Dodaj do ulubionych

KitchenAid na allegro

26.08.09, 15:36
Witam, mam prośbę.
Wiem na pewno, że chcę kupi KitchenAida, ale waham, się między autoryzowanym serwisem a Allegro. Chodzi o różnicę 500 zł - więc nie mało.
Problem w tym, że sprzedawcy zapewniają, że mają obowiązujące gwarancje, a jak dzwoniłam do jedynego autoryzowanego serwisu w Polsce usłyszałam, że oni tych gwarancji nie uznają.
JA się nawet mogę zdecydować na zakup bez gwarancji, chciałabym tylko wiedzieć, czy one rzeczywiście sa tak niezawodne.
A po drugie, czy np we Wrocławiu ktoś zna, kogoś kto w razie awarii będzie potrafił naprawić?
Będę wdzięczna za informacje
Obserwuj wątek
    • 131mariola Re: KitchenAid na allegro 26.08.09, 19:28
      Osobiście kupiłam mikser i blender w serwisie Vivamix (teraz mają promocje dodają drugą mise gratis)dostałam podbitą gwarancje paragon zakupu i polską instrukcję oraz książkę kucharską fakt tanio nie było, malakser więc kupiłam w sklepie internetowym pixmania bo było taniej malakser i przesyłka ok, ale karta gwarancyjna jest nie podbita nie ma wpisanego numeru seryjnego malaksera a potwierdzeniem zakupu jest faktura należy sobie ją ściągnąć z ich strony internetowej ale jest bez pieczątki nie ma też instrukcji w języku polskim, mówiąc szczerze to nie wiem jak będzie z naprawą gwarancyjną jak to sie zepsuje.Z tego co się orjętuje to nie opłaca się zakup robota na 110V trzeba dokupić transformator a wrazie awari jest problem z częściami podobno trzeba sprowadzać z USA co kosztuje.
    • tannat Kupiłem u dilera 26.08.09, 23:04
      Miałem podobny dylemat... Chciałem kupić mikser. Na allegro kilkaset PLN taniej (a nawet koło tysiąca!) - to fakt. I na allegro można nawet kupić te 220 V - więc żadnych transformatorów nie trzeba. Ale przekonała mnie ich promocja - dodatkowa dzieża i aż 5 lat gwarancji. Poza tym wysyłający są w USA a ja w Polsce. W razie niejasności / wady żadnych szans na porozumienie jeśli nie będzie dobrej woli.

Serwis - domyślam się że Vivamix prowadzi również serwis pozagwarancyjny (czy ktoś się orientuje?) . Ale właśnie części mogą być drogie itp itd - trudno. Kupiłem w vivamix'ie.

Teraz chciałbym kupić ich blender - w sklepie 990 a na allegro nawet koło 600 PLN... I znowu mam dylemat
      • lalola Re: Kupiłem u dilera 26.08.09, 23:26
        Napisałam do sprzedawcy z Allegro, który mnie zapewniał, że ich gwarancja jest
        ok z pytaniem dlaczego ta ich gwarancja Ok nie jest uznawana, przez autoryzowany
        serwis. Nie odpowiedział.
        W Pixmanii różnica wynosi 1 000 zł i ja chyba chrzanię tę gwarancję.
        Ile może kosztować ewentualna naprawa?
        Stąd pytanie Czy Wam się coś psuje w KitchenAidach?
        • tannat Re: Kupiłem u dilera 26.08.09, 23:40
          Ponoć psuje się bardzo rzadko. To wielka zaleta konstrukcji ulepszanych i dopieszczanych przez dziesięciolecia... Teraz też kupiłbym na allegro. Kiedy ja kupowałem nie było tych z 220 V. I to głównie mnie powstrzymało.
          Myślę że wkrótce vivamix się ugnie a monopol na gwarancje zniknie. Mam nadzieję.
          A zaoszczędzony tysiąc wydałbym na blender :)
    • Gość: Monika Re: KitchenAid na allegro IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.09, 18:19
      Ja chcialam kupic na allegro u mk1404 ale jak przeczytalam o problemie innego
      uzytkownika który u nich kupil i jak jego potraktowali to sobie odpuscilam. Brak
      obiecanej gwarancji, wysylka innego modelu, brak kilku zeczy w paczce, duza
      odleglosc i terminy oraz brak proby rozwiazania bledu sprzedajacego wystarczylo
      mi abym zrezygnowala.

Cala historie kupujacy opisal na oszukany.wirtualnie.pl
      • Gość: xXx Re: KitchenAid na allegro IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.09, 21:11
        Ja rowniez mam watpliwe zdanie do tego sprzedawcy, kupilem czajnik ktorego
        pozniej okazalo sie ze sprzedawca nie mial i nie mogl mi tego modelu sprzedac,
        on caly czas sprzedaje sprzet ktorego fizycznie nie ma i dopiero pozniej sklada
        zlecenia w jakis sklepach w usa i dlatego sa takie szopki jak opisany na stronie
        oszukany.wirtualnie.pl
    • aina40 Re: KitchenAid na allegro 07.11.09, 11:02
      Z technicznego punktu widzenia musi być fabrycznie dostosowany do
      napięcia europejskiego 230V. Nie warto na tym oszczedzać kupując
      wersję amerykańską (110V) i dokupywać trnsformator.
      Z organizacyjnego natomiast musi być z oficjalnej polskiej
      dystrybucji, sprzedawca obojętny - tylko wtedy masz 100%
      zabezpieczenie gwarancyjne.
      • Gość: kuchcik Re: KitchenAid na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 13:42
        teraz vivamix nie dość że daje drugą, szklaną dzieżę za darmo, to jeszcze
        dodatkowe 2 lata gwarancji (w sume 7). można też u nich kupić mikser classic za
        1500 zł, który podobno też daje radę. na allegro kupuje sie z firmy krzak. moj
        kumpel czeka na promocyjny mikser dwa miesiace juz... firma nie jest
        zarejsetrowana, nie placi podatkow, wysyla z niewiadomo skad, nie ma z nimi
        kontaktu.
        • princesswhitewolf Re: KitchenAid na allegro 02.12.09, 19:44
          W Uk w promocji kazdy zakupujacy w kazdej firmie aktualnie dostaje dodatkowa szklana mise do 30 stycznia. Dziwie sie ze jak zwykle w Polsce dystrybutor sobie zarezerwowal takowe przywileje.Ja dostalam mise za wysylkowa rebata a sam mikser byl z KRAV czyli 3 przystawkami do walkowania i ciecia makaronu + ksiazka do kotowania.
          • dima1312 Re: KitchenAid na allegro 03.12.09, 10:23
            ja kupiłam swojego kitchena w Viwamixsie, zastanawiałam się
            wcześniej nad kupnem z alegro ale stwierdziłam ze mimo sporo nizszej
            ceny wolę mieć pewność co do gwarancji,teraz jest 7 lat zamowiłam i
            już na drugi dzień miałam mikser w domu
          • Gość: basia Re: KitchenAid na allegro IP: *.idealan.pl 03.12.09, 12:50
            Też nie rozumiem polityki Vivamixu. Jedyny polski dystrybutor zachowuje się jak monopolista. Kupowałam KA w styczniu, "goły" Artisan (tylko do Classików coś dodawali) kosztował 2169 zł i już wtedy cena była kosmiczna. A teraz widzę, że podnieśli cenę do 2450 zł, chociaż od tamtej pory w USA potaniały (widać to po cenach na Allegro). O cenach przystawek wolę nie mówić :(
            • dima1312 Re: KitchenAid na allegro 03.12.09, 13:41
              niestety tak to jestjak jedna firma ma wyłączność,ale oni chyba
              biorą pod wzgląd cenę dolara wcześniej był znacznie tańszy niz teraz
              • Gość: basia Re: KitchenAid na allegro IP: *.idealan.pl 03.12.09, 17:14
                Dima, aż zadałam sobie trud i porównałam kurs dolara ze stycznia tego roku z
                dzisiejszym :) ... teraz jest o ok. 50 gr tańszy, więc logicznie biorąc Artisan
                powinien kosztować poniżej 2 tys (czyli monopolista robi co chce)
                • princesswhitewolf Re: KitchenAid na allegro 03.12.09, 18:14
                  w UK za 320 funtow juz spokojnie mozna kupic Artisana czyli jest to jakies 1700 zl? a za 356funtow juz z przystawkami 3- ma do walkowania makaronu i ciecia + szklana misa

No ja tez tego nie rozumiem czemu markowe rzeczy w Polsce sa duzo drozsze niz gdzie indziej.
                  • marysia2773 Re: KitchenAid na allegro 03.12.09, 21:34
                    Ja kupiłam w zeszłym roku w Berlinie za ok.1700 zł.Pzystawki do makaronu
                    dokupiłam na allegro.
                • Gość: ombudsman Re: KitchenAid na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 13:43
                  Miksery które sprzedawane są w Polsce nie są importowane z USA, lecz z Belgii.
                  Firma KitchenAid Europa Inc., która zajmuje się z ramienia Whirlpoola
                  dystrybucją i serwisem urządzeń w Europie wyznacza ceny rekomendowane, które
                  obowiązują we wszystkich krajach UE. Ryzyko kursowe (w stosunku do Euro) jest w
                  przypadku Polski dość spore (polecam wykresy na www.nbp.pl) i przed fluktuacjami
                  Vivamix, jak każdy importer musi się zabezpieczać.

Proszę zwrócić uwagę, że sprzedaż na allegro mikserów z USA obarczona jest
                  wadami prawnymi, związana z przestępstwem celnym i skarbowym. Urządzenia KAid z
                  USA nie posiadają certyfikacji europejskiej, są na 110V i tym samym nie ma
                  miejsca w Polsce gdzie można je legalnie naprawiać. Miksery kupowane w Polsce
                  oficjalnymi kanałami dystrybucji jako jedyne w Eurpie mają 7 (a nie 5) lat
                  gwarancji, pełny przegląd zerowy (też tylko w Polsce, a niwelujący praktycznie
                  do zera ewentualność reklamacji) a także pełną obsługe klienta (w tym instrukcje
                  i książki kucharskie po polsku).

Sprzedaż okazyjnych urządzeń w internecie z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji
                  - jest naturalnym następstwem wspólnych polityk Unii Europejskiej, w tym swobody
                  przepływu towaru. Niemniej proszę zastanowić się czy ewentualne rozczenia
                  gwarancyjne i nieprzyjemności związane z nieporozumieniami będą rekompensowane
                  przez różnicę w cenie.

Przed podjęciem decyzji proszę przemyśleć zakup - to jest sprzęt naprawdę na lata.

Pozdrawiam.
                  • Gość: danakrol4 Re: KitchenAid IP: 188.33.155.* 13.12.09, 08:28
                    Zamierzam kupić to cudeńko,proszę o podpowiedź - malakser czy mikser,

Na czym polega różnica? Dziekuje za rade.
                    • dima1312 Re: KitchenAid 13.12.09, 19:02
                      malakser bardziej szatkowanie,tarcie,itp. a mikser w pierwotnej
                      wersji wyrabianie ciasta, ubijanie piany, ale po dokupieniu
                      przystawek robi to co malakser.musisz przemyśleć cena podobna ale
                      jeśli ciasta pieczesz sporadycznie to chyba bardziej malakser...
                  • princesswhitewolf Re: KitchenAid na allegro 13.12.09, 20:17
                    wyznacza ceny rekomendowane, które obowiązują we wszystkich krajach UE.
                    tere fere fiku miku... tylko naiwni w to uwierza.
                    za rownowartosc £299 kupi ktos u was Kitcheaid K50?? NIE A tu tak:
                    www.buycatering.com/catalogue.html?product_id=2293&back=search&category_id=251

a moze z TAKA KPRA przystawka + za darmo szklana misa ( teraz wszyscy dostaja?
                    www.stylecookshop.co.uk/product/196/ksm150berkpra/ksm150kitchenaidartisanmixerred.html
                    Urządzenia KAid z
                    > USA nie posiadają certyfikacji europejskiej, są na 110V i tym samym nie ma miejsca w Polsce gdzie można je legalnie naprawiać

zacznij czlowieku czytac inne wpisy niz wlasne. WKleilam wyzej juz linki do Yonies gdzie spokojnie w USA kupisz na europejskie napiecie

niemniej proszę zastanowić się czy ewentualne rozczenia gwarancyjne i nieprzyjemności związane z nieporozumieniami będą rekompensowane przez różnicę w cenie
                    Tak jakby sie to w ciagu pierwszych 7 lat w ogole psulo ha ha ha... =>bardzo bardzo rzadko!
                    Poza tym w UK nie ma gwarancji tylko wypelniona gwarancje wysyla sie ja DO CENTRALI NA EUROPE BELGII po wypelnieniu formularza. Widzialam gwarancje i ja wypelnialam. Jest w kilku jezykach rowniez po polsku i nalezy ja wyslac na adres W BELGII!
                    • Gość: paula Re: KitchenAid na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 20:03
                      ja zakupu na allegro nie polecam, chyba że komuś na gwarancji nie zależy... a już napewno nie polecam mk1404.... oszustka i krętaczka a nie "supesprzedawca"....
                      uczciwiej byłoby napisać w opisach aukcji że gwarancja jest wątpliwa i klient sam to załatwia w belgii, stanach... czy nawet afryce.......
                      nie polecam...
                      i z autopsji wiem że nawet takie supersprzety jak mikser KA się psują....
                      mój mikser zepsuł się po niespełna roku użytkowania...... gwarancji obiecanej przez sprzedawcę nie mogę zrealizować bo miksery sa ściągane do polski nielegalnie (bez opłat celnych, vatu)...
                      a na wysyłanie go po świcie jak radzi sprzedawca nie mam ochoty bo np do stanów trwałoby to ok. 3 miesięcy.....
                      sprzedawca się wypiął i kazał załatwiać sobie samemu reklamacje....
                      allegro nie reaguje że oszustka sprzedaje u nich.....
                      pozostaje policja, sąd ale niewyobrażam sobie zakładać sprawy w Chicago.........
                      mój mikser zepsuł się dlatego że nie został sprawdzony, nie przeszedł przeglądu przed dostarczeniem go do klienta... poluzowane w nim były śrubki i w końcu jakaś płytka odpadła i spowodowała zwarcie..... Autoryzowany dystrybutor wszystko sprawdza, przed dostarczniem do klienta..... a mk1404 tego nie zrobiła i mi też nie powiedziała że takie rzeczy należyzrobić przed użyciem.....

stanowczo odradzam bo naprawy są drogie (tak jak drogi jest sprzęt)...
                      ja za tą "pierdółkę" zapłaciłam 230zł, i nie wiadomo czy za jakiś czas znowu sie coś nie zepsuje.... gdyby mi przyszło kolejny raz naprawiać to miałabym za te pieniądze (1650zł mikser +naprawa 230zł +ewentualna kolejna naprawa) sprzęt u autoryzowanego dystrybutora z 5 lub 7 letnią gwarancją........ i nie czekałabym na mikser ponad 1,5 miesiąca (tyle czekałam na swój......

• Gość: Kucharz Re: KitchenAid na allegro IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 06.11.10, 02:47
                        A ja kupilem na Allegro u innego uzytkownika - oni sa autoryzowanym dealerem z USA -mam super mikser na 220V , karte gwar. , rachunek , prawo serwisu w Warszawie i w kieszeni 800zl .
                        Ludzie trzeba wiedziec u kogo kupic - czytajcie najpierw komentarze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        • Gość: Autor Re: KitchenAid na allegro IP: 83.218.109.* 11.06.11, 17:42
                          Kucharz, zastanawia mnie fakt, ze wysylasz posta z komputera z Chicago. Po co kupujesz urzadzenia na 220V na Allegro? Moze Ty je po prostu sprzedajesz??
    • Gość: ola Re: KitchenAid na allegro IP: *.lublin.mm.pl 26.05.12, 10:40
      nie wiem co was tak kręci w tym Kitchen Artisan.
      Robot za 1300 zł o mocy 325W, to porażka. To raczej głównie warczy niż pracuje.
      Nie chciałabym mieć takiego nawet za darmo. Szkoda miejsca na blacie!
    • Gość: ola Re: KitchenAid na allegro IP: *.lublin.mm.pl 28.05.12, 22:59
      skoro jest metalowy, to na pewno nie popęka, ale obstawiam, że po 3 minutach ucierania np. ciasta spali się silnik. Dobry robot powinien mieć moc bliżej 1000 Watt
      Nawet blendery mają już po 700W, a to przecież taki mały robocik.
    • Gość: ola Re: KitchenAid na allegro IP: *.lublin.mm.pl 30.05.12, 23:21
      moc to moc. Praw fizyki nie zmienisz.
      Dajesz się nabrać na jakiś marketingowy bełkot, że metalowe zębatki zwiększają 10-krotnie moc silnika. A silnik grzeje się tak samo jak każdy, jedynie obudowa się nie nagrzewa, bo jest metalowa.
      Jak dla mnie, to produkt mocno przereklamowany.
      • Gość: jackk3 Re: KitchenAid na allegro IP: *.abhsia.telus.net 02.06.12, 23:30
        Liczy sie moment obrotowy przy malych predkosciach a nie moc.
      • Gość: ghghg Re: KitchenAid na allegro IP: *.metrolink.pl 02.09.12, 18:33
        Mój KA wyrabia ciasta chlebowe po 10 - 15 minut bez przerwy i nawet się dobrze rozgrzac nie zdąży.

Bełkotem marketingowym można nazwac firmy, które piszą, że ich sprzęt ma np 700wat, bo osiągnął taką moc w 1 sekundzie w trakcie np 2 minutowej pracy.
    • mamusia117 Re: KitchenAid na allegro 29.08.12, 02:22
      Ludzie nie sluchajcie tej baby z nikiem majagr co to tutaj swoj nowy sklep reklamuje .
      Mnie oszukala na Allegro jak sprzedawala z nikiem mk1404 - Pani Martynka od siedmiu bolesci .
      Wejdzcie na jej konto juz jej na Allegro nie chcieli bo tylu oszukala zlodziejka jedna , podaje link :
      allegro.pl/show_user.php?search=mk1404
      Zlozono sprawe na policji i szukaja jej juz w USA
      Nie dajcie sie tutaj nabrac !!!!!!!
      • majagr Re: KitchenAid na allegro 01.09.12, 05:31
        Co ty kobieto pleciesz, nie wiem gdzie i co kupujesz, ale na pewno z głową masz coś nie tak przypisując mi jakieś swoje płytkie porażki.
        Mam na imię Majka a nie jakaś Pani Martyna i nie kupuję na allegro tylko bezpośrednio u sprzedawców w sklepach internetowych, nie będę płaciła drożej po to by kupić w allegro, tak jak Ty i jeszcze dać się oszukać tak jak Ty. I co Ci po tych zakupach na aukcjach, ja kupiłam w normalnym sklepie i jestem zadowolona dlatego polecam innym a Ty kupuj dalej w allegro, ale nie rzucaj oszczerstw na innych bo ktoś może Ci przytrzeć nosa. To że piszesz w Internecie, to nie znaczy że jesteś anonimowa, Twój adres IP komputera nie jest tajemnicą a jeśli jest IP, to adres domowy również, prosta kobieto.
    • Gość: trochę się na tym Artisan 4,8 IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.14, 23:53
      Niestety tylko produkt kupiony w autoryzowanym punkcie będzie objęty 5 letnią gwarancją, sprawdzamy to w prosty sposób - podbita gwarancja i pieczątka na opakowaniu dystrybutora Vivamix. Zakupy dokonane u innych źródeł nie będą objęte gwarancją - vivamix zabezpiecza się w ten sposób przed spadkiem sprzedaży, działalność tego dystrybutora jest mocno przeżarta prl-owskim stylem bo są bezczelni i wychodzą z założenia,że to klient jest dla nich a nie oni dla klienta, ale nic nie zapowiada zmian, sam sprzęt jest dobry jakościowo, ale da się go "zajechać" na wyrabianiu 1 kilograma mąki (leci z niego dym) sytuacja moja własna a sprzęt od dystrybutora polskiego. W Polsce sprzęt jest najdroższy, Niemcy, Francja, Włochy (to samo napięcie i przystawki) sprzęt można kupić dużo taniej i tam sprzedaż w niższych cenach prowadzona jest przez dystrybutorów co oznacza, że Francuzi, Niemcy i Włosi mogą kupić taniej i cieszyć się opieką gwarancyjną. Mikser mam z Polski z nędznej Vivy ale wszystkie przystawki przywożę, albo znajomi mi przysyłają. Odradzam sklep autoryzowany w Panoramie w Warszawie raz obsługiwał mnie tam człowiek z biura viva (ponoć tylko chwilowo) i było strasznie..... Sam sprzęt jest ok, ale Polska dystrybucja jest straszna i odradzam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka