20.10.04, 10:46
Jestem w 8 miesiącu ciży i od kilku tygodni męczy mnie zgaga. Nie wiem czy
jest to tylko związane z ciążą, czy też moim odżywianiem czy też chorobą
wątroby?????
Poradzcie coś na tą zgagę. Muszę zaznaczyć że nigdy wcześniej nie miałam
zgagi. Dopiero w trakcie ciąży dowiedziałam się co to za okropne uczucie.
Kideyś na forum czytałam, że pomagją migdały. Próbowałam i nic.
Obserwuj wątek
    • aska34 Re: ZGAGA 20.10.04, 11:14
      mam to samo, jestem w 32tc, zgaga plus mdlosci...scenariusz jak z pierwszych
      miesiecy, kupilam wczoraj reni. jest jakby troche lepiej.
      pozdrawiam
      joanna
    • atlantis75 Re: ZGAGA 20.10.04, 11:18
      Cześć Roksana,
      zgaga to niestety jeden z "uroków" zaawansowanej ciąży. Wiąże się z uciskiem
      rosnącej macicy na żołądek (który z przypominającego coś okrągłego robi się
      płaski) i ogólną niestrawnością. Nie pomagaja mi migdały. Ratuje się tylko
      Rennie (jedyny wskazany lek na zgagę w czasie ciązy) w pastylkach, które jem
      gdy tylko pojawi się ohydne pieczenie. Nie jem tez ostrych przypraw i
      smażonego.

Pozdrawiam. Atlantis w 37tc 2d
    • klubiale1 Re: ZGAGA 20.10.04, 11:34
      Mi na zgagę pomagało mleko (ma wapń neutralizujący kwas żołądkowy) - może być
      kubek mleka, albo lody waniliowe.
      Unikać ostrych przypraw, chipsów i chemicznego jedzenia.
      Pozdr
      • jopi76 Re: ZGAGA 20.10.04, 12:25
        A mi w szpitalu na koszmarną zgagę pielęgniarki podpowiedziały ALUMAG -
        podziałało bardzo szybko

Asia +35tyg. Córcia
    • anna223 Re: ZGAGA 20.10.04, 13:44
      Ja niestety od 3 tygodni na noc biorę Ranigast 150mg. Przepisany przez lekarza.
      Jak nie wezmę to nie śpię pół nocy (próbowałąm nie brać, to w nocy wziełam, bo
      myślałąm,że sie wykończę). Całe szczęście, że to już 37 tydzień. Aha, mam zgagę
      z refluksem i nie jem nic coby mogło wywołać zgagę. Mleko faktycznie trochę
      neutralizuje.
    • roxana2001 Re: ZGAGA 20.10.04, 15:07
      Dzięki za podpowiedzi!
      Słyszałam, że na zgagę pomagają również ugotowane buraki. Słszałam również, że
      jeśli kobieta w ciąży ma zgagę -to oznacza, że dziecko będzie
      mialo...duuuzżżooo włosówsmile)).
      A tak poważnie to zastanawiam się, czy nie szkodzi mi sorbifer durules. Biorę
      go od dłuższego czasu i czułam się b. dobrze. Żadnych dolegliwości. Ale
      ostatnio czytałam na forum, że dziewczyny żle go tolerowały, żle się czuły. W
      ulotce jako działania uboczne podano m.in. bole żołądka....więc może ma to
      związek z zgagą?
    • jowa20 Re: ZGAGA 20.10.04, 15:53
      Chyba nie jestes sama z tym problemem,ja osobiscie radze Ci jesc sporo ale w
      malych ilosciach.robic sobie przerwy,mnie pomaga,zresza jakis ranigast czy
      rennie zdaje sie ze tez mozna brac.
    • lurien Re: ZGAGA 20.10.04, 17:25
      jestem an poczatku 7 tc i tez mnie sgaga zaczela meczyc, pije sporo wody
      niegazowanej, i lekarka poradzila by nie pic mleka bo to powoduje kwaśnienie
      • marys02 Re: ZGAGA 20.10.04, 18:30
        ja piłam alugastrin,pomogło,naprawdę...poleciła mi lekarka i moja mama
    • olcia1 Re: ZGAGA 21.10.04, 12:45
      Dziewczyny, a sprobujcie moze przyjrzec sie swojej diecie. U mnie zgaga zaczela
      sie ok. 15tc i minela zupelnie jakies 3 tygodnie temu (teraz 25tc wiec troche
      sie z nia meczylam). Przestalam... jesc ziemniaki na obiad i ze zgagi sie
      wyleczylam. Chyba mi po prostu szkodzila kombinacja mieso + ziemniaki; jem
      teraz mieso z surowkami i dobrze sie czuje (a ziemniaki np. w zupie).
      Przestalam tez w ogole jesc jasne pieczywo i zamulajace buly, jem troche mniej
      i czesciej i staram sie nie urozmaicac za bardzo jedzenia w ramach posilkow -
      tzn. zamiast 2 kromek kazda z twarozkiem, zoltym, wedlina, pomidorem itp. jem 2
      kromki - jedna z twarozkiem i pomidorem, druga z wedlina i pomidorem i to w
      pewnym odstepnie czasu. I mam nadzieje, ze zgaga juz nie wroci do konca ciazy.
    • maaaluszek Re: ZGAGA 26.10.04, 13:29
      czesc! a macie moze cos takiego ze oprocz uczucia kwasu i pieczenia, boli was
      tez przelyk i okolice mostka? ja dzisiaj nie moglam przez to spac...troche
      pomoga mi spanie na siedzaco ale nie do konca...to jest 33 tc
      pozdrawiam
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka