Dodaj do ulubionych

Ciąża a depresja

28.09.04, 14:52
Witajcie.Mam olbrzymi problem.Strasznie się boję.Choruję na tzw.zespół
depresyjny,tej ciąży nie planowałam.Ponieważ miałam bardzo ciężki nawrót
choroby...ech,szkoda gadać,fakt faktem że byłam w 12tyg.ciąży gdy
dowiedziałam się o niej.Teraz bardzo się boję,bo ilość leków przyjmowana
przezemnie w tym czasie była spora.Wprawdzie USG maluszka wyszło bardzo
dobrze,ale i tak żyję w strachu o niego i....siebie.Bo jestem na minimalnych
dawkach,ale jestem.Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji?Jak sobie
radziłyście ze sobą po porodzie?
Obserwuj wątek
    • pokonewka Re: Ciąża a depresja 28.09.04, 16:19
      Eury, nie pomoge Ci pewnie zbyt wiele, bo nie doswiadczylam tego sama. Ale bardzo chcialabym dodac Ci otuchy.

W pierwszym trymestrze jest tak, ze jesli jest zbyt duzo czynnikow niebezpiecznych, to ciaza sie nie utrzymuje. Ty piszesz, ze bylas na usg i ze wszystko jest w porzadku. Dbaj wiec dalej o Was oboje najlepiej jak potrafisz. Na pewno teraz, kiedy juz wiesz ze jestes w ciazy, Twoj lekarz tak dobiera dawki lekow, zeby byly maksymalnie bezpieczne dla malenstwa.

Pozdrawiam Was serdecznie,
      Pokonewka (25.04.2005)
    • kasika79 Re: Ciąża a depresja 28.09.04, 20:11
      witajsmile ja tez niestety mialam stany lękowe i depresyjnesadprzechodzilo potem
      wracalo-koszmar, i w tym roku(od czerwca) juz wszystko sie wyciszalo ale bralam
      jeszcze SERONIL i AFOBAM(benzodiazepina)a tu ciaza dopiero zaczelam sie
      koszmarnie czuc poniewaz nie byla planowana,nio ale stalo sie jestem w 7
      tygodniu,a SERONIL odstawilam 3 dni temu ,niestety afobam biore 1 tabletke
      dziennie(0,50)ale wszyscy mnie straszą(generalnie lekarze)o wadach plodu.Powiem
      ze jestem zmartwiona i przerazona, ktos wspomnial ze mozna by jeszce usunac za
      pomocą sztucznego poronienia i etc.Ale ja nie umiem chyba takich decyzji
      podejmowac.Ciesze sie bardzo ze po USg u ciebie wszytko dobrze, to bardzo
      budujace i pozytywnesmilesmileNiew wiem jak cie pocieszyc,ale mysle ze skoro usg jest
      pozytyw ty bądź rownież!!!! Mam prosbe czy moglabys powiedziec mi jakie leki
      zazywasz? jesli cie to nie krępuje,a moze zmeilujmy sie? pozdrawiam i zycze
      zdrowia!!! kasia.
      • eury1 Re: Ciąża a depresja 28.09.04, 21:32
        kasika79 napisała:

> witajsmile ja tez niestety mialam stany lękowe i depresyjnesadprzechodzilo potem
        > wracalo-koszmar, i w tym roku(od czerwca) juz wszystko sie wyciszalo ale
        bralam
        >
        > jeszcze SERONIL i AFOBAM(benzodiazepina)a tu ciaza dopiero zaczelam sie
        > koszmarnie czuc poniewaz nie byla planowana,nio ale stalo sie jestem w 7
        > tygodniu,a SERONIL odstawilam 3 dni temu ,niestety afobam biore 1 tabletke
        > dziennie(0,50)ale wszyscy mnie straszą(generalnie lekarze)o wadach
        plodu.Powiem
        >
        > ze jestem zmartwiona i przerazona, ktos wspomnial ze mozna by jeszce usunac
        za
        > pomocą sztucznego poronienia i etc.Ale ja nie umiem chyba takich decyzji
        > podejmowac.Ciesze sie bardzo ze po USg u ciebie wszytko dobrze, to bardzo
        > budujace i pozytywnesmilesmileNiew wiem jak cie pocieszyc,ale mysle ze skoro usg
        jest
        >
        > pozytyw ty bądź rownież!!!! Mam prosbe czy moglabys powiedziec mi jakie leki
        > zazywasz? jesli cie to nie krępuje,a moze zmeilujmy sie? pozdrawiam i zycze
        > zdrowia!!! kasia.

Kasiu,jak chcesz napisz maila na adres plenty51166@yahoo.co.uk.
        W tej chwili jestem na 1/3 poprzedniej dawki (1/2tabl.Seroxat i 2
        Mianseriny).leki lykam tylko na noc.Nie mniej lekarz uprzedzal ze jak bede
        chciala karmic,to musze zrezygnowac z lekow.
    • kasika79 meil 28.09.04, 23:06
      hej moze wymienimy sie eilami?smile pozdarwiam pa.
    • eury1 Re: Ciąża a depresja 28.09.04, 23:26
      Kasik,podałam już swojego maila: plenty51166@yahoo.co.uk
      Czekam na list smile)
    • iwa8 Re: Ciąża a depresja 29.09.04, 08:33
      czesc dziewczyny !Jak to dobrze a zarazem przykro spotkac kogos z podobnymi
      problemami.Ja co prawda juz lekow nie biore ale też dosyc dlugo leczylam sie na
      depresje i stany lekowe,lezalam nawet w szpitalu i bralam tez afobam i zoloft
      ten drugi dosyc drogi ale tylko on mi pomagal.Obecnie planuje zajsc w ciąże ,
      troche sie boje ze to powroci,z calych sil wierze ze nie.Podobno w ciąży nie
      wolno brać zadnych leków,ale jak tu nie brac jak człowiek sie fatalnie czuje i
      nie chce sie zyc.Ja to wszystko rozumiem,pozdrawiam i zycze pozytywnego
      myslenia.pa,odezwijcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • eury1 Re: Ciąża a depresja 29.09.04, 12:50
      Nie dziękuję aby nie zapeszać.Grunt to pozytywne myślenie!Czasami tylko trzeba
      te swoje strachy pałką zagnać w kąt.Fakt,boję się,ale wiem że musi być dobrze!A
      ja zrobię wszystko żeby Wojtka jak tylko przywitamy się w styczniu,karmić
      piersią!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka