Dodaj do ulubionych

Konflikt płytkowy (hpa- 1a)

06.03.15, 18:53
Mam pytanie do przyszłych mam, u których wykryto konflikt płytkowy lub brak antygenu hpa-1a. Brakuje mi informacji o tym, co robic dalej (gdzie się badac) po akcji prowadzonej przez Instytut Hematologii i szukam osób w podobnej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • disco-ball [...] 08.03.15, 18:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • iziula1 Re: Disco-ball 08.03.15, 20:29
        Disco-ball, proszę zmniejszyć swoją sygnaturkę do 4 linijek.
        Zajrzyj do wskazówek na górze forum i do regulaminu.

• martyna_martyna0 Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 01.01.16, 17:30
      Dziewczyny, chciałabym sie dowiedzieć kilku istotnych rzeczy na temat konfliktu. 4 tygodnie miałam wykonane badanie w kierunku konfliktu płytkowego w ramach programu prevfnait. Oczywiście myślałam ze mnie to nie dotyczy a tutaj dzwoni pani z IHiT ze mam wynik ujemny. Wyznaczyli mi termin w instytucie dopiero pod koniec stycznia. Po poszperaniu w internecie na temat konfliktu płytkowego jestem załamana przebiegiem konsekwencji z tym związanych. Dodam ze jestem w drugiej ciąży, przy
      Pierwszym dziecku nie miałam wykonywanego tego badania, mała jest zdrowa. A tu takie zaskoczenie. Proszę powiedzcie jak to w ogóle wyglada, leczenie, itd, itp.
      Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje.
      • magda.dziem Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 13.10.16, 15:28
        Hej,urodziłaś już? Szkoda, że dopiero zobaczyłam wpis. Powiedz jak się czujesz? Urodziłam synka w listopadzie 2015r. obecnie ma 11miesiecywink w badaniach wyszło,że jestem narażona na konflikt płytkowy. Miałam robione dalsze badania - w żadnym nie stwierdzono wytwarzania przeciwciał niszczących płytki krwi u dziecka. Cieszylam sie bardzo. Gdy urodziłam Synka, okazało ze sie ma małoplytkowosc, wylew do OUN, krwawienia. Dzięki Bogu po szybkiej interwencji (dziecko trafilo na Czerniakowską do Wawy) Synek jest caly i rozwija sie prawidlowo. Wszystko szybko się cofnęło. Obecnie jest rozbrykanym 11 miesięczniakiem smile hmmm i jak tu byc spokojną? wyniki OK a takie cos sie pokazalo u nas, Mam nadzieje ze Ty tyle strachu sie nie najesz na starcie. Powiedz mi gdzie najlepiej prowadzic ciaze z takim ryzykiem? To moje pierwsze dziecko a chce miec tez drugie. Fajnie by bylo gdybyś zobaczyła wiadomość i utrzymywałybyśmy kontakt. Jest nas mało, bo zalednie 2% i trudno czegos sie dowiedziec z pierwszego zródła - Mamy. a nie z badań i statystyk. Czekam na informacje. Pozdrawiam. Magdalena Dziem
        • berni86 Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 09.01.17, 23:46
          Na prawde nas mało. tak niewiele informacji...
          czy mimo ze ogranizm nie wytworyzł przeciwciał to i tak musialyscie miec cesarkę? a jest tu moze osoba ktora miala przeciwciala-co wtedy-odrazu zapraszają do warszawy, na reszte ciąży czy tylko na badania, a moze tylko na poród???
          • ewkaiagatka Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 11.03.17, 17:16
            Witam, my z mężem też niestety mamy ten konflikt. Jestem ujemna. Też szukam kontaku z osobami w podobnej sytuacji bo mam mnóstwo pytań,a ciężko z informacjami. Większość ludzi nigdy nie słyszała o tym konflikcie.
            • babel00002 Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 21.01.19, 13:25
              witam, jestem hpa ujemna, obecnie jestem w końcówce drugiej ciązy, w pierwszej nie wiedziałam że mam konflikt, córka urodziła się z małopłytkowaościa 7 tys. płytek, po 4 miesiącach małopłytkowość u niej ustapiła, obecnie tez wytwarzam przeciwciała, ale jestem leczona w IHT w Warszawie, konsluacje w szpitalu bielańskim oraz podawanie immunoglobulin w szpitalu w moim mieście.
              • ewkaiagatka1 Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 13.03.19, 14:09
                Witam serdecznie, jak często ma Pani konsultacje w Warszawie? Jakie badania Pani musiała robić? Gdyby mogła mi Pani przybliżyć cały przebieg badań, wizyt kontrolnych itp. My niestety też mamy ten konflikt. Pierwszy synek miał 7 tys płytek po urodzeniu, w 27 tyg ciązy miał wylew do OUN i niestety jest teraz Aniołkiem. Córkę urodziłam w 2017 r i miała 11 tys płytek krwi, po urodzeniu miała podawana immunoglobulinę i płytki krwi. Udało się uniknąć najgorszego czyli wylewu. Bardzo chcemy z mężem mieć jeszcze jedno dziecko, dlatego jeżeli Pani może udzielić mi jakichkolwiek informacji będziemy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam
    • karolinaklepacka Re: Konflikt płytkowy (hpa- 1a) 20.02.19, 18:43
      hej, szukam kontaktu do osoby, ktora przechodzila przez konflikt plytkowy, chcialabym dowiedziec sie paru rzeczy. karolina_klepacka@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka