Dodaj do ulubionych

Zatrucie ciążowe

25.07.16, 13:11
Jakie badania pozwolą wykluczyć zatrucie ciążowe i jakie leki stosuje się przy leczeniu zatrucia?

Od 3 tygodni mam skaczące ciśnienie, bardzo opuchniete nogi a ostatnio również białko w moczu. Co tydzien mam robione ktg oraz usg i lekarze twierdzą, że wszystko jest w normie. To jest moj 36+2tc a ciąża prowadzona jest w Norwegii. Bardzo mnie ta sytuacja niepokoi i jednoczesnie irytuje, nie wiem co robić. Dla nich wszystko jest normą i mam wrazenie, ze czakają do ostatniej chwili, czyli jak juz bedzie naprawdę źle...
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Zatrucie ciążowe 25.07.16, 21:53
      Zależy od wartości ciśnienia i czy skacze mocno czy jest na granicy normy.
      Ile białka w moczu? Jak duzo to złą jest filtracja nerek i stosuje si,ę diete wysokobiałkową.
      Stosuje sie leki obniżające ciśnienie np.Dopegyt i niekiedy p/obrzękowe czyli diuretyczne.
      • bratka-1310 Re: Zatrucie ciążowe 25.07.16, 23:54
        Cisnienie waha sie od 145/90 do 192/96. Nie wiem dokladnie ile jest bialka na Polskie standardy, ale tutaj podaja w granicach, wczesniej wynik byl +/- a dzisiaj juz 2+.
        • malgosiek2 Re: Zatrucie ciążowe 26.07.16, 16:11
          Spory rozrzut wartości ciśnienia, ale ważne, że to drugie jest poniżej 100.
    • ekspert_ginekolog Re: Zatrucie ciążowe 26.07.16, 16:52
      witaj bratka-1310,
      nadciśnienie tętnicze ciężarnych, dawniej nazywane zatruciem ciążowym rozpoznaje się jeśli wartości RR przekraczają 140/90 (conajmniej dwukrotny pomiar w ciągu godziny).
      Podwyższone wartości ciśnienia stanowią wskazanie do monitorowania (pomiary conajmniej 4 x dziennie) , wykonania badań biochemicznych (podstawowe to ocena białkomoczu, poziomu transaminaz, morfologia krwi, kreatynina, kwas moczowy) oraz badania ultrasonograficznego , ewentualnie włączenia leczenia (celem jest utrzymanie ciśnienia poniżej 150/100). W leczeniu lekiem pierwszego wyboru jest metyldopa (preparat Dopegyt).

Jeśli podwyższonej wartości ciśnienia towarzyszy białkomocz przekraczający utratę 300mg białka/dobę (lub 1g/l w pojedynczej próbce moczu), lub inne zaburzenia narządowe (np. niewydolność nerek (stężenie kreatyniny ? 90umol/L; 1.02mg/dL),
      - zaburzenia funkcji wątroby (podwyższenie stężenia transaminaz, co najmniej
      dwukrotnie powyżej górnej normy lub ból w nadbrzuszu),
      - zaburzenia neurologiczne (drgawki, zaburzenia świadomości, zaburzenia
      widzenia, wylew do ośrodkowego układu nerwowego, silny ból głowy z
      towarzyszącym pobudzeniem),
      - zaburzenia koagulologiczne (małopłytkowość ? liczba płytek krwi poniżej
      150000/dL, zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego,
      hemoliza),
      lub zaburzenia wzrastania płodu , wówczas rozpoznaje się stan przedrzucawkowy.
      Stan przedrzucawkowy jest najczęściej wskazaniem do hospitalizacji.
      W takim przypadku nierzadko zaleca się wcześniejsze ukończenie ciąży - po 37 tygodniu, lub nawet wcześniej w razie powikłań, ale takie decyzje zawsze są podejmowane indywidualnie.

Pamiętaj, że decyzje co do prowadzenia ciąży, ewentualnego włączenia leczenia i hospitalizacji są podejmowane indywidualnie.
      Trzymam kciuki za szczęśliwe i spokojne rozwiązanie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka