Dodaj do ulubionych

pensja z Zus

06.10.04, 10:09
dziewczyny mam pyatnie,
jestem w 31 tc i od ponad miesiąca na ciągłym zwolnieniu, wczoraj dzwonilam
do pracy i dowiedzialam sie ze dostane jakies niewielkie pieniadze z pracy a
reszte pensji juz z ZUSu, powiedzcie mi prosze jak to wygląda formalnie,
powyzej ilu dni ciąglego zwolnienia zaczyna płacic ZUS, nie wiem czy Zus
przelewa na konto czy trzeba isc na poczte.... czekam własnie na pieniądze za
wrzesien i nie wiem czy ma zglosic sie na poczte czy czekac na przelew
jesli macie jakies doswiadczenia to prosze o odpowiedz
pozdrawiam
dzieki
joanna
Obserwuj wątek
    • blachara Re: pensja z Zus 06.10.04, 10:36
      www.zus.pl
      znajdziesz potrzebne informacje
      z tego co mi sie obija ogolnie po glowie wink zus wyplaca zasilek chorobowy po
      35 dniach, w zaleznosci od wielkosci firmy w ktorej pracujesz robi to albo
      firma (wieksze organizacje), albo zus (mniejsze firmy)
    • malgosik77 Re: pensja z Zus 06.10.04, 10:57
      Hej, bedę niedługo w podobnej sytuacji- do 33 dnia nieobecności pracownika w
      roku płaci pracodawca, później ZUS właśnie (od 34 dnia). ZUS przeleje zasiłek
      chorobowy na Twoje konto tak jak do tej pory pracodawca, ale z tego co wiem to
      moga pojawić się opóźnienia, wiec warto uzbroić się niestety w cierpliwosć sad -
      duzo zalezy od sprawności Twojego zakładu pracy - u mnie były i takie
      przypadki, że ksiegowa nie bardzo wiedziała do którego oddziału ZUS posłać
      zwolnienie, wiec krążyło sobie dobry miesiąc, a kolezanka czekała na wypłatę,
      która wpłynęła jej w koncu ponad 1,5 m-ca po terminie (!) - mam nadzieje, że u
      mnie tak nie bedzie, ale niestety i w samym ZUS zdarzają się pewne wpadki,
      niestety. Dlatego ja odłożyłam wczesniej trochę z pensji na wszelki wypadek,
      zeby nie zostać bez środków do życia wink
      Pozdrawiam
    • isabela_1974 Re: pensja z Zus 06.10.04, 11:17
      ZUS wypłaca wynagrodzenie w terminie 30 dni od daty złożenia zwolnienia w ZUS-
      ie. Przynajmniej w Bydgoszczy nie jest ono automatycznie przelewane na konto,
      tylko przysyłane pocztą. Jeśli chce się mieć przelane na konto, trzeba złożyć
      do nich pisemko, albo osobiście albo poprosić osobę z zakładu pracy, aby
      złożyła kopię Twojego oświadczenia, które składałaś w zakładzie pracy, o tym,
      by przelewano Ci wynagrodzenie na konto.
      • baziaczek Re: pensja z Zus 06.10.04, 11:52
        co do sposobu przekazywania wynagrodzenia, wszystko zależy od ilości
        pracowników jak pracuje w firmie. tak od strony technicznej - od 34 dnia
        zwolnienia w moim przypadku to pracodawca nadal wypłaca pensję normalnie na
        konto, potrąca sobie nawet standardowo (tak jak przed zwolnieniem) ratę
        pozyczki pracowniczej, ale moja firma ma powyżej 20 pracowników (z tego co wiem
        to ta liczba graniczna). nie mam więc żadnych opóźnień i to pracodawca sam
        rozlicza się już z zusem.
        natomiast w małych firmach (właśnie poniżej 20 osób) to zus bezpośrednio
        wypłaca pieniądze i może się zdarzyć, że będą opóźnienia, albo że nie wypłaci
        na konto tylko przekazem. generalnie tak jak pisała isabela, jak chcesz mieć
        pieniądze na koncie, to musisz się sama o to zatroszczyć.
        i jeszcze jedno, bo to może zainteresować niektóre z was, zasiłek chorobowy
        wypłacany przez zus wcale nie wynosi tyle ile dotychczasowa pensja. zawsze
        miałam równą pensję niezależnie od tego ile było dni w miesiącu, a tu niestety
        tak nie jest, bo inaczej się go wylicza. niestety zus liczy w zależności od
        ilości dni. jak miesiąc ma 31 to dostaję wyższą kasę, jak 30 to niestety niższą
        (róznica dochodzi prawie do 50 zł)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka