Dodaj do ulubionych

ILE KOSZTUJE CIĄŻA???

06.09.04, 22:47
Pytanie może wydać się głupie, ale wszystko w trosce o dzidzię, o którą
wkrótce rozpoczynamy starania.
Interesuje mnie koszt wszystkich badań, jakie muszę i jakie powinnam zrobić
oraz średni miesięczny koszt wizyt u lekarza, USG itp...
Z góry dziękuję za wskazówki i wszelkie informacje.
Już zaczynam panikować, i kolejna rzecz o jaką drżę, to czy mnie będzie stać
na maleństwo - jeszcze zanim przyjdzie na świat.
Obserwuj wątek
    • kornelcia75 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 06.09.04, 23:22
      Hej,ja od poczatku ciazy chodze do przychodni bo mam tam wspaniałego ginka.
      Za badania takie jak krew,mocz,wr,hbs czy glukoza mam darmowe w przychodni.
      No sama wizyta tez bezpłatna.
      wydałam za to 110 zł na 2 usg u dobrego specjalisty w Gdańsku,ma swietny sprzet
      i chcielismy wiedziec czy z dzidzia wszystko ok.Pierwsze w 13 tyg drugie w 24
      tyg.Teraz w 34 tyg zrobiłam u innego lekarza i zapłaciłam 35 zł.Powiedział ze
      to ostatnie usg bo zrobia w szpitalu,chyba ze sama chcę.
      wiec jak widzisz nie jest to duzo na 9mc ciaze,jesli bym zrobiła 3 usg i
      tanszego lekarza byłoby to 105 zł.
      U mnie przyplatała sie cukrzyca ciazowa i musze mierzyc sobie cukier 3x
      dziennie,kupuje specjalne paski koszt na około 1 mc to 6 zł.

Więc nie panikuj,hihi wiecej wydatków czeka Cie jesli chodzi o
      rzeczy,łózeczko,ubranka,wózek.Mnie to tez omineło bo mam róznosci po 3
      kolezankach które maja dzieci.
      powodzenia ja i Maks(38 tydz)
    • catalina1 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 00:08
      Ja też chodze do państwowej przychodni i tam mam wykonywane wszelkie badania,
      także usg (na bardzo dobrym sprzęcie, choć bez możliwości nagrywania na płyte
      czy kasetę). Nie każda przychodnia państwowa to "mordownia", choć faktem jest
      że tam moja to niepuliczny ZOZ ,ale z pełną umową z NFZ-tem wink
      Dodatkowe koszty to tylko witaminy dla mnie czyli jakies 30 zł miesięcznie.
    • dominika8 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 06:42
      no, nigdy sie nad tym nie zastanawialam, ale pewno troche sie tego zbierze;
      badania, konsultacje lekarskie
      leki (oby tylko witaminki)
      ubrania ciazowe
      szkola rodzenia
      kosmetyki ciazowe (kremy na rozstepy itd)
      jezeli chodzi o badania i cala opieke lekarska, to jestem w tej dobrej
      sytuacji, ze mam karte do Centrum Medycznego, od firmy. Gdyby nie to, to chyba
      bym zbankrutowala, bo czesto latam na wszelkie konsultacje. Ale na USG
      polowkowe itd chodze gdzie indziej i place 150 zl, ale to dla mnie wazne, by
      fachowiec (dr Garwolinski) wszystko sprawdzil. Natomiast gdybym nie miala tej
      karty, to chyba bym sie zdecydowala zapisac na wlasny koszt do jakiegos
      prywatnego Centrum ( nie wiem gdzie mieszkasz), bo koszt to np w Medicoverze ok
      240 zl miesiecznie i masz wszystko w cenie. ja po prostu bym nie miala czasu i
      sil korzystac z panstwowej sluzby zdrowia, wiem, ze wiele sie w niej zmienilo i
      zmienia, ale nie, choc znam osoby korzystajace i zadowolone, wiec wszystko moze
      zalezy od podejscia i placowki.
      nie panikuj, bedzie OK, ja juz u siebie zauwazylam zmiany, ze wole sobie nie
      kupic, a dla mojej dziewczynki mi nie zalwink
    • aga305 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 07:45
      sama ciążą nie kosztuje tak dużo jeśli będziesz chodzila do przychodni. Jednak
      duze koszty to utrzymanie dzidzi. Zakup lóżezka, wózka, ubranek, pieluch itp.
      to są dopiero koszty
      • ala58 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 08:30
        Wszystko zależy od tego czy będziesz chodziła do prywatnej przychodni czy do
        prywatnego gabinetu lekarskiego.Przy tej drugiej opcji wszystkie koszty dosyć
        mocno wzrastają.mnie każda wizyta u gina kosztuje średnio 100 zl (ale razem z
        usg),no i płacę za wszystkie badania krew,mocz itp (dziś zostawiłam w
        laboratorium 44 zl,a to jeszcze nie koniec w tym miesiącu).Ciąża solidnie daje
        nam po kieszeni (ale nie będę tego teraz przeliczać).Następnym razem może
        zapiszę się dodatkowo do państwoej przychodni do lekarza,żeby nie płacić za
        badania laboratoryjne.Nie wspominam już o wyprawce,szkole rodzenia i ubraniach
        ciążowych.wszystko zależy od tego czy masż kogoś bliskiego z wyrośnietymi
        maluchami,który odstąpi Ci jakieś akcesoria do wyprawki.My kompletujemy
        wszystko od podstaw.
        • paulajal Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 09:56
          To zależy od tego, gdzie chcesz prowadzić ciążę, prywatnie czy państwowo i jak
          będzie ona przebiegać.n Ja przez pierwszy trymestr mojej trudnej ciąży na
          badania i lekarza wydałam aż 1000 złotych + leki, więc później wykupiłam sobie
          na stałe abonament prywatny w Lux Medzie i to mnie wynosi znacznie taniej,
          uff... Ale co miesiąc zostawiam też ok 200 zł w aptece, tyle muszę łykać
          witamin i leków.

A wyprawka to też koszt różny, jeśli chcesz wszysko ładne nowe i w miarę
          dobrych firm to ok 3-4tyś, ale sądzę, że równie dobrze można znalezć tańsze
          odpowiedniki i zjechać z tej ceny do 1,5-2tyś.

Paula 35/36tc
          • ewa2233 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 10:06
            Chodziłam do przychodni.
            Wydaje mi się, że tam "odgórnie" BARDZO pilnują, żeby wszystkie badania były
            zrobione. (Wpisy w kartę MUSZĄ być!) U prywatnych różnie z tym jest.
            Wizyty, badania laboratoryjne i USG - bezpłatne.
            Płaciłam tylko za żelazo (żadnych innych witamin nie brałam).
            Kremów na rozstępy nie używałam, bo po przepytaniu paru "mądrych głów"
            dowiedziałam się , że to głównie marketing.
            Jeśli ktoś ma skłonności to i krem nie pomoże. Ja skłonności nie miałam smile
            Szkoła rodzenia kosztowała jakieś grosze - coś ok. 40 zł
            + poród rodzinny 50 zł (płatne do kasy szpitala).
            Extra koszty to zachcianki smile
            Na szczęście nie miałam ochoty na produkty "z górnej półki" smile

W sumie wyszło "jak za darmo" smile)))
    • mmala6 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 10:40
      jestem w 19tc i do tej pory wydalam:

5x 40 zl -wizyta i gina, w cenie usg i cytologia, czyli 200 zl
      badania labolatoryjen rozne (w tym toxo, gr krwi, przeciwciala any Rh, mocz,
      morfologia itp) ok 150 zl
      5x 6 zl- Folik, czyli 30 zl
      witaminy, ok 30 zl
      masc na zylaki Escevan, ok 5 zl
      2x 20 zl- posiew z szyjki macicy, czyli 40 zl
      25 zl antybiotyki
      6 zl -Aspargin na skurcze w lydkach
      2x 25 zl -krem na rozstepy, czyli 50 zl
      aha! jeszcze kilogram no-spy na poczatku ciazy!ok 3 op.x 9 zl, czyli 27 zl
      to chyba wszystko, do tego ciuszki ciazowe. Troche pozyczylam, kupilam jedna
      spodniczke -50 zl, sukienke z przeceny 25 zl, jakas bluzke ok 30 zl, biustonosz
      ciazowy Triumfa 60 zl, majtki na ciaze (ale nie ciazowewink razem ok 50 zl. Z
      ciuchami, moim zdaniem , jest najmniejszy problem bo zawsze znajdzie sie jakas
      byla ciezarna ktora pozyczy ciuchy, albo ma sie w szafie cos wiekszego, mozna
      kupic duzy rozmiar z przeceny (czesto nietypowe rozmiary sa tansze albo dluzej
      w przecenie) albo w lumpeksie. Warto zainwestowac w bieliznesmile

ufff...teraz wezme kaluklator i policze:
      778 zl!!! a to dopiero polowa ciazy. Przede mna jeszcze ok 5 wizyt u gina ( o
      ile wszytsko bedzie ok, odpukac!), Folik, pewnie wit. mi sie skoncza, ze dwa
      trzy kremy na rozstepy, i jakies badania labolatryjne. No i cos do ubrania jak
      juz bede wieeeelkasmilePodejrzewam ze drugie tyle pojdzie.To razem daje jakies
      1600 zl (zakladajac ze nie beda potrzebne dodatkowe badania czy lekarstwa),
      wychodzi 178 zl miesiecznie za sama ciaze i tzw sprawy ciazowe.

Nie wiem czy to duzo czy malo, zalezy od portfela. Idealnie jest gdy sie ma
      dobrego lekarza w przychodni, bezplatne badnia i bezproblemowa ciaze, ktora nie
      wymaga czestszego usg czy dodatkowych lekow. Wtedy rzeczywiscie wystraczy
      zakupic Folik czy witaminy (choc niektore dziewczyny i tego nie biora) i
      ubraniasmile))i moze sie udac przejsc ciaze niemalze za darmosmile)
      pozdrawiamsmile
    • kasiulka751 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 10:49
      Hej
      GŁOWKA DO GÓRY, NIE JEST TAK ŻLE. NA OGÓL WIZYTY SĄ RAZ W MIESIĄCU (PRZEZ 2/3
      CIĄŻY) WIĘC WYDASZ OK. 60-70 ZŁ ZA WIZYTĘ PRYW. WITAMINY, KOSMETYKI NA ROZSTĘPY
      (MUSTELLA-85 ZŁ NA 2 MIESIĄCE SPECJ. DLA CIĘŻARNYCH)...TO NIE SĄ AŻ TAK WIELKIE
      KOSZTY, A ŁÓŻECZKIEM, WÓZKIEM ITD. TEŻ SIĘ NIE MARTW, BO JEŚŁI PRACUJECIE NP. Z
      MĘŻEM I JESTEŚCIE UBEZPIECZENI (JA W PZU-GRUPOWE UBEZPIECZENIE) TO Z OKAZJI
      NARODZENIA SIĘ DZIECKA FIRMA UBEZP. WYPŁACA KASĘ U MNIE 700 ZŁ, U MĘŻA 500 ZŁ W
      ZALEŻNOŚĆI OD KWOTY UBEZPIECZ. A TE 1200 ZŁ STARCZY NA UPARTEGO NA TO+SKROMNĄ
      WYPRAWKĘ. ODZIEŻ CIĄŻOWA ZAŚ MA TO DO SIEBIE, ŻE RAZ KUPIONA ROŚNIE Z
      BRZUSZKIEM, WIĘC 2 PARY SPODNI I PO KŁOPOCIE big_grin
      BUZIACZKI I DO DZIEŁA......
      • ewa2233 kasiulka751 nie krzycz! słyszymy i BEZ capslocka:) 07.09.04, 11:04
        • kasiulka751 Re: kasiulka751 nie krzycz! słyszymy i BEZ capslo 07.09.04, 11:10
          Przepraszam...to nie krzyk ??!!! tak jakoś mnie się włączyło ...???!!!
          buziaczki
          • kasia_de Re: kasiulka751 nie krzycz! słyszymy i BEZ capslo 07.09.04, 11:25
            służę dokładną odpowiedzią, bo prowadzę domową księgowość smile
            u mnie do dziś, czyli 24 tydz, koszt (prywatne wizyty lekarskie i badania,
            witaminy, klika sztuk odzieży ciążowej, książka na temat ciąży)wynosi: 1700 zł.
            Bez szaleństw oczywiście, bez szkoły rodzenia i nie liczę niczego co kupiłam
            dla dziecka.
            Ceny z Warszawy.
            Pozdrawaim
            Kasia
    • bebewawa Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 11:22
      Hej,
      Pewnie się trochę powtórzę, ale ciąża może nic nie kosztować jak będziesz
      chodziła do państwowej przychodni wtedy praktycznie za nic chyba nie płacisz.
      Ja chodziłam do przychodni przy szpitalu w którym chcę rodzić i tam niestety
      wszystko było płatne: wizyta u lekarza co miesiąc 70zł + 30zł comiesięczny
      wydatek na witaminy (razem 100zł), do tego dochodziły badania wykonywane nie
      koniecznie co miesiąc w zależności od tego jakie badania, np. USG-90zł każde
      (trzykrotnie wykonane w czasie ciąży), morfologia, mocz itp - w zależności od
      cen laboratorium w którym wykonujesz. Do tego dojdzie pewnie kupno kilku ubrań
      ciążowych i kremów przeciw rozstępom.
      Dodam, że ciąża przebiegała bez problemów więc większych kosztów nie poniosłam.
      Pozdrawiam i nie przerażaj się kosztami, zawsze możesz skorzystać z przychodni,
      a ciąża to taki wspaniały okres.
      Magda i Ignaś (38tyg.)
      • baziaczek Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 14:14
        To będzie dość długi wywód, a pytanie nie jest wcale głupie:
        Ciąża jest najpiękniejszym okresem w moim dotychczasowym życiu, to tak na
        wstępie, na dzidziusia nie mogliśmy się długo zdecydować, ale jak już
        chcieliśmy, to udało się za pierwszym razem smile))
        Na początku szok: plamienia, bóle, w szpitalu diagnoza - zagrożona, mam leżeć,
        zalecają zwolnienie, szukam dobrego lekarza prowadzącego, pracującego
        równocześnie w dobrym szpitalu z oddziałem noworodkowym, jedyny namiar na
        przyjmującego od ręki to prywatny, wizyta 50 + usg 50 .
        W tym samym czasie dzwoniłam do przychodni, mimo opisania sytuacji wizyta
        dopiero za 4 tygodnie, zapisałam się i czekam, pierwsza wizyta ok, z tym, że
        lekarz jest wyraźnie rozczarowany tym, że już chodzę prywatnie, dostaję jedno
        skierowanie na wr, niestety grupa krwi i inne badania są pomijane milczeniem.
        Jestem przestraszona i trochę zdziwiona takim podejściem, stąd nadal regularnie
        chodzę do prywatnego, równocześnie chodząc regularnie do przychodni. I tutaj
        smutna konkluzja - z refundowanych badań z NFZ udało mi się do 7 miesiąca
        zaoszczędzić: 2*mocz = 16 2*morfologia = 16 2*glukoza = 10 1*wr = 13, razem
        daje zawrotną kwotę 55 zł! Resztę badań niestety zrobiłam prywatnie, co daje
        już kwotę około 250.
        Jest mi przykro jak czytam, że chodzicie do przychodni i macie fajnych lekarzy,
        właściwie nie dlatego, że nie płacicie, ale chodzi o STOSUNEK LEKARZA DO MNIE
        jako pacjentki i człowieka. Właściwie jest już na tyle późno, że już nie chce
        mi się nawet zmieniać lekarza państwowego. Stwierdziłam, że najwyżej na końcu
        wygarnę mu wszystko, co o nim myślę. Mam super miłego i kompetentnego,
        dostępnego o każdej porze prywatnego (płatnego) lekarza. Czeka mnie jeszcze
        wydatek co najmniej kilku stów, ale postanowiłam nie liczyć tego, bo to tylko
        przyprawia mnie o zbędne stresy.
        Dlatego życzę ci żebyś znalazła dobrego i zaufanego lekarza, najlepiej z
        przychodni, takiego, który pracuje równocześnie w szpitalu (tak, żeby w razie
        czego poprowadził sprawę do końca). Popytaj koleżanki, znajomych z pracy (jeśli
        możesz, ja nie mogłam, bo zaraz dotarłoby do "góry"), ciesz się tym czasem i
        nie licz, bo to tylko przyprawia o zbędne stresy (przynajmniej mnie), na forum
        jest lista dobrych ginekologów, może kogoś znajdziesz. Jakoś będzie (u mnie
        jakoś jest, pieniądze na lekarza i leki idą u nas na osobne bezpłatne konto i
        już ich nie biorę pod uwagę w domowym budżecie).
        Jeśli już musisz zrobić prywatnie jakieś badanie, to zorientuj się w cenach (u
        mnie przyszpitalna pracownia jest dwa razy tańsza niż np. Diagnostyka czy inne
        gabinety analiz), jedne badania musi ci przepisać lekarz ogólny.
        Poza tym nie przejmuj się przesądami, ja rzeczy dla dzidzi zbieram już od
        pierwszego miesiąca. Mam już kilka worów ubranek, pościeli, pieluch tetrowych
        itp., posegreguję, to co się nie przyda oddam dalej (szczęściara ze mnie, bo
        akurat w rodzinie w zeszłych latach był "wysyp" dzieciaków, więc i ciuszki i
        łóżeczko dostałam), wózek dostaniemy w prezencie, ale regularnie śledzę aukcje
        i widziałam ogromne ilości używanych, w bardzo dobrym stanie (tak chwaloną
        przez e-mamy inglesinę magnum kupisz już za 400 zł, na początek rewelacja,
        jeśli nie zniszczysz to potem odsprzedasz), kupiłam okazyjnie używany laktator
        aventu (być może się nie przyda, ale ceny w wypożyczalni astronomiczne, a ten
        jest w bdb stanie, w razie czego potem odsprzedam).
        Badania zalecane w ciąży wraz z terminami (minimum) znajdziesz w rozporządzeniu
        ministra zdrowia (z dnia 10 lipca 2003 r. w sprawie zakresu świadczeń
        zdrowotnych, w szczególności badań przesiewowych, oraz okresów, w których te
        badania są przeprowadzane, Dz. U. z dnia 8 sierpnia 2003 r., załącznik 1),
        jeśli chcesz to ci wyślę.
        Ja podliczając na wszystko do tej pory wydałam prawie 1250 zł (lekarz, badania,
        w tym prawie 350 leki, bo nóżka spuchła, anemia i niedobory magnezu) i
        dodatkowo około 700 zł na ciuchy (ogrodniczka i spodnie, 2 bluzki i materiał na
        spódnicę, którą uszyłam sama, wygodne sportowe sandały i dwa większe ale
        normalne jeszcze staniki, bo roooooosnę), kosmetyki (kupiłam np. krem gerbera,
        bo znacznie tańszy i całkiem dobry) i wyżej wspomniany laktator.
