Dodaj do ulubionych

spanie na plecach

14.10.04, 21:44
dziewczyny, jak to jest z tym spaniem na plecach - można czy nie?? wszędzie
słyszę, że powinno się leżeć na boku zwłaszcza na lewym, ale czy
leżenie/spanie na plecach czymś grozi?? męczę się na tych bokach a wygodniej
byłoby mi na plecach tylko z dwoma poduszkami pod głową. doradźcie!!!
Obserwuj wątek
    • akaka Re: spanie na plecach 14.10.04, 21:51
      Asia zajrzyj najpierw tam:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=16464798
      A ja spie róznie, staram sie zasypiac na boku (chociac tez mi sie wydaje ze
      zaraz sie przegibne na brzuch i zdusze Malenstwo) ale czasto budze sie na
      plecach. Chociaz maz ma przykaz mnie w nocy przewracac z powrotem na bok smile

• eewa6 Re: spanie na plecach 15.10.04, 11:38
      Ja jestem teraz w 39 tyg. ciąży i z doświadczenia wiem, ze spanie na plecach
      jest niewskazane. Ja się po prostu duszę jak tak leżę. Oczywiście totalnym
      uduszeniem to nie grozi, ale myślę, że krew na pewno słabiej krąży i dziecko
      wtedy także jest słabiej dotlenione. Najgorsze jest to, że często w nocy budzę
      się i z przerażeniem stwierdzam, że znowu tak się ułożyłam podczas snu. Oto
      moja opinia na ten temat. Pozdrawiam........
      • hanka13 Re: spanie na plecach 15.10.04, 13:36
        hej,
        to zalezy w ktorym tc jestes. W III trymestrze nie nalezy spac na plecach, bo
        wtedy macica (i dzidzius oczywiscie) uciskaja zyle glowna dolna oraz aorte, co
        powoduje gorszy obieg krwi, a w konsekwencji niedotlenienie. Najlepiej jest
        lezec na lewym bokusmile oczywiscie, caly czas sie nie da, ale to taki ideal i dla
        dziecka, i dla mamy. Ja np. lezac na plecach zaraz czuje dusznosci, robi mi sie
        slabo - to zalezy od mamysmile
        pozdrawiam,
        hanka
        • kariba Re: spanie na plecach 15.10.04, 16:08
          Ja dziewczyny jestem w 23 tc i nie mogę leżeć na bokach bo mam silniejsze bóle
          podbrzusza i mały zaczyna się mocno wiercić.Mam wrażenie, że mojemu dziecku
          jest wtedy niewygodnie. Po tym co przeczytałam zapytam lekarza we wtorek co mam
          robićsad Może któraś z Was mnie uspokoi jak mam wkońcu spać???
          • fenka Re: spanie na plecach 17.10.04, 09:27
            Śpij tak, jak Ci wygodnie. Jesli pozycja na plecach byłaby zła - sama byś to
            poczuła. Jestem w 31 t.c., najlepiej mi się śpi na pół boku/pół brzuchu - z
            kołdrą/poduszką między nogami, ale czasem poleguję na plecach i jest OK - nic
            mnie nie uciska ani nie sapię, poza tym wtedy mogę wykonywać ćwiczenia
            oddechowe.
            • joasia20 Re: spanie na plecach 17.10.04, 13:08
              Dzięki Fenka! mi właśnie też się wydaje, że gdyby jakakolwiek pozycja była
              nieodpowiednia to sama bym to czuła, poprostu byłoby mi źle.
              pozdrawiam
              Asia 32 t.c.
              • kariba Re: spanie na plecach 18.10.04, 13:37
                Macie racje pozdrawiam serdecznie kariba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka