apazdan 17.09.04, 21:35 planuję ciążę, nie miałam nigdy robionego usg czy warto je zrobić już teraz czy czekać na ciążę (mój lekarz nigdy nie zlecał mi takiego badania) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwka901 Re: usg przed ciążą 17.09.04, 21:51 a dlaczego chcesz zrobić USG przed ciążą? Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: usg przed ciążą 18.09.04, 08:39 ja chodziłam i chodzę prywatnie do lekarza, który ma w swoim gabinecie USG i na każdej wizycie mi robił. Sprawdzał poprostu stan jajników, czy nie ma torbieli lub innych narośli, czy macica jest odpowiednio wykształcona itp. itd. Moja koleżanka np. miała bardzo małą macicę i dostała jakieś lekarstwa - gdyby zaszła w ciążę z tak małą macicą pewnie źle by się skończyło. Więc jeśli masz taką możliwość to ja jak najbardziej polecam - napewno nie zaszkodzi a pomóc może. pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: usg przed ciążą 18.09.04, 09:56 Witaj ja tez planuje ciaze i kiedy poszlam do lekarza z zapytaniem jak sie przygotowac - oprocz badan moczu i krwi skierowl mnie na USG. Mysle, ze warto, tym bardziej, ze nigdy nie mialas robionego. Zawsze lepiej wiedziec jak to wszystko wyglada w srodku, chocby po to, zeby byc spokojniejsza. A kiedy planujesz ciaze? Bo ja zaczynam starania w 2. pol. pazdziernika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: usg przed ciążą 18.09.04, 18:24 na pewno warto zrobic USG juz przed ciaza, lekarza sprawdzi czy nie ma jakis zmian w obrebie macicy i jajnikow, w sumie takie badanie powinna miec wykonywane kazda kobieta chociaz raz w roku na wizycie kontrolnej pozdrawiam Agga + 37tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: usg przed ciążą 18.09.04, 18:32 Moj lekarz przed planowana ciaza zrobil mi sam usg dopochwowe, zeby zbadac stan jajnikow, jajowodow i macicy. Odpowiedz Link Zgłoś