        Wydatki na szczęście rozkładają sie w czasie, ciuchy ciążowe są dość drogie,
        ale ja w uszytej przez siebie spódnicy za 26 zł przechodziałm całe lato
        (podeszłam do sklepu, oglądnęłam patent z guziczkami po bokach i rozpracowałam
        w domu, spódniczka jest ekstra). Dlatego jak widzisz część wydatków typu lekarz
        i badania, ciuchy czy kosmetyki można zredukować.
        Pozdrawiam i życzę udanych starań o bobasa!
    • ella5 Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 14:40
      Wizyty prywatnie kosztuja mnie 70 zl/mc. Usg 60 zl. No i pewnie jakies badania
      laboratoryjne beda czasami potrzebne. Biore tylko folik 6 zl i czasami aspargin
      tez ok 6zl. Kosmetykow specjalnych nie uzywam, bo jakos nie wierze w cudowna
      ochrone przed rozstepami. Jezeli chodzi o ubrania ciazowe to planuje zakup
      jednych spodni, co moze sie wiazac z wydatkiem nawet 150 zl (moze znajde
      tansze). To tyle jezeli chodzi o ciaze. Chce zamowic znieczulenie przy porodzie
      (ok. 400 zl). Dla dziecka na poczatek kupilam lozeczko (90zl). Planuje jeszcze
      fotelik-nosidelko uzywane ok 100 zl. Wozka nie kupuje bo mieszkam na 4 pietrze
      wiec byloby to bez sensu, a tam gdzie chadzam na spacery i tak by sie nie
      nadal, wiec mam pozniej zamiar kupic znacznie tansze nosidelko.
      Tak wiec na razie nie jest tak tragicznie. Troche mnie denerwuej tylko fakt, ze
      mam ubezpieczenie a musze bulic za prywatne wizyty, no ale coz, taki los.
      Szkoda zdrowia na panstwowa przychodnie.
      • kocianna Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 18:49
        Chodzę do prywatnej przychodni, która ma umowę z NFZ, nie mam problemu z
        zapisaniem się (jest oddzielny grafik dla cięzarnych), jeśli coś się dzieje, to
        ciężarne mają święte i niepodważalne (w tej przychodni) prawo do wchodzenia bez
        grafika i bez kolejki. Do tej pory płaciłam za toxoplazmozę (Igg i IgM, 80 pln
        razem) - to nie jest refundowane, duphaston, potem luteina, folik i witaminy,
        no-spa - w sumie na razie ok. 200 pln, USG miałam robione w przychodni, ciuszki
        ciążowe kupiłam na allegro (ok. 100 pln za dwa komplety). Będę musiała jeszcze
        dwa razy zrobić toxo (nie miałam przeciwciał), szkoła rodzenia - 300 pln, może
        na sam koniec wizyta u lekarza z mojego szpitala - ok. 100-120. Poród rodzinny
        i zzo u mnie w szpitalu są bezpłatne.
        Wyprawkę dla malucha zaczęłam już robić - kupiłam wózek (zachwalaną Inglesinę),
        przewijak, trochę ubranek, nowe łóżeczko - na razie 850 pln (głównie dzięki
        Allegro. Oboje z mężem pracujemy w budżetówce - i jak na razie nie
        zbankrutowaliśmy.
        • bloodykisses Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 21:16
          Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.
          Baziaczku - proszę o listę tych badań, o których piszesz. Z chęcią dowiem się
          już teraz jakie badania przede mną.
          Jeszcze raz dzięki!
          • baziaczek Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 07.09.04, 23:08
            wysłałam na gazetowy adres w pdf (musisz mieć zainstalowanego acrobata)
            • kobie_ta Re: ILE KOSZTUJE CIĄŻA??? 08.09.04, 09:12
              o to ja tez bym poproszilasmile
              pozdrawiam, kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka