Dodaj do ulubionych

Lęki o maluszka w brzuchu

15.07.16, 15:29
Cześć dziewczyny!
Jestem w 7 miesiącu ciąży, mój mąż pracuje w Oslo, mamy ze sobą kontakt cały czas jednak jego brak bardzo na mnie oddziałuje. Od dwóch miesięcy mam lęki o to że coś pójdzie nie tak, w mojej relacji małżeńskiej jak i przy porodzie. Naprawdę bardzo boję się o swoje maleństwo!! Zaczynam wariować, a myśli momentami zjadają mnie od środka. Wszystkie badania mojego chłopczyka są wzorowe, a mimo tego cały czas się zamartwiam. Może powinnam udać się po jakies leki uspokajające? Może, któras z was czuła się podobnie?
Obserwuj wątek
    • annika23 Re: Lęki o maluszka w brzuchu 16.07.16, 22:42
      Takie leki towarzyszą chyba każdej przyszłej mamie. Ważne, aby odrzucać te myśli i starać się znaleźć w czymś ukojenie - mi pomagają pozytywne książki, dobre filmy - oczywiście z happy endem itd. Chcąc urodzić optymistę, staraj się myśleć pozytywnie o przyszłości, może masz koło siebie jakiś bliskich, kogoś z rodziny, przyjaciółki, które mogłyby cię wesprzeć w tym trudnym czasie?
    • onijatomy Re: Lęki o maluszka w brzuchu 19.07.16, 09:41
      Witaj,
      To co przezywasz to jak najbardziej normalne. Tym bardziej coraz blizej zblizajacego sie porodu. Ja tez tak sie zamartwialam. Na szczescie moj partner, trzezwo myslacy, za kazdym razem mnie przekonywal do zadzwonienia do poloznych i upewnienia sie czy to co sie dzieje ze mna i moim synkiem to normalne. I oczywiscie one mnie przekonywaly ze nic zlego sie nie dzieje. Co do porodu to od poczatku przekonalam sama siebie, ze jest to moment ktorego nie mozna przewidziec, kazda kobieta jest inna i nie ma sie co na zapas denerwowac. No i wiedzialam ze w szpitalu bede pod niezla opieka. I mialam racje. Porod byl nieprzewidziany, szybki i wszystko skonczylo sie dobrze. Zycze Ci duzo spokoju wewnetrznego.
    • rebis01 Re: Lęki o maluszka w brzuchu 23.07.16, 18:39
      Wiesz co, chyba wiele osob tak ma ale trzeba rozróżnić co jest normalnym zamartwianiem sie a co juz przesada. W moim przypadku myśli stawały sie tak niszczące od środka ze postanowiłam pojsc do psychologa. Zawsze byłam osoba ktora martwiła sie o wszystko ale w ciazy sie to nasiliło. Bywaly takie dni ze płakałam z bezsilności bo nie potrafiłam cieszyć sie ciąża. Teraz jestem w 25 tc.
    • ekspert_ginekolog Re: Lęki o maluszka w brzuchu 25.07.16, 07:57
      Doroto,
      lęki o przebieg ciąży, zdrowie maluszka, a także późniejsze funkcjonowanie-to jak sobie poradzisz i jak zmieni się Twoje życie po narodzinach maleństwa , towarzyszą chyba każdej ciężarnej, ale mają różne nasilenie. Jeśli to tylko chwilowe 'czarne myśli' które łatwo jest 'odpędzić' to nic nie szkodzi, natomiast, jeśli tak jak piszesz, te myśli 'zjadają Cię od środka' i racjonalne argumenty -takie jak wzorowe wyniki Twojego synka- nie potrafią ich zniwelować, koniecznie udaj się na konsultację do psychologa. Jeszcze kilka tygodni ciąży przed Tobą, po porodzie będzie Ci również towarzyszyć wiele emocji, których nie da się z niczym porównać-warto żebyś już teraz była pod opieką psychologa i kontynuowała ją także po porodzie, kiedy będziesz jeszcze bardziej obciążona emocjami.
      Gorąco namawiam Cię abyś jak najszybciej skorzystała z takiej pomocy i życzę dużo spokoju!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka