau > fania to do tamtejszych lekarzy, nie masz pieniędzy na wizytę tam, nasuwa się j > edno pytanie: po co tam pojechałaś? - a to Twoja sprawa??? Będąc w ciąży nigdzie bym się nie ruszała. "Takie beda Rzeczpospolite, jakie ich mlodziezy chowanie" czyli grube i nieruchawe ... To siedz i sie nie ruszaj i pozwol zyc innym. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: badania prenatalne 36 lat 10.06.15, 17:56 "a to Twoja sprawa???" a nie doczytałaś, że to pytanie retoryczne / o ile wiesz co to znaczy/ i że nie oczekuję odpowiedzi? Skoro pyta o ważne dla malucha badanie to odpowiadam. "To siedź i się nie ruszaj i pozwól żyć innym. " a ktoś karze Ci czytać moje wpisy? Napisz coś na temat to chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: badania prenatalne 36 lat 11.06.15, 09:51 Berber, na tym forum co i rusz jest watek czy mozna leciec samolotem w 8 albo 16 tygodniu. Był tez kiedyś watek czy można do teatru w ciąży (chodzilo o zarazki wśród widzow…. Wiec, wiesz… najbezpieczniej polozyc się na 9 miesiecy i poczekać. Z malym dzieckiem oczywiście tez nie należy podrozowac (zmiana cisnien, zarazki, zmiana klimatu). W ogole najlepiej się nie ruszac w wieku okoloprodukcyjnym. Jak dzieci pojda na swoje to można sobie pojechać nad morze. Do mielna albo do kolobrzegu. W góry to już nie bo ta zmiana ciśnienia moze byc niebezpieczna w starszym wieku…. Odpowiedz Link Zgłoś
kamagama Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 14:15 To jest drugie bardzo ważne usg,które sprawdza to czego nie dało sie sprawdzic na tym pierwszym usg,bo bylo za wcześnie.Przede wszystkim budowa narządów wewnętrznych,w tym dokładne sprawdzenie budowy serca. Decyzja należy do Ciebie,ale na Twoim miejscu za wszelka cenę bym je zrobila i co ważne,najlepiej u dobrego specjalisty od usg prenatalnych z certyfikatem i dobrym sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 14:50 Tego badania bym nie ominęła. Tym bardziej, że niektóre wady należy skorygować od razu po urodzeniu. Dobrze jest być przygotowanym na taką okoliczność i wybrać odpowiedni ośrodek . A nie tracić czas na 'dochodzenie' co takiego dziecku dolega i przewożenia go przez pół kraju do innego szpitala. W obecnych czasach niektóre wady można korygować jeszcze prenatalnie tylko trzeba je wykryć w odpowiednim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinas76 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 15:56 Celem połówkowego badania USG w ciąży (wykonuje się je między 18. a 22. tygodniem ciąży) jest szczegółowa ocena anatomii płodu pod kątem występowania wad wrodzonych oraz określenie przybliżonej masy płodu i wieku ciążowego. Ja bym nie zrezygnowała, tym bardziej że jest w kalendarzu obowiązkowych badań, czas wykonywania jest ściśle określony ,aby można było dobrze zbadać dziecko. Następne ważne jest między 28a32tygodniem Odpowiedz Link Zgłoś
betka1984 Re: badania prenatalne 36 lat 06.06.15, 20:43 Tak jak dziewczyny piszą warto zrobić to badanie, ale jeśli nie możesz faktycznie to polecam przejść sie na echo serca płodu. Najlepsze obrazy uzyskuje się właśnie po 24 tygodniu do 28 tyg. i wtedy lekarze zalecają je robic. Koszt ok 300 zł. Podczas tego badania (u mnie przynajmniej) sprawdzali tez budowe innych narządów + budowa serca. Wady serca dość często występują przy aberracjach chromosomowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: badania prenatalne 36 lat 11.06.15, 00:02 Kilka lat temu podjęłam decyzję, że jeżeli na usg nie będzie żadnych nieprawidłowości to nie będę robiła ani testu pappa, ani żadnych badań inwazyjnych. Tyle, że usg miałam często, na każdej wizycie prywatnej. Po dwóch poronieniach zbyt się bałam by być w stanie z nich zrezygnować. Dzięki temu na nfz-owskim usg połówkowym nie przeżyłam ciężkiego szoku, gdy badający oznajmił, że nie może zobaczyć główki. Pewnie, że nie mógł - synek wrył się głową głęboko za kość łonową. Szłam okrakiem na to usg. Trzy lata później podjęłam taką samą decyzję. Ciąża z synem to było 35/36 lat. Odpowiedz Link Zgłoś