Dodaj do ulubionych

Poradźcie.......

26.09.04, 11:50
Zaczęłam 21 tc. W 19 tc wylądowałam w szpitalu z powodu poronienia
zagrażającego. Byłam tam 3 dni. Jutro kończy mi się zwolnienie. Nadal mam
twardnienia brzucha, w nocy nie mogę spać z powodu bardzo silnych bóli pleców
i bardzo doskwiera mi pozycja siedziąca- a pracuję w biurze i nie wyobrażam
sobie, że miałabym przesiedzieć 8 godzin przy komputerze.
Poradźcie mi czy jest to podstawa do przedłużenia zwolnienia lekarskiego?
Tydzień temu lekarz powiedział mi, że wszystko będzie zależało od tego jak
będę się czuła. A nie była to sympatyczna wizyta. Tak się zastanawiam, bo
zwolnienie kończy mi się w poniedziałek, a mój lekarz przyjmuje tylko w środy
i w związku z tym nie wiem czy mam iść do pracy czy nie. Powiedział
wprawdzie, że wystawi mi zwolnienie od wtorku, ale co jeśli nie?
Poradźcie mi co zrobić?
Obserwuj wątek
    • mania81 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 11:54
      Idź na zwolnienie. Lekarz może wystawić zwolnienie 3 dni wstecz więc jak ten do
      którego się wybierasz ci nie da zwolnienia idź do innego lekarza.
    • kasiulka751 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 11:55
      Cześć !!!
      Nawet nie próbuj iść do pracy, bierz leki na skurcze (jeśli masz zalecone)i
      leż....nie martw się , ale jesteś zagrożona porodem przedwczesnym...powinnaś
      leżeć plackiem,nie ma mowy o pracy raczej aż do porodu.
      ps. też to przerabiam...i b. b. boję się, aby nie urodzić wcześniaczka
      buziaki kasia
    • sarna1 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 12:03
      Jak lekarz powiedział,ze wypisze zwolnienie to pewnie to zrobi.
      Mam do was dziewczyny pytanie
      Mam wrażenie ze od 3 dni co jakiś czas brzuch jest twardszy, czasami jak chodze
      to czuje, ze jakby coś cięzszego niż zwykle tam siedziało
      Czy to moga być skurcze macicy
      Anka1927 jakie miałaś objawy jak trafiłaś do lekarza, bo ja jestem teraz w 19tc
      i nie wiem czy to nie to samo
      • kasiulka751 do Sarna 26.09.04, 12:07
        Cześć
        możesz mieć początek skurczów i twardnień, ale dopóki są sporadyczne-kilka w
        ciągu doby to jest ok. Jak się nasilą idź do gina lub do szpitala na izbę
        przyjęć. Jeśli jesteś szczupła to częśto się te cholerne skurcze zaczynają tak
        wcześnie. Ja tak mam....głowa do góry
        • malaika7 Re: do Sarna 26.09.04, 12:36
          Jesli masz uczucie ciążenia w dole brzucha, może być to infekcja w układzie
          moczowym albo jakaś bakteria w kanale szyjki. Ja miałam takie objawy + skurcze.
          Może powinnaś sprawdzić wyniki moczu? Albo zrobić posiew moczu i z kanału
          szyjki?
      • anka1971 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 12:23
        Przede wszystkim brzuch robił mi się twardy jak kamień. Nie tylko ten obszar,
        gdzie Maluszek mógł się wyprężyć, ale cały brzuch. Na szczęście nie miłam
        plamień ani krwawień, nie bolało mnie też nic a zdaje się, że te objawy nie są
        żadkością w takich sytuacjach.
        Twardnienia na początku pojawiały się sporadycznie, ale któregoś dnia brzuch
        miałam twardy przez całe popołudnie, wieczór i czułam je też w nocy. Następnego
        dnia byłam u lekarza i dostałam skierowanie do szpitala. Do tej pory mi
        twardnieje ale to w sytuacjach, gdy zbyt długo chodzę lub siedzę lub się
        przeforsuję. Staram się dużo wypoczywać. Lekarz przepisał mi Magnezin, ale go
        nie biorę, bo czytałam na Forum, że jest nieskuteczny i w związku z tym nie
        widzę powodu, żeby truć niepotrzebnie Maluszka. Najskuteczniejszy jest dla mnie
        wypoczynek. Poleżę trochę i wszystko wraca do normy, przez ostatnie dwa
        tygodnie prowadziłam taki tryb życia i twardnienia prawie się nie pojawiały.
        Pozdrawiam Anka.
        • malaika7 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 12:39
          Ale bierz magnez!!!! Tym dziecka nie otrujesz. Jak wylądowałam w szpitalu ze
          skurczami (podobnie jak Ty - w 21 tc), po pierwsze podłączyli mi kroplówkę z
          magnezem. I lepiej zrezygnuj z pracy. Mi lekarz kazał leżeć, zabronił dźwigać i
          chodzić. A tym bardziej: pracować.
    • kate3 Re: Poradźcie....... 26.09.04, 13:03
      Oczywiście, że jest to podstawą do przedłużenia zwolnienia! Jeśli źle się
      czujesz i nie dasz rady pracować (co jest oczywiste, skoro musisz duzo
      wypoczywac) to oczywiście masz prawo iść na zwolnienie! Ja jestem na zwolnieniu
      już drugi miesiąc, a głównym tego powodem były odmlenia i zasłabnięcia, które w
      pracy też mnie nie omijałysad Mój lekarz dał mi zwolnienie bez żadnych "ale"
      i "jeśli".
      Piszesz, że "nie była to sympatyczna wizyta" - może warto więc zmienić lekarza?
      Po co masz się z nim męczyć?? Najważniejsze, żebyś czuła, że możesz mu ufać i
      polegać na nim. Zwolnienie możesz dostać na trzy dni wstecz, ale z tego co
      piszesz, to nie wiadomo czy je dostaniesz? W takim razie radzę Ci iść do pracy
      albo.. do innego lekarza już jutro...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka