Dodaj do ulubionych

przyrost beta

16.11.15, 16:15
Witajcie,
Po długich staraniach okazało się, że jestem w ciąży. W piątek robiłam betę - 1957, powtórzyłam dzisiaj - po 72 godzinach 5915. Wiem, że dobrze, gdy beta rośnie, ale to większy przyrost niż przewidywany. Wiem, że panikuję, ale mam kiepskie doświadczenia z wczesnymi ciążami, których nie ułatwia obecność hashimoto. Staram się nie przywiązywać do tej myśli, ale to jednak trudne. Wizyta u lekarza za kilka dni. Może jesteście w tym temacie bardziej doświadczone? To dobry przyrost?
pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: przyrost beta 16.11.15, 16:54
      To jest dobry przyrost, jak najbardziej - jeśli jest powyżej przewidywanej normy, to tylko się cieszyć - niepokojące by było, gdyby beta miała kosmicznie duże wartości jak na ten wiek ciąży - wtedy można podejrzewać zaśniad groniasty, ale to są o wiele większe wartości i przyrosty niż te, o których piszesz. Poza tym badanie bety najbardziej wiarygodne jest po 48h, po 72h już trudniej ocenić przyrost, bo ona nie rośnie równomiernie, tylko w określonych przedziałach czasowych. Ciesz się, masz ładny wynik smile U mnie przyrosty były na początku czasem ledwo powyżej 66%, a czasem dobrze ponad 150% i wszystko jest ok.
    • devilyn Re: przyrost beta 16.11.15, 19:56
      bądź dobrej myśli ja z hashi i przejściami onko mam zdrowe bliźniaczki big_grin
    • ja-amanda76 Re: przyrost beta 16.11.15, 20:38
      Przyrost dobry. A który to dzień cykluu?
      • anik_anik1 Re: przyrost beta 16.11.15, 22:39
        Początek 6 tygodnia,normy i wyliczenia się zgadzają. Dzięki za odpowiedzi.
        • age.ska Re: przyrost beta 20.11.15, 06:19
          Cześć dziewczyny, przepraszam że podłączane się, ale nie będę zakładać nowego wątku, a tego samego dotyczy. We wtorek 17.11 (30dc) zroblam bete i wynik 181.23 radość wielką! Ale powtórzyła wczoraj tj 19.11 i wynik 181.4. Czy to oznacza że jakimś cudem zrobiła ją za wcześnie (chociaż minęły 48h) czy po wszystkim? Co o tym myślicieli? Dodam że ogólnie mam krótkie cykle średnio 25 dni i obecnie żadnych plamien.
          • kwiatuszek999 Re: przyrost beta 20.11.15, 09:01
            Robiłaś badanie w tym samym laboratorium?
            • age.ska Re: przyrost beta 20.11.15, 09:15
              Tak w tym samym, mam mętlik w głowie, nie wiem czybto ich błąd, wynik łudząco podobny...
              • anik_anik1 Re: przyrost beta 20.11.15, 13:15
                Wobec tego powtórz badanie. Tylko tak rozwiejesz wątpliwości.
                • kwiatuszek999 Re: przyrost beta 20.11.15, 17:42
                  Powtórz badanie po 48 godz
                  Przyrost powinien wynosić minimum 66%
          • ja-amanda76 Re: przyrost beta 21.11.15, 22:14
            a w jakich jednostkach masz wynik?
            jeżeli to jest to samo laboratorium, wynik podany w tych samych jednostkach, a "przyrost" wynosi 0,2 (tej jednostki), to przykro mi, ale beta powinna wynosić co najmniej 300 (tych samych jednostek - nie podałaś ich...)
            • ja-amanda76 Re: przyrost beta 21.11.15, 22:16
              PS.
              Dodam jeszcze, że w sumie nie ważne jakie jednostki... Wg mnie powinnaś powtórzyć badanie, bo mogli popełnić błąd, ale jeżeli nie popełnili to... przykro mi....
              • ja-amanda76 Re: przyrost beta 22.11.15, 15:53
                Wiesz co, ja źle przeczytałam te wyniki ;/ jakoś widziałam w nich przecinek ;/

Wg mnie jest wszystko w porządku.
                • age.ska Re: przyrost beta 22.11.15, 18:54
                  Jak to prawidłowy, chyba jednak nie...
                  Teraz patrzę dokładnie na te dwa świstki... To samo laboratorium i pierwszy wynik z przecinkiem tj 181,23 a drugi z kropką tj 181.4 ale to chyba nie ma znaczenia.... A jednostki to mlU/ml

W dodatku mój ginekolog jest na jakimś kongresie, miałam dzis do niego dzwonić umówić się na wizytę ale nie odbiera, mam nadzieję że jutro się dodzwonie.
                  Nie pozostaje mi nic innego, jutro rano jade powtórzyć bhcg
                  • age.ska Re: przyrost beta 23.11.15, 14:15
                    Dziewczyny ginekolog w środę, odebralam wynik bhcg i jest z kropką (nie przecinkiem) i jest 223.6
                    Czy wynik podany z kropką czy z przecinkiem to jakaś różnica?
                    Jestem załamana sad
                    • vandikia Re: przyrost beta 23.11.15, 15:59
                      nie chcę Cię straszyć ale tak przyrastająca beta może oznaczać ciążę pozamaciczną, musisz być pod kontrolą lekarza
                      • age.ska Re: przyrost beta 23.11.15, 16:17
                        Czym to grozi? Czego mogę się spodziewać? Co powinno zwrócić moja uwagę? Jestem przerażona
                        • vandikia Re: przyrost beta 23.11.15, 20:24
                          wiesz co nie chcę gdybać, dlatego że to może ale nie musi być cp. Powolne wzrosty hormonu (w pewnym momencie brak wzrostu, a potem niewiele większa wartość) mogą na to wskazywać ale może to być też zwykła, b. młoda ciąża i nieprawidłowo się rozwijać, co może spowodować poronienie.
                          Przy ciąży pozamacicznej opcji jest dużo, najpierw porozmawiaj z lekarzem i idź na badania. Silny ból, zasłabnięcie lub b. obfite krwawienia powinny Cię skłonić do udania się do szpitala.

z ciążami pozamacicznymi różnie bywa, miałam jedną pozamaciczną operowaną - z zachowaniem jajowodu, druga ciąża niewiadomego pochodzenia się poroniła, trzecią i tym razem pozamaciczną miałam leczoną wlewami leku w szpitalu. najważniejsze to trzymać rękę na pulsie.

współczuję Ci stresu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka