Dodaj do ulubionych

badanie NIFTY

27.01.16, 18:40
Czy orientujecie się, gdzie w Warszawie można wykonać badanie NIFTY? Czy trzeba się jakoś do niego przygotować, czy terminy są odległe? Lekarz poinformował mnie tylko o możliwości wykonania takiego badania, ale nie dopytywałam, bo nie sądziłam, że się na nie zdecyduję. Ale chyba chciałabym je zrobić. Macie jakieś informacje? Będę wdzięczna za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • buglady Re: badanie NIFTY 27.01.16, 18:51
      Ja robiłam w Unicare na Wilanowie, można chyba też w Boramedzie (Gocław i Ursynów). Zapisałam się z dnia na dzień, nie trzeba się przygotowywać, pobierają tylko krew i lekarz przeprowadza wywiad. Nie trzeba być na czczo.
      • anik_anik1 Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:17
        Dzięki za szybką odpowiedź. A czy jest spora różnica między NIFTY a Harmony? Bo harmony mogę zrobić nawet w Diagnostyce. Zdaje się, że zakres NIFTY jest minimalnie szerszy, ale nie wiem, czy to ma dla mnie znaczenie. Mam duże wątpliwości, bo pappa zmniejszył mi ogólne ryzyko, ale może ten test to cena spokoju smile
        • buglady Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:40
          Niestety nie mam pojęcia. Mi lekarz powiedział, że dla mnie najlepszy będzie Nifty. Może zadzwoń do Twojego lekarza i zapytaj? W końcu strasznie drogie te testy więc warto się dowiedzieć. A jakie masz ryzyko z Pappa?
          • anik_anik1 Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:45
            Ryzyko wyjściowe t 21 1:114, skorygowane 1:730, t18 1:276, skor 1:5523, t13 1:867, skor 1:17344. Wyjściowe wysokie miałam z powodu wieku. Usg robione dwa razy u dwóch różnych specjalistów prawidłowe. Jedynie bhsg podwyższone 3,156 Mom. Mojego lekarza teraz nie ma. Mówił tylko ogólnie o takich badaniach, ale chyba głównie NIFTY.
            • buglady Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:49
              Oczywiście zrobisz jak zechcesz ale wg mnie to nie jest wysokie ryzyko. Ja miałam t21 1:820 a t18 i t13 bardzo niskie. Ja trochę załuję, że dałam się wciągnąć w te wszystkie testy, bo usg też mi wyszło super i mój lekarz w ogole nie zalecał ani Pappy ani Nifty ale jestem panikarą. Tylko się najadłam strachu i wydałam dużo pieniędzy. Z perspektywy chyba bym dziś nie robiła Pappy i Nifty ale może tak mówię, bo wynik Nifty wyszedł dobry.
              • anik_anik1 Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:55
                No właśnie ja też jestem panikarą. Już myślałam, że odpuszczam, a dzisiaj znowu opanowały mnie wątpliwości. Mój lekarz też nie zalecał, jedynie wspominał, że jest taka możliwość. Przy takim wyniku nie przysługuje mi refundowane amnio. Pappa przysługiwał z racji wieku. Dzięki za odpowiedzi, jeszcze to przemyślę.
                • buglady Re: badanie NIFTY 27.01.16, 20:02
                  Pewnie, musisz sama podjąć decyzję choć wiem, że to niełatwe. Powodzeniawink!
        • 1_beata_k Re: badanie NIFTY 29.01.16, 10:29
          Nifty ma szerszy zakres i lepsza wiarygodnosc (wiecej testowanych przypadkow, wieksza dokadnosc, wyzsza PV). Na stronie genomedu znajdziesz porownanie.

ALE:

Nauczona doswiadczeniem (robilam NIfty miesiac temu) - gdybym miala decyzje podejmowac jeszcze raz - poszlabym od razu na amniopunkcje, bez robenia Nifty. Amniopunkcja jest tansza niz nifty (w jednym z najdrozszych miejsc - ale i najepszych - w Warszawie - Debski Clinic 1600 pln), a nifty to jedynie test przesiewowy wiec jesli byloby (odpukac) cos nie tak, to i tak robisz amniopunkcje.
          Przeszlam juz swoja sciezke zdrowia w tym temacie, wiem co mowiesmile. Dylematy zaczynaja sie jak Ci cos nie tak w tescie wyjdzie (niekoniecznie wada powazna i letalna) - wtedy dopiero psychika zaczyna wariowacsmile.
          Ale wogole zastanow sie czy robic - mozna sie niezle wkrecic w diagnozowanie i konca moze nie bycsmile.
          • rebiko Re: badanie NIFTY 28.10.16, 21:30
            Rozumiem , że w Twoim przypadku wynik Nifty nie potwierdził się w amniopunkcji?
          • rebiko Re: badanie NIFTY 28.10.16, 21:35
            Czyli w Twoim przypadku wynik Nifty nie potwierdził się w amniopunkcji?
      • 1_beata_k Re: badanie NIFTY 29.01.16, 10:24
        Tansze sa w Genomedzie bezposrednio (2650 vs 2300). Sprobuj Anik najpierw w Genomedzie. Na www znajdziesz adres.
    • kamagama Re: badanie NIFTY 27.01.16, 19:46
      W Babka Medica na pewno tez można zrobić te badania
      • kasiania Re: badanie NIFTY 27.01.16, 22:44
        polecam Genomed w Powsinie - czeka się parę dni na wizytę i 7 roboczych na wyniki
        • paniwaz Re: badanie NIFTY 29.01.16, 12:42
          Umowilam sie do Genomedu na NIFTY, bo to jedyne laboratorium w Polsce przeprowadzajace to badanie. Wszystkie inne osrodki pobieraja probki krwi u siebie dostarczaja je wlasnie tutaj.Stad te roznice w cenie badania-u zrodla jest najtaniej, jak wyjasnila mi kierownik Genomedu P. Monika Jurkowska. Zgodnie z informacjami na ich stronie oraz bezposrednio od niej, na wynik badania sie czeka do 9 dni roboczych, nie 7 jak ktos pisal powyzej. To moze malo.istotna roznica, ale odgrywa znaczenia dla planowania kolejnych wizyt z wynikami NIFTY u swojego lekarza prowadzacego. Wyniki odbiera sie osobiscie podczas spotkania z P. Jurkowska.
          Pani Waz
          • kasiania Re: badanie NIFTY 29.01.16, 19:44
            na wynik badania czeka się DO 9 dni roboczych, ale najczęściej są wcześniej (ja i szwagierka odebrałyśmy po siedmiu dniach, stąd mój komentarz u źródła)
    • any-time Re: badanie NIFTY 04.02.16, 14:45
      Ja ponad 2 lata temu robiłam w ProLife Medical Care na Saskiej Kępie (bodajże Plac Przymierza). Z tego co wówczas się orientowałam, to mieli oni dosyć cenę atrakcyjniejszą niż u konkurencji, nie wiem jak to teraz wygląda. Nie trzeba było się przygotowywać - badanie, to wypełnienie ankiety i pobranie krwi.
      Dziwi mnie tylko, że ktoś tu poniżej poleca robienie inwazyjnej amniopunkcji i jednak obarczonej jakimś ryzykiem amniopunkcji, niż nieinwazyjnego Nifty czy Harmony....
      • martishia7 Re: badanie NIFTY 04.02.16, 16:55
        Na podstawie Nifty czy Harmony w PL nie zrobią aborcji. Tylko amnio. Może nie starczyć czasu.
        • any-time Re: badanie NIFTY 05.02.16, 14:05
          Jeśli na podstawie USG są obawy, że może być coś nie w porządku to oczywiście że robi się amniopunkcję. Dla mnie Nifty było alternatywą do Pappa, który jest obarczony dużo większym błędem (a na jego gorszy wynik wpływa np. już tylko sam wiek matki). Amnio to kolejny krok, w przypadku gdyby USG, nifty/harmony wyszło źle. Nigdy zaś nie rozważałabym jako alternatywy amnio lub nifty, jeśli nie byłoby ku temu wyraźnych wskazań.
          • mum2004 Re: badanie NIFTY 06.02.16, 23:19
            Kiedy można najwcześniej zrobić test nifty? Jestem ciekawa czy można robić przed usg w 13 tc?
            • kasiania Re: badanie NIFTY 07.02.16, 00:09
              Test można wykonać pomiędzy 10 a 24 tygodniem ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka