joyd 08.09.04, 10:57 30tc, wypadające i bolące hemoroidy, co oprócz czopków i maści Preparation H ? Proszę pomóżcie, może ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby? Pozdrawiam.J. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna-83 Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 11:46 No to faktycznie masz nie lada problem... Mój z hemoroidami zaczął sie po porodzie. To był koszmar! Teraz dwa miesiące od porodu jest już lepiej. Całkowicie wyleczona nie jestem ale może niedługo?? Napiszę Ci więc z własnego doświadczenia że ani czopki ani maść nie pomagają wystarczajaco by zwalczyć to paskudztwo...nie wiem tylko czy masz tez zaparcia bo ja miałam potworne Ból nie do opisania. Jeśli chodzi o lekarzy to no cóż, albo zaleca Ci kolejna dawkę czopków i maści (co mi niewiele pomagało) albo powiedza, ze można usunąć chirurgicznie. Jasne że można, ale jest to działanie korzystne dla wszystkich prócz pacjęta. Działanie chwilowe, hemoroidy na ogół wracaja Doradzę Ci więc przede wszystkim dietkę (ciekawe ze lekarze nie wspominają o takim rozwiązaniu) bo na problemy z ukł.trawiennym mają wpływ zwłaszcza ciężkostrawne pokarmy smażone, wszystko co zawiera za dużo tłuszczu i cukru. Słodycze więc odpadają. Wiem że odłożenie ich jest trudne gdy się jest w ciąży, ale ja właśnie ciążą załatwiłam sobie tę przykra dolegliwość, bo się poprostu obrzerałam. Najlepiej przerzuć się na lekkie sniadanka składajace się z kefiru (bardzo pomaga) i ciemnego chleba pełnoziarnistego. Na obiadek tylko gotowane mięsko i warzywa. A na kolacje owoce bądź warzywa. Jak wolisz... Możesz też jeś jogurty, pić maślankę. Na efekty trzeba troszkę poczekać, ale warto. Ja czuje sie o wiele lepiej a na początku po kazdym wypróznieniu nie mogłam z bólu się ruszać przez miesiąc. Pozdrawiam i zyczę powodzenia Kaśka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna-83 Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 12:01 Poprawka: "nie mogłam z bólu ruszac się przez miesiac"- miało byc przez dzień Acha i jeszcze mi się przypomniało. Jak już urodzisz i skończysz karmić to jest taki sposób na pozbycie się kłopotów z hemoroidami raz na zawsze. W jakimś miesiącu wiossennym bądź letnim przez 30 dni należy jeść tylko warzywa i owoce Można też pić soki z owoców i warzyw ale tylko świeżo wyciśnięte.Taka kuracja ponoć przynosi zdumiewające efekty. Ps. JeSli chcesz moZesz teZ teraz wypróbować takie kuracje: 1.otóż 4 obrane cebule gotujesz w 1/2 litra mleka na wolnym ogniu tak długo, az cebula zrobi sie miekka. Odstawiasz do ostygnięciai robisz nasiadówkę. Tk przez tydzień. 2.Przez trzy tygodnie codziennie wieczorem przed snem siadać na 5 minut w misce napełnionej niezbyt zimną wodą. Kurację robić codziennie przez 21 dni, a jeżeli sie przerwie, należy odczekać 1-2 tygodnie i rozpocząć od nowa. 3.Po wypróżnieniu zamiast papieru stosować podmywanie odbytu naprzemiennie ciepłą i zimna woda po 5 razy. Później delikatnie osuszyć miękkim ręcznikiem. 4.Pić miesznki soków(15 minut przed jedzeniem). Przepis na jedną porcję: 50g marchwi+ 40g selera+20g pietruszki+30g szpinaku Odpowiedz Link Zgłoś
abjankowska Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 12:01 Dieta jak najbardziej, ale na samo złagodzenie objawów - jakże przecież nieprzyjemnych polecam czopki Hemorol Herbapolu. Mi wystarcza 1 czopek na noc przez kilka dni i jest zdecydowanie lepiej. Łagodzi, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo i przeciwbólowo. Oprócz tego dużo ruchu, spacerów itp. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
joyd Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 12:43 Dziękuję za info. W tej chwili właśnie biorę Hemorol. Postaram się jeszcze spróbować innych sposobów, może coś poskutkuje. Ten problem mam przez całe życie z powodu "siedzącej" pracy i niewielkiej ilości ruchu. W ciąży niestety jeszcze się pogarsza. Dzięki za odp. Pozdrawiam. Joa Odpowiedz Link Zgłoś
joyd Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 12:42 Kasiu, bardzo bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i informacje.W tej chwili po czopkach nie mam zaparć, pod tym względem jest lepiej. Jem codziennie rano jogurt z musli, to też mi pomaga w miarę regularnie się wypróżniać, ale hemoroidy od jakiegoś tygodnia, półtora stały się b. uciążliwe i bolesne. Mam z tym problem przez całe życie, z pewnościa winowajcą jest mój tryb życia, czyli 10-11 lat pracy "siedzącej" i w zasadzie minimalny ruch. ( Wiem, że w ciąży ten problem nasila się i niestety, trzeba jakoś przeżyć, a farmaceutyki tylko w jakimś stopniu zmniejszają dolegliwości. Z pewnością skorzystam z podanych przez Ciebie sposobów. Być może podziałają także na mnie. ) Jeszcze raz dziękuję za czas poświęcony i tak szczegółową odpowiedź. Pozdrawiam-Joa. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna-83 Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 17:48 Tak siedzacy tryb życia, zapomniałam o tym wspomniec! Faktycznie jeśli masz hemoroidy od tzw."zawsze" to jest to efekt braku ruchu i nieodpowiedniej diety... Więc postaraj się przeznaczyć przynajmniej godzine na jakieś cwiczenia. Bardzo dobra jest jazda na rowerze, ale także ćwiczenia gimnastyczne. Nie mów tylko ze nie masz czasu, bo kto go ma?? Musisz się zmobilizować i ćwiczyc regularnie choćby kosztem krótszego pospania rano Naprawdę lepiej ćwiczyć niż później zmagac się z takimi przykrymi dolegliwościami... Ps.Poświęciłam Twojemu problemowi tyle uwagi bo odkąd mnie samą dopadły hemoroidy stały się one moim "konikiem" a sposoby ich zwalczania OBSESJĄ!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malizna74 Re: Hemoroidy :(( :(( 08.09.04, 21:58 Niestety brak zaparć nie grawantuje, że hemoroidy nie będą dokuczać Tak było u mnie. Najpierw (ok 22-24 tyg ciąży) pojawiły mi się żylaki na nogach. JAk byłam u lekarza, to zapisał mi Cyclo3Fort - tabletki. Powiedział, że na żylaki trzeba działać "od środka" czyli wzmacniając żyły, a nie tylko smarować. Zaczęłam to brać, a po 2 dniach poczułam, że (o ironio) zaczynają mi wyłazić hemoroidy. Poczytałam ulotkę i według jej wskazań zwiększyłam dawkę tabletek. I pomogło. Hemoroidy zniknęły bez śladu (póki co przynajmniej), a na żylaki na nogach, które zniknąć nie chcą (lekarz mówi, że sukcesem jest, że nie jest gorzej zważywszy na rosnący brzuszek i porę roku), ciągle biorę podobny lek - Detralex (też tabletki). Niczym sięnie smaruję i nie biorę żadnych czopków. Odpowiedz Link Zgłoś
joyd Re: Hemoroidy :(( :(( 09.09.04, 10:45 Dziękuję za wiadomość. Zaczęłam właśnie 3 opakowanie tych tabletek. Biorę jednak profilaktycznie jedną dziennie. Widziałam, że rzeczywiście jest tam na napisane, że w przypadku hemoroidów zwiększyć dawkę do 4ech, bałam się jednak sama zadecydować o tym. Zapytam lekarza w przyszłym tygodniu-jeżeli to może pomóc, albo jakoś chociaz zmniejszyć objawy, to uffffffffff.... Dziękuję i pozdrwaiam!!! Joa Odpowiedz Link Zgłoś
kapoosta do joyd 08.09.04, 22:07 jest taki jeden prosty sposób babciny. Obiera się główkę czosnku(małe ząbki lub przeciete na pół) i ten czosnek, zalewa oliwą. Po kilku dniach można go używać tak jak czopków. Mnie to pomogło, choć może się wydawać śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
joyd Re: do joyd 09.09.04, 10:46 Dziękuję za info! nieważne, czy sposób stary, czy śmieszny-jeżeli jest skuteczny to cały sukces. Spróbuję i tego. Dziękuję i pozdrawiam! joa Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: do joyd 09.09.04, 14:07 Mam podobny problem. Czopki Hemorol brałam, troche pomagały, ale najlepiej pomogły tableki Cyclo 3 Fort. Rewelacja! Biorę po jednej, 2 x dziennie, czopków nie biorę, bo hemoroidy wprawdzie nie znikły, ale "schowały" się na tyle, że nie przeszkadzają nie bolą. Acha, ten Cyclo 3 Fort bardzo łagodzi obrzęki nóg. Zarówno obie moje doktorki (jedna od ciąży, druga od cholestazy) zapewniają, że środek nie przenika przez łożysko, więc jest bezpieczny dla dziecka. Polecam więc. Odpowiedz Link Zgłoś
vibro Re: Hemoroidy :(( :(( 09.09.04, 22:00 dziewczyny, jedna z kolezanek tu na forum polecala nasiadowki - w cieplej wodzie rozpuscic 4 lyzki sody oczyszczonej i tak 3 razy dziennie. musze powiedziec, ze zaczelam stosowac i chyba pomaga. sprobujcie aha, czy ten cyclo 3 fort jest na recepte? Odpowiedz Link Zgłoś
joyd Re: Hemoroidy :(( :(( 12.09.04, 10:46 Dzięki za radę. Nie wiem, tylko jak z nasiadówkami w ciąży. Te tabletki cyclo3fort nie są na receptę. Biorę je i póki co, z obrzękiem nóg nie miałam problemów żadnych. Hemoroidy, niestety jak były tak są. Pozdrawiam. Joa Odpowiedz Link Zgłoś