a2jan 15.10.04, 10:40 Podobno im kobieta starsza, tym trudniej. Czy to prawda? Jak długo się starałyście o dzidzie w tym wieku? Podzielcie się doświadczeniami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanyszka Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 10:52 zadnych staran, maly sam sie zaprosil na ten swiat (no, prawie - ogromna niespodzianka dla mnie i meza. Mysla, ze 30 tka to jeszcze nie jest ten wiek, kiedy powinno cos powaznie szwankowac z plodnoscia. Chyba dopiero po paru latach moze byc gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lomellina Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:24 Bzdura. Zajrzyj sobie na forum niepłodnośc, tam większośc forumowiczek jest tuż po dwudziestce. Faszerowane hormonami, wychowane w zatrutym środowisku. Ja w pierwszą ciąże zaszłam w wieku 38 lat, w pierwszym cyklu. O płodnośc to się martw po 45 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
crayole Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:30 Melduję się! Pierszy bobik, 18 tc. Wczoraj stuknęło mi okrąłe 30. Na dodatek przed staraniami jadłam hormony przez 7 lat. Starania? W drugim cyklu po odstawieniu tabletek już trafiliśmy... Czasami wstydzę się przed innymi starającymi, że tak szybko się udało. To poniekąd niesprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jenifer1 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 27.01.05, 16:58 Ja starałam się ok. 3 lat Już straciłam nadzieję , a tu 2 kreseczki i na razie pęcherzyk.Będę mieć pod koniec roku 32 lata Odpowiedz Link Zgłoś
ja_goda Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:31 W pierwsza ciaze zaszlam majac 28 lat, staralismy sie ok. 3-4 mies., w druga majac 32, po 2 mies. To chyba jeszcze w tym okresie nie jest zwiazane z wiekiem tylko z predyspozycjami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iamkate Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:31 cześć mam 30 lat i jestem pierwszy raz w ciąży (koniec 21 tygodnia - czyli 5 miesiąc). Nie było większych problemów z zajściem w ciążę... Teraz czuję się bardzo dobrze. Praktycznie nie widać u mnie jeszcze brzuszka. Nie miałam żadnych mdłości, wymiotów itp. Bardzo dużo pracuję (w tym częste wyjazdy zagranicę), ale mój organizm znosi to fantastycznie. Dla mnie był to ostatni moment na decyzję o dziecko. Im później, tym byłoby mi gorzej. Przyzwyczailiśmy się do szalonego życia we dwójkę. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
anetka75 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:36 Pierwszy raz zaszłam w trzecim cyklu starań, ale niestety ciąża zakończyła się niepowodzeniem. Po odczekaniu dwóch miesięcy spróbowałam i udało się za pierwszym razem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonady Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:34 ja mam 28 lat i starałam sie 8 m-cy niestety faszerując sie hormonami.....ale i tak ciaża była dla nas niespodzianką..zaszłam w cyklu, w którym zrezygnowałam już z prochów (dorobiłam sie dodatkowych kilograów i prawie depresji) i zachorowałam na zapalenie zatok...brałam antybiotyk i dlatego myślałam, że okres mi się spóźnia...... Mało nie umarłam ze szczęścia jak na tescie zobaczyłam 2 kreski...)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gagga1 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 11:49 36 lat. Zaraz po odstawieniu Cilestu. Jeden raz, 3 dni po miesiączce i z jako takim ( wydawaćby się mogło ) zabezpieczeniem. A doktor powiedział :" Proszę pani... W pani wieku? Conajmniej pół roku starań..." gagga Odpowiedz Link Zgłoś
edytafg1 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 13:29 30 lat, 10 lat ciaglego brania pigulek i co? nie nie bedzie starszenia- zaciazylam za 1szym razem (3mies wczesniej odsatwilam tabletki, zrobilma badania etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamr Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 13:41 Popieram moje przedmówczynie. Pierwsza ciąża w pierwszym cyklu starań - lat 29, po trzech miesiącach od odstawienia pigułki, którą brałam przez jakieś dziewięć miesięcy. Niestety pierwsza ciąża zakończona niepowodzeniem. Drugi raz zaciążyłam w drugim cyklu starań - miałam wtedy 30 lat. Córcia ma 4 i pół roku. Trzeci raz zaciążyłam bez żadnych starań w tym kierunku, co prawda także bez skutecznych zabezpieczeń, w wieku 35 lat. Zależy to od predyspozycji osobniczych, a nie od wieku. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów Agnieszka, mama Marianny (4,5) i ???? (15 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
mowi32 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 15.10.04, 16:10 Mam 32 lata, jestem w 24 tc, a wyszło nam za pierwszym razem Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: 4 cykle:))) n/t 29.10.04, 01:00 Wlasnie weszlam na twoja stronke i sie usmialam bo ja tez jestem Ola urodzona 22,01 ale 1964 roku hahaha,i mam siostre Anie tylko nie mow ze jestes z 16,06 ale to chyba niemozliwe. A co do tematu to zaszlam w wieku 36 lat za pierwszym "strzalem "ale z innym facetem.Z pierwszym mezem nie chcialo wyjsc chociaz on mial juz inne dziecko. Tylko nie wyciagajcie z tego wniosku ze nalezy zmienic meza hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia74 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 16.10.04, 15:46 Ja niestey nie mialam tak latwo. 30 lat, rok staran,pol roku intensywnych badan- wszystko co mozliwe, ale efekt jest!!! i to sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaa29 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 16.10.04, 15:50 zadnych staran, samo wyszło)mam 29 lat i cieszę się z tej nieoczekiwanej pierwszej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
agata48 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 16.10.04, 16:18 W lutym kończę 30 lat i to moja pierwsza ciąża. Z mężem staralismy się 6 lat i w końcu sie udało po ciężkich przejściach a nieraz po wielkich upokorzeniach ze strony lekarzy. Dopiero rok temu trafiliśmy na lekarza we Wrocłwwiu który nam pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
annika31 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 16.10.04, 17:34 mam 31 lat, termin mam na miesiac przed 32 urodzinami w lutym. Maluszek od pierwszego podejscia. Az nie moglam uwierzyc, bo nastawialismy sie na przynajmniej rok staran. Swietnie sie czuje. Tylko raz zwymiotowalam, bo wzielam rano witaminy dla ciezarnych, ktore wg. ulotki trzeba brac w srodku dnia. Moja lekarka nie robi tragedii z powodu wieku. Mowi, ze teraz w takim wieku ma wiekszosc pacjetek. Tylko raz spotkalam sie z niemila uwaga od innej lekarki - moja byla na urlopie, a mnie cos ciagnelo w brzuchu wiec przerazona poszlam do innej (okazalo sie ze to wiazadla sie naciagaly wiec nic powaznego), a ta skomentowala: no juz nie jest pani taka mloda, musi pani na siebie uwazac. Nie wzielam sobie tego do serca - zwazac musi i mloda i stara) Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 17.10.04, 11:09 niekoniecznie. moja kuzynka zaszła w ciążę w wieku 38 lat bez żadnych starań, święcie przekonana, że w jej wieku i z jej dolegliwościami nie ma szans na zajście. Jej szansa na zajście ma teraz siedem lat i jest fantastycznym facetem ja sama mam 30 lat, staram się trzeci cykl (trzy miesiące temu odstawiłam tabletki), a na razie muszę starania zawiesić ze względu na rozregulowany kompletnie organizm. W dzisiejszych czasach kwestia wieku nie jest taka paląca, oczywiście nie ma co czekać z pierwszym dzieckiem do sześćdziesiątki ale nie jest to już tak rygorystycznie pojmowane. Jakieś pół roku temu powiedziałam mojemu ginowi, że na razie nie chcę mieć dzieci (szybko się to zmieniło , na co nie usłyszałam "w pani wieku to..." tylko udzielił mi porad w kwestii antykoncepcji Odpowiedz Link Zgłoś
femalespirit Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 17.10.04, 15:08 > Podobno im kobieta starsza, tym trudniej. Czy to prawda? Oczywiscie. Statystycznie rzecz biorac 30-latka stara sie 6 miesiecy, 35+ latka okolo roku. Te, ktore zachodza od razu sa wyjatkiem, nie regula. Plodnosc spada z wiekiem. Meska rowniez, staje sie powoli glowna przyczyna niepowodzen (juz wiecej niz 30% przypadkow to wylacznie "meska sprawa"). Ja sie staralam poltora roku, w tym jedno poronienie. Zadajesz to pytanie w zlym miejscu - tutaj sa prawie same sukcesy, jak sama nazwa forum wskazuje. Na forum Nieplodnosc czy na "Naszym bocianie" spotkasz mnostwo kobiet z problemami, z ktorych przytlaczajaca wiekszosc bedzie miala okolo i po 30. Ale nie martw sie na zapas. I nie rozmyslaj o tym, tylko zabieraj sie za starania Odpowiedz Link Zgłoś
myanmaar Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 17.10.04, 23:47 Trzy lata... Ale to chyba nie zalezy od wieku. Tak czy inaczej w końcu się udało Odpowiedz Link Zgłoś
gonia29 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 18.10.04, 11:23 W maju skończę 30 lat, nam udało się w pierwszym miesiącu starań, po wcześniejszym zażywaniu tabletek. jestem w 25tc (dziewczynka). Pamiętam jednak co lekarz mi mówił jak mu powiedziałam że bedziemy sie starali zajść w ciążę. Martwiłam się że wiek może przeszkodzić w szybkim zrealizowaniu pomysłu. Lekarz mi powiedział wtedy: proszę pamiętać, zeby sie kochać nie po to żeby zajść w ciąże, trzeba się kochać dla przyjemności, wtedy się uda). My tak zrobiliśmy.. Odpowiedz Link Zgłoś
magda292 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 24.01.05, 17:38 napisałaś, żę starałaś się ociążę trzy lata. Czy leczyłaś się w tym czasie, jeśli takm to gdzie i na co. Przepraszam za tak bezpośrednie pytania, ale jestem w takiej deprsji, żę szkoda mówić. Jeśli możesz odpowiedz. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 18.10.04, 11:30 za 2 tygodnie kończę 31 lat i jestem w 24 tc.Udało się w 5 cyklu po odstawieniu tabletek (Cilest), które brałam przez równe 4 lata. To nie jest moja pierwsza ciąża, ale dwie wcześniejsze poroniłam i nawet nie wiedziałam,że byłam w ciąży... 30-ka to na pewno nie jest magiczna granica wieku, która decyduje o płodności. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka74 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 28.10.04, 12:10 Witam. Jestem w 24 tc.i mam 30 lat. Jest to moja druga ciaza, pierwsza niestety zakonczyla sie niepowodzeniem (plod obumarly w 8 tc). Za pierwszym razem udalo nam sie za trzecim razem. Po odczekaniu roku (problemy z tarczyca), udalo nam sie za drugim razem i na razie wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Mamy nadzieje ze tak bedzie do konca. Pozdrowionka dla wszystkich oczekujacych i tych jeszcze probujacych - powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 28.10.04, 12:14 Pierwsza ciąża 28 lat - pierwszy cykl po odstwieniu Cilestu (8 lat brania) Druga 29 lat - raz zapomniana gumka po pierwszej miesiącze od porodu Moja siostra 29 lat - pierwszy cykl starań powodzenia Marta Odpowiedz Link Zgłoś
nietoperek21 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 28.10.04, 15:19 28 lat i zadne starania wpadka Odpowiedz Link Zgłoś
dziula74 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 28.10.04, 19:24 hej. mam 30 lat i udało nam się w pierwszym cyklu po podjęciu decyzji, że chcemy mieć dziecko, a już myśleliśmy, że będzie problem, bo przez 5 lat małżeństwa używaliśmy tylko prezerwatyw i różnie z nimi bywało Dziula i 5 tyg. Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
batinka1 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 29.10.04, 09:27 O dzidziusia staraliśmy się dokładnie jeden cykl - totalnie nas to zaskoczyło Odpowiedz Link Zgłoś
soffica Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 29.10.04, 20:47 Udało się za pierwszym razem - byliśmy w szoku W styczniu kończę 30 lat Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 30.10.04, 08:18 Nie będę oryginalna. Pierwsza ciąża w trzecim cyklu po odstawieniu tabletek ant. (wcześniej uważaliśmy) - 25 lat, druga ciąża - w pierwszym cyklu starań - 28 lat. Czyli u mnie zadziałała zasada - im później tym łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
justysia72 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 29.10.04, 21:52 Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 30 lat po 7 latach starań, a teraz jestem drugi raz w ciąży(jak urodzę będę miała prawie 33 lata) po 2 miesiącach starań. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
mumisia Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 30.10.04, 09:09 W styczniu skończe 31 lat Jestem w 19 tygodniu ciązy starałm sie prawie rok i zaszłam naturalnie Ale moj wiek niema nic tu dorzeczy starałm sie po 1 niereguralnie pozatym akurat soatani rok byl dziwny rozlegulowane miesiaczki , pełno stresów. Latem wyjechałm w góry, zmieniłam klimat (mieszkam nad morzem), duzo wysiłku, duzo wolnego czasu a wiec i duzo sexu no i efek jest Mysle ze dzis takie czasy ze wiele kobiet na prawde bardzo wiele przynajmnije w moim środowisku swoje pierwsze starania rozpoczyna w wieku podobnym do mnie albo i pozniej i mysle ze nalezy dac sobie rok a potem dopiero podejmowac leczenie. ja załozyłam ze jak do tej jesieni nic nie bedzie pojde do gina pobadan hormonki ale wszytsko na spokojnie no i udało sieA to kto ile sie stara zalezy od konkretnych predypozycji zobaczcie ilemłodych 20leynich kobieta leczy sie na cięża bezpłodnośc To okropne tak bardzo im wspołczuje i zycze powodzenia Pozdrawiam wszytskie 30letnie mamusiei nie tylko No ja jak urodze swojego synusia (bo do wczorajwiec ze to chłopczyc) bede miała 31 lat!! czasem tylko zastanwiam sie czy dziecko nie bedzie miało preztensji ze ma stara matke chciaz to o dnas zalezy jakie bedziemy duchowo i czy bedziemy piekne i zadbane Mi poki ci nie daja wiecej niz 24 latka Ale przyznam ze od kiedy jestes wciazy pojawiły mi siepierwsze siwe włoski oj tak i to ile az przerazona jestem Ale farby do włosków sa teraz dobre hihihi wiec moge sie maskowac Buziaczki dla was 30 latki i dla waszych pociech cmoooooooooooook Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 30.10.04, 12:55 Jestem w 6 miesiącu z terminem wypadającym na tydzień po moich 31-ych urodzinach. Z mężem nie staraliśmy się wcale, tylko przestaliśmy "uważać" i od razu zaszłam w ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 30.10.04, 21:51 Jeśli chodzi o starania , to od chwili "odbezpieczenia" do zapłodnienia było 4 miesiące... ciąża przeleciała śpiewająco.....poród...nie narzekam , mogę jeszcze rodzić )) mam malucha 14 miesięcy ...jedynaka...iiii...37 lat....pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 30.10.04, 23:01 W drugą ciąże zaszłam w wieku 31 lat, w pierwszym cyklu od rozpoczęcia starań ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropisia Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 31.10.04, 07:10 Moj plan 30-letni przewidywal pierwsze dziecko przed trzydziestka. W piersza ciaze zaszlam zaraz po 29 urodzinach. Zero staran! Dzidzia jest zdrowa, sliczna. Ciaza byla bardzo latwa bez zadnych wiekszych problemow - tylko 17.5 kilo do przodu. Ale nawet z tego juz niewiele zostalo. Uwazam jednak, ze 30 lat to taki czas, zeby sie okreslic czy chce sie miec dzieci. Jesli tak to zaczac dzialac w tym kierunku np. przebadac sie, przekonac partnera jesli sie waha, leczyc sie w razie potrzeby itd. Nie zgadzam sie z przedmowczynia, ze martwic sie mozna po 45-ce. 45 to moim zdaniem troche za duzo by zaczynac przygode z macierzynstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
azurr Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 31.10.04, 14:47 miałam 28 lat zachodzac i udało sie za 1 razem, ale tabletki anty w moim życiu nie istnieją.Zna jednak 3 pary w swoim wieku które anty brały i potomstwa doczekać się nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
papuga_5 Re: 1-WSZA CIĄŻA OK. 30-TKI - DŁUGIE STARANIA??? 24.01.05, 16:19 Zaszlam w ciaze w wieku 32 lat po staraniach 9 miesiecznych, nie bralam wczesniej zadnych pigulek. Odpowiedz Link Zgłoś