Dodaj do ulubionych

Wynik Pappa

26.03.15, 18:49
Potrzebuję pocieszenia. Jestem w 13. tygodniu ciąży. Kilka dni temu miałam wykonywane usg genetyczne - wszystko super. Zrobili mi też test Pappa (z racji wieku - 35 lat). Ryzyko trisomii 21 1:496,reszta trisomii 1:5000. Wpadłam w panikę. To dużo, jeśli chodzi o ZD. I co dalej? Zaraz się zapłaczę...
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: Wynik Pappa 26.03.15, 19:05
      Jak dużo? Przecież to nawet nie jest wynik będący wskazaniem do pogłębionej diagnostyki.
    • tatrofanka Re: Wynik Pappa 26.03.15, 20:07
      U mnie to było tak, ze najpierw robiłam test Pappa - to było skończonych 10 tc+ 3 dni (czyli 11 tydz), a 12 dni poźniej miałam usg pierwszego trymestru (tzw genetyczne).

Na to usg wzięłam wynik Pappa.

Ryzyko trisomii podaje się po łącznej interpretacji testu Pappa i tegoz usg.

U mnie na opisie z usg jest:
      trisomia 21- ryzyko podstawowe 1: 318, ryzyko skorygowane 1: 6352.

35 lat kończe w kwietniu, zatem to było w wieku 34 lat (wrzesień 2014)

Podstawowe to chyba było z samej krwi (pappa), skorygowane (łączna interpr. USG + pappa).

Lekarka mówiła że ok.
      • tatrofanka Re: Wynik Pappa 26.03.15, 20:17
        Doczytałam i chyba troche błednie Ci podpowiadam.

Ryzyko skorygowane uwzględnia wiek.

Najlepiej zapytaj lekarza prowadzącego.
    • zebra12 Re: Wynik Pappa 26.03.15, 20:13
      Dużo? To jak pocieszać dziewczyny co mają 1:5 czy 1:8???
      Weź nie panikuj, gdzie do paniki nie ma powodów.
    • awesome810 Re: Wynik Pappa 26.03.15, 21:20
      miałam wynik 1:18 i to był powód do strachu. Przy twoich wynikach nawet bym nie zastanawiała się o co chodzi. USG genetyczne super i tego się trzymaj.
      (dziecko zdrowiuteńkie)
    • leann32 Re: Wynik Pappa 26.03.15, 21:24
      Jeśli usg wyszło super to znaczy że dziecko jest zdrowe i nie ma nad czym płakać. Pappa to dodatkowa diagnostyka a nie wyznacznik. Idź do swojego lekarza a nie płacz bo wynki masz tak dobre, że normalnie to się nie robi nawet dalszej diagnostyki bo i nie ma po co, podstawą do jakichkolwiek wniosków jest obraz USG który u dzieci z ZD jest zwykle nieprawidłowy - u ciebie jest wszystko ok, tylko statystycznie z racji wieku masz gorsze wyniki niż 20 latka co jest logiczne przeciez, Nie zamartwiaj się,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka