Dodaj do ulubionych

Porod w Niemczech

18.09.04, 18:09
Hej!czy ktoras z Was moze wie cos na temat porodow u naszego sasiada czyli w
Niemczech? jak przebiega tam porod? czy sa jakies inne zwyczaje niz u nas? co
z opieka w trakcie ciazy?
Pytam, bo najprawdopodobniej ciaze spedze wlasnie tam i jestem pelna obaw.
Bede wdzieczna za kazda informacjesmile
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dag_a Re: Porod w Niemczech 18.09.04, 19:24
      Cześć! Ja również rozważam, czy nie rodzić w Niemczech ale jeszcze nie zebrałam
      na ten temat za dużo informacji, poza tym, że szpitale są dużo lepiej
      zaopatrzone niż nasze i bardzo dbają o ciężarne. Poza tym gdyby bóle porodowe
      złapały cię niespodziewanie i nie w wyznaczonym terminie to trafiając do
      Niemieckiego szpitala nie płacisz za poród. Na razie tyle. Napisz jakie ty masz
      informacje. Pozdrawiam, Dagmara.
      • yvonnek2 Re: Porod w Niemczech 18.09.04, 21:11
        Jeśli chodzi o niespodziewany porod, to owszem nie trzeba płacić, ale z tego co
        wiem to do 36-go tygodnia. Poród w 9-tym miesiącu już nie jest uważany za
        niespodziewany i kasa chorych w takim wypadku nie płaci. (Chyba że jesteś
        ubezbieczona w Niemczech, oczywiście.)Ja będę rodzić w Niemczech. Opieka jest
        tu nadal na wyższym poziomie. Można także korzystać z bezpłatnej opieki
        położnej przed, no i kilka tygodni po porodzie. Przychodzi wtedy do domu,
        pomaga przy kąmpieli, karmieniu etc. Do tego niemiecka kasa chorych płaci za
        gimnastykę po porodzie.
        Jeśli macie taką możliwość, to nie wachałabym się ani chwili. Ale zdecydujcie
        się w miarę szybko. Najlepiej byłoby pochodzić tu trochę do lekarza. (Ja się
        przeprowadziłam w 26-tym tygodniu i miałam problemy ze znalezieniem wolnego
        miejsca na kursie rodzenia...) No i o położną też wart zadbać nieco wcześniej...
        Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
        A dokąd się wybieracie? Ja jestem w Karlsruhe, czyli blisko Francji,daleko od
        Polski sad
        Pozdrawiam.
        • jussoll Re: Porod w Niemczech 19.09.04, 11:27
          ja wyjedzam za 2 tygodnie (bedzie to wowczas 17 tydzien). Sama nie mam zadnych
          informacji niestetysad
          Jak mozna sie ubezpieczyc?
          Ile to kosztuje?
          Ja wyjezdzam na stypendium na studia do Dusseldorfu.
          Czy mozna korzystac z ginekologa bezplatnie w przychodni majac E-111 ?
          ucieszylas mnie z ta polozna co pomagasmile w jaki sposob sie taka polozna
          zalatwia? w przychodni czy w szpitalu?
          Bede wdzieczna za kazde informacje!
          Jak juz bede na miejscu postaram sie jak najwiecej sama dowiedziec i wowczas
          bede na biezaco pisac o tym co wiem, wiec mozemy sie wymieniac informacjamismile
          co trzy to nie jedna w obcym krajuwink
          pozdrawiam mamy rodzace w Niemczech!
          • ancia79 Re: Porod w Niemczech 19.09.04, 18:08
            Hej,
            ja rodzilam w niemczech, wlasnie w Dusseldorfie, ale mialam juz pelne
            ubezpieczenie niemieckie. Moge jedynie wypowiedziec sie co do kultury
            lekarskiej. Opieka jest wspaniala, jak czytam na forum o polskich porodach i
            problemach po porodzie, to o niektorych nie mam nawet pojecia. W niemczech
            glowna zasada lekarzy jest usmiezenie bolu, aby pacjent jak najmniej cierpial.
            Ja rodzilam w znieczuleniu zewnatrzoponowym. Przed podjeciem decyzji wachalam
            sie, ale na pytanie czy mi nie zaszkodzi, odpowiedziano ze tu wszyscy rodza w
            znieczuleniu, wiec to jest u nich na porzadku dziennym. Mialam klopoty z
            karmieniem i przypetalo mi sie przez to zapalenie piersi. Codziennie po pare
            razy mialam zmieniane opatrunki na piersi z masci, zimne oklady itp. o wszystko
            to dbaly siostry (wiele siostr jest polkami). Tez nie jest problemem w
            Dusseldorfie trafic na polskiego ginekologa...Ogolnie goraco polecam porod w
            niemczech.
            • jussoll Re: Porod w Niemczech 20.09.04, 14:33
              ancia79 napisała:

> Hej,
              > ja rodzilam w niemczech, wlasnie w Dusseldorfie,

Ancia! a znasz moze jakiegos dobrego ginekologa, z przychodni??? wlasnie w
              dusseldorfie?
              w ktorym szpitalu najlepiej rodzic?
              w ktorrm Ty rodzilas?
              Pozdraiwam!
          • yvonnek2 Re: Porod w Niemczech 19.09.04, 21:13
            Prawdopodobnie będziesz także potrzebowała formularz E-104, który zaświadcza,
            że byłaś/jesteś w Polsce ubezpieczona. Ważne aby potwierdził, min. 12 miesięcy
            wstecz. Kasa chorych to ode mnie wymagała i musiałam to wszystko załatwiać na
            odległość, więc w razie czego zadbaj o to przed wyjazdem. Składki opłacam na
            razie z własnej kieszeni (coś ok. 150 Euro miesięcznie za mnie i męża), dopóki
            mąż nie znajdzie pracy. Nie wiem jak to jest jeśli tu studiujesz. Najlepiej
            popytaj na Twojej uczelni.
            Co do położnej to w każdym szpitalu jest lista położnych, które współpracują z
            kasą chorych, i potwierdzam, często zdarzają się Polki. A ok. 4 tygodnie przed
            terminem można się wybrać do szpitala i załatwić już wszelkie formalności, żeby
            mieć to z głowy w dzień porodu.
            Pozdrawiam, Iwona ( i 35tygodniowy Dawidek)
            • azia2004 Re: Porod w Niemczech 19.09.04, 23:57
              Witaj, ja wlasnie wrocilam z Niemiec, zeby rodzic w Polsce (30 tc).
              Nie mam porownania, bo jeszcze nie wiem, jak jest u nas.
              Przed porodem mozesz sobie wybrac polozna i ona bedzie sie Toba opiekowac tuz
              przed i w trkacie porodu. To oplaca kasa chorych.
              W czasie ciazy masz 3 badania USG ok. 10-12 tc ok 23 tc i pod koniec.
              Wiekszosc badan pokrywa kasa chorych, choc za takie jak przeziernosc karku,
              toksoplazmoza musialam placic.
              Jezeli jestes pewna, ze chcesz rodzic w Niemczech, to ubezpieczylabym sie na
              Towim miejscu w kasie chorych: Barmer, AOK itd.
              Jako studentka mozesz byc gesetzlich versichert i placisz 53EUR miesiecznie. I
              takie rozwiazanie Ci polecam. Nie wiem, czy ktos nie bedzie krecil nosem na
              polskie ubezp. a po co narazac sie na stresy. Dostajesz karte chipowa i nic Cie
              nie interesuje. Nie placisz wlasciwie za nic tylko 10 EUR na kwartal u lekarza.
              Pozdrawiam serdecznie Asia
              • jussoll Re: Porod w Niemczech 20.09.04, 10:42
                Dziewczyny! jestescie super!
                dzieki za wszystkie informacje!
                nawet nie wiecie jak mi pomoglyscie.
                Ja bardzo sie denerwuje tym wyjazdem, a stresy w tym stanie sa jak wiadomo nie
                wskazanesmile
                Jeszcze raz dzieki i ostrzegam ze jeszcze Was bede meczyc pytaniami!smile
                pozdrawiam bardzo serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka