Dodaj do ulubionych

100 pytań do ;)

07.09.04, 11:06
jestem w ciąży tak bardzo upragnionej a teraz przychodzi mi do głowy milion
różnych przeróżniastych pytań ...tak ze sama nie wiem o co najpierw zapytać a
widze że jest tu wiele mądrych głów smile
rozpoczęłam 7 tydzień I usg miałam na przełomie 4/5 t.c lekarz potwierdził
wczesną ciąże ale nic ponadto nie powiedział bo stwierdził że narazie nie
weile może powiedzieć ..ok a ja byłam tak oszołomiona że w sumie o nic nie
spytałam sad Pamiętam tylko że endometrium jest ładne 22 i tak mi się to
kołata po głowie ? Skoro jest dobre to po co dał mi duphaston (2x1 tab)...
wyczytałam że że to progesteron i za zwyczaj na podczymanie ciąży ? A więc po
co skoro podobno wszystko wporządku ?
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie powinno być endometrium na początku ciąży
(4/5t.c)tak orientacyjnie rzecz jasna?

Ponadto mam dalej sto pytań i pewnie Was jeszcze nie raz podręcze wink
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 11:10
      Witaj,
      gratuluje Maluszka smile przed Toba piekne chwile, ale pewnie i troche
      niepewnosci, jak to zwykle w zyciu bywa wink
      niektorzy lekarza przypisuja Duphaston lub Luteine profilkatycznie i nie ma w
      tym nic zlego
      czy dlugo staralas sie zajsc w ciaze, mialas wczesniej robione badania
      hormonalne? moze to jest przyczyna ostroznego postepowania lekarza, ale
      naprawde nie masz sie czym martwic, progesteron na pewno Ci nie zaszkodzi, w
      koncu dostalas mala dawke

pozdrawiam
      Agga + 35tyg Malenstwo smile
      • carlina23 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 11:34
        dzięki za tak ekspresowe odpowiedzi smile))

faktycznie miałam wcześniej robione badania hormonalne (PRL FSH LH TSH itp) bo
        o dzidziusia staraliśmy się prawie rok i podejżewaliśmy że będą z tym większe
        problemy (udało się na I rocznicę ślubu wink)) no i mam jeszcze niedoczynność
        tarczycy... może maż rację zę to profilaktycznie troszkę mnie uspokoiłyście ...
        ale chyba nie wpadłabym na to sad
        Za tydzień mam wizytę i już ja go o wszystko wypytam wink Narazie będę troszkę
        spokojniejsza smile

Ps A czy na usg w 8 t.c można określić czy to będzie ciąża bliźniacza.. niewiem
        tak sobie jakoś uroiłam że może bliźniaki ... bo dopiero 7 tydzień a mi
        brzuszek wyskoczył a to chyba troszkę za wcześnie.. no i juz drugą noc z rzędu
        śnią mi sie bliźniaki wink jak przeglądam katalogi , wózki to najpierw zwracam
        uwagę na te bliźniacze.... kurde chyba się nakręcam wink
        • mmala6 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 12:10
          Mysle ze moze Ci powiedziec. Mnie w 7tc na usg powiedzial i wpisal w karte
          ciaze pojedyncza, i tak jest do tej porywink)A moze powiedz mu o swoich
          podejrzeniach, moze "poszuka" bardziej drugiego serduszkasmile))
        • agga1976 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 14:43
          >
          > faktycznie miałam wcześniej robione badania hormonalne (PRL FSH LH TSH itp)
          bo
          > o dzidziusia staraliśmy się prawie rok i podejżewaliśmy że będą z tym
          większe
          > problemy (udało się na I rocznicę ślubu wink)) no i mam jeszcze niedoczynność
          > tarczycy... może maż rację zę to profilaktycznie troszkę mnie
          uspokoiłyście ...

mysle, ze wlasnie na podstawie tych badan i biorac pod uwage fakt, ze
          staraliscie sie rok, lekarz przypisal Ci Duphaston, no al ena nastepnej wizycie
          upewniej sie jeszcze

> Za tydzień mam wizytę i już ja go o wszystko wypytam wink Narazie będę troszkę
          > spokojniejsza smile

warto przygotowac sobie liste pytan, ja tak zawsze robie wink

> Ps A czy na usg w 8 t.c można określić czy to będzie ciąża bliźniacza..

mysle, ze tak, u mnie juz w 6tc lekarka stwierdzila, ze na pewno bije jedno
          serduszko smile

pozdrawiam
          Agga + 35tyg Malenstwo smile
    • mmala6 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 11:20
      Przede wszyskim GRATULACJE!!smile)sama pamietam jak weszlam tu na poczatku i
      mialam nie sto pytan ale milionsmile))teraz juz mniej, albo raczej innego kalibru
      (19tc)ale na szczescie na prawie wszytskie znajdziesz tutaj odpowiedzsmileCo do
      duphastonu....ja osobiscie nie bralam. Jak dasz te nazwe w wyszukiwarke to
      wyjdzie ci bardzo duzo watkow, bo bylo bardzo duzo pytan i dyskusji (za i
      przeciw) na ten temat. Masz racje ze jest podawany na podtrzymanie ciazy,
      zazwyczaj jak wystepuje krwawienie, plamienie.Skoro Ty nie masz takich obajwow,
      nie poronilas wczesniej, nie mialas problemow z wczesniejsza (ewentulana) ciaza
      a lekarz sam mowi ze wszystko jest ladne i ok, to wydaje mi sie ze zapisal Ci
      to po prostu profilaktycznie.....szczerze powiem ze nie wiem po co.Byc moze
      niektore dziewczyny sie ze mna nie zgodza, ale ja bym poszla do innego lekarza
      (ja tak zreszta robilam na poczatku ciazy, ze chodzilam do dwoch jak mialam
      watpliwosci) i zapytala go o diagonze. Mnie osobiscie wydaje sie ze nie ma
      potrzeby brac czegos profilkatycznie (no, oprocz kwasu foliowego),ale nie
      jestem lekarzem i abslutnie nie doradzam zebys NIE BRALA duphastonu bez
      konslutacji lekarskiej. Zawsze jak masz jakies niepokojace Cie obajwy, a pewnie
      bedzie miala mase, ktore potem okarza sie normalne w ciazywink)to idz i mecz
      lakarzy, od tego sa. Jak lekarz Ci nie odpowiada, to go zmien i nie miej
      skrupulow.
      Jakby co to pytaj, aha ednometrium nie wiem jakie powinno byc, ja mialam
      pierwsze usg w 7tc i widzialam tetno i lekarz tez powiedzial, ze "wszystko
      ladnie sie rozwija", zmierzyl wielkosc zarodka i tyle. Tak naprawde to bardzow
      wczesnie i naprawde niewiele mozna powiedziecsmile)
      Pozdrawiam smile
      • pokonewka Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 17:30
        mmala6 napisała:

Mnie osobiscie wydaje sie ze nie ma
        > potrzeby brac czegos profilkatycznie (no, oprocz kwasu foliowego),ale nie
        > jestem lekarzem i abslutnie nie doradzam zebys NIE BRALA duphastonu bez
        > konslutacji lekarskiej.

I jeszcze jedno - to jest badz co badz lek hormonalny i nie powinno sie go odstawiac tak z dnia na dzien. Wiec jesli juz zaczelas go brac, to mozna sie bezpiecznie wycofac tylko stopniowo zmniejszajac dawke.
    • elgosia Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 14:15
      Gratuluję!!! Radzę następnym razem spisać wszystkie pytania na kartce przed
      wizytą u lekarza. Powiesić kartkę na lodówce i dopisywać, co Ci wpadnie do
      głowy. Tu uzyskasz sporo odpowiedzi, ale co lekarz, to lekarz. A kto pyta nie
      błądzi.
      • carlina23 Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 17:25
        dziękuję wszystkim ... bardzo miło się tu poczułam ... teraz pewnie będę was
        zadręczać ... ale postaram się meczyc umiarkowanie smile)
    • kapoosta Re: 100 pytań do ;) 07.09.04, 18:08
      niektórzy lekarze profilaktycznie podają ten lek wszystkim ciężarnym. Nie
      denerwuj się, poszukaj innego lekarza, chyba, ze ten wyjaśni ci rozsądnie po co
      ten duphaston.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka