Dodaj do ulubionych

Refundacja heparyny

27.01.15, 09:27
Witajcie kochane, czy któraś z Was ma doświadczenie jak jest z tą refundacją heparyny? Czy stwierdzone poronienia nawykowe (przeszłam ich 4sad) kwalifikują do refundacji? Czytam te wszystkie opisy i trochę się w tym gubię...robiłam wszystkie badania również pod kątem zakrzepicy i trombofili i nic nie wyszło. Badania były jednak wykonane kiedy nie byłam w ciąży, a słyszałam, że takie problemy zakrzepowe mogą się ujawniać dopiero po zajściu w ciążę. Obecnie jestem na acardzie, mam hashimoto i prawdopodobnie dostanę zastrzyki i dlatego chciałam się podpytać, czy któraś z Was coś na ten temat wie...
Dzięki za każde informacjesmile
Obserwuj wątek
    • janis1235 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 10:26
      Z tego co się orientuję poronienia nawykowe nie są podstawą do refundacji (choć czasem znajdują się odważni lekarze, którzy heparynę tak wypisują). Natomiast przeciwdziałanie zakrzepicy w czasie ciąży już jest taką podstawą.
      Ponieważ w ciąży naturalnie krew gęstnieje, możesz np po 12tc wykonać badanie na d-dimery (przy wyniku powyżej 2,5 tyś powinna być rozważona refundowana heparyna) oraz na antytrombinę III, białko C i wolne białko S (jak będzie poniżej normy to też możesz dostać refundację). Te 3 ostatnie badania najlepiej wykonać w labie przyszpitalnym bo wychodzi duzo taniej niż w komercyjnych laboratoriach. Jak wyjdą ok to możesz powtórzyć później bo im późniejsza ciążą tym bardziej gęsta krew.
      Natomiast w ciąży może wystąpić zespół antyfosfolipidowy (też jest podstawą do refundacji) - tu najlepiej zapytać lekarza jakie badania i w którym tc wykonać.
      • mamcia07 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 10:31
        Bardzo dziękuję za odpowiedźsmile te białka miałam robione ale nie byłam w ciąży więc tak na prawdę teoretycznie jestem zdrowa. Podejrzewam więc że zaczyna się coś dziać jak zachodzę w ciążę. Dzięki za wskazówkismile Pozdrawiam
        • 19b3atka90 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 12:11
          Nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze juz po 3 poronieniach heparyna jest refundowana. Ale najlepiej zapytac sie lekarza
          • maaadziaaa87 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 14:24
            Kochana ja tez jestem na heparynie a ze moj lekarz ma podpisana umowe z nfz to mam zastrzyki refundowane a zastrzyki biore ze wzgledu na poroniania nawykowe pomimo dobrych wynikow jedynie ana mialam dodatnie szczerze to kwestia lekarza czy chce i czy da na refundowane kolezanka mimo ze jej gin.tez na nfz nie chciala jej dac na ryczalt tylko 100% ale w koncu wywalczyla i ma za grosze smile
            • mamcia07 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 14:56
              dzięki maaadziuuuusmile
        • kiddy Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 19:56
          W badaniu białek S i C nie ma znaczenia, czy jesteś w ciąży. Owszem, w ciąży poziom tych białek może być fizjologicznie niższy, ale to nie musi oznaczać trombofilii. Możesz spokojnie zrobić te badania, nie będąc w ciąży, jak ma coś wyjść, to wyjdzie.
          Co do refundacji to jeszcze 1,5 roku temu sama trombofilia nie była (!) wskazaniem do refundacji heparyny. Ale już trombofilia z przebytym epizodem zakrzepowym - tak. Można podziękować ginekologom za odebranie ciężarnym refundacji na ten lek. Wypisywali go w ciemno, masowo i w dodatku w kretyńsko dobranych dawkach i taki jest efekt, że jak potrzeba, to trzeba wydać kilkaset złotych miesięcznie.
    • kandyzowana3x Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 18:17
      Mamcia nie odpowiem, ale gratuluje I trzymam kciuki.
      • mamcia07 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 20:06
        udało się i mam clexane w rozsądnej ceniesmile kandyzowana a już tęskniłam za Tobą, co u Ciebie??
        • kandyzowana3x Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 20:32
          Moje udane starania wlasnie raczkowac zaczynaja smile. Teraz czas na Ciebie .
          Przyznam sie ze caly czas sledzilam CIE na starajacych sie, ale moje wpisy chyba gdzies ginely wsrod twoich licznych fanow wink.
          • malgosiek2 mamcia07, proszę zmniejszyć sygnaturkę-suwaczki 27.01.15, 21:26
            do ok.4 wersów.
            Czyli albo zostawiasz 2 suwaczki lecz pomniejszone i ustawione obok siebie albo jeden suwaczek.
            Dziękuję.
            • mamcia07 Re: mamcia07, proszę zmniejszyć sygnaturkę-suwacz 27.01.15, 21:28
              ok, już się za to biorę
              • mamcia07 Re: mamcia07, proszę zmniejszyć sygnaturkę-suwacz 27.01.15, 21:41
                taka jestem zdolna, że oba skasowałamsadsadsad
                • malgosiek2 Re: mamcia07, proszę zmniejszyć sygnaturkę-suwacz 27.01.15, 21:52
                  Nie przejmuj się, bo to wcale nie jest takie proste technicznie to wszystko.
                  Tu masz forum testowe, bardzo przydatne.
                  forum.gazeta.pl/forum/f,1,Testowe.html
                  • mamcia07 Re: mamcia07, proszę zmniejszyć sygnaturkę-suwacz 27.01.15, 21:54
                    dziękujęsmile
          • mamcia07 Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 21:27
            to strasznie miło, że o mnie pamiętaszsmile a ze wpisami na starających to wiesz jak jest, pisze się tyle, że może rzeczywiście coś nie ogarnęłam-PRZEPRASZAM!!! i cieszę się z Twojego raczkującego szczęściasmile ja mam nadzieję ciszyć się takim w październiku
            • kandyzowana3x Re: Refundacja heparyny 27.01.15, 22:28
              Moja pierwsza cora jest z pazdziernika smile. To co, poinformowac w domu ze nic nie robie przez nastepne 2 miesiace bo trzymam kciuki , czy do pazdziernika wink?
              Spokojnej ciazy kochana.
              • mamcia07 Re: Refundacja heparyny 28.01.15, 06:09
                ja zawsze czekam na usg, bo u mnie właśnie wtedy wychodzi....teoretycznie mam na 16.02 więc jak dasz radę to trzymajsmilesmile Dziękikiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka