Dodaj do ulubionych

Ciąża a urząd pracy

14.01.15, 12:35
Witam. Z góry przepraszam jeśli moje pytania nie znajdują się w odpowiednim dziale, lecz uznałam ze nikt lepiej nie zrozumie ciężarnej jak druga ciężarna. Jestem w 12 tyg ciązy, bezrobotna, zarejestrowana w urzędzie. Przed ciążą bardzo aktywnie szukałam pracy w urzędzie powiedzieli ze jak tylko ruszą środki na pewno mnie skierują na staż. W marcu te ,, środki" mają się pojawić, zostałam poinformowana o tym z urzędu, lecz sama nie poinformowałam ich o moim obecnym stanie. Czy powinnam to zrobić jak najprędzej? Czy musze w tym celu przedstawić im jakiś dokument bezpośrednio wystawiony przez lekarza czy wystarczy tylko karta ciąży? Czy mimo ciązy beda chcieli mnie sierować na staz? Termin mam na lipiec a od marca lub kwietnia rozpoczelabym staz, więc raczej nie bede w stanie ukonczyć stażu. Prosze o porady z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • buzka25 Re: Ciąża a urząd pracy 14.01.15, 14:12
      ja bym była szczera i na nast termin jaki masz wyznaczony przedłozyłabym zasw od lekarza o ciazy, niech przeznacza te srodki na staz dla kogos innego,
    • stara-a-naiwna Re: Ciąża a urząd pracy 20.01.15, 09:02
      możesz poinformować, ze jesteś w ciąży i że obecnie możesz przyjąć prace nie wymagająca wysiłku fizycznego.

Do stażu jeszcze kupa czasu - na milion procent mają dużo chętnych i zawsze kogoś na wolne miejsce znajdą.
    • carmen252 Re: Ciąża a urząd pracy 21.01.15, 13:17
      Kochana nie przejmuj się załatw sobie ten staż ( jeśli im Twój stan nie przeszkadza) . Idąc w kwietniu na staż będziesz w około 6 miesiacu ciąży, jeżeli bedziesz się źle czuła i Twój lekarz skieruje Cię na L4 to pójdziesz a Państwo czy tam z UNI pieniążki i tak dostaniesz za pół roku stażowego. I nie patrz na to co piszą porzedniczki ,, że miejsce dla kogoś innego zostaw,, głupota!!! Jesteś w ciąży i to Ty potrzebujesz bardziej tej pracy! PAMIĘTAJ Tylko tu wszystko będzię zależało od tego czy wogóle chcą przyjmować kobiety w ciąży na staz? Jeżeli tak to się nawet nie wahaj i się staraj o to smile powodzenia
      • 1natala Re: Ciąża a urząd pracy 21.01.15, 23:18
        W sumie postanowiłam powiadomić urząd, jeśli praca będzie wymagała wysiłku to nie podejmę jej, ale w innym wypadku faktycznie pieniądze bardzo się przydadzą tylko żeby jeszcze pracodawca był zainteresowany smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka