Dodaj do ulubionych

ciaza a narkotyki

22.10.04, 16:43
Czy moze ktos posiada wiedze na temat, czy przyjmowanie narkotykow takich jak
amfetamina, kokaina, czy ekstazy w pierwszych tygodniach ciazy jest bardzo
grozna dla tworzacego sie organizmu dziecka?
Usilowalam zasiegnac wiedzy u mojego lekarza, ale nie mial o tym pojecia.
Jestem w 12 tygodniu, ale przez pierwsze 6, kiedy naturalnie nie wiedzialam o
ciazy, zdarzalo mi sie wziac wyzej wymienione.
Z ciazy ogromnie sie ciesze, wiec nie oczekuje uwag, ze to nieodpowiedzialne
i ze nie nadaje sie na matke itp.stalo sie, a teraz bardzo sie boje i nie
wiem, skad wziac takie informacje.

Dziekuje za kazda informacje, prosze tylko o takie, ktore maja jakies
uzasadnienie, nie w stylu - narkotyki sa zawsze grozne i zabojcze.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 16:45
      Wybacz, ale to chyba oczywiste, ze narkotyki sa zawsze grozne, wiec nie wiem,
      jakich wypowiedzi oczekujesz...
      • majalatkowska Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 16:49
        oczekuje tego, ze ktos wie cos wiecej, ma jakies doswiadczenia, itp. niz to, co
        masz do powiedzenia, bo to i ja wiem...
        • fiola1 Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 16:55
          Moge Ci tylko powiedziec ze kobiety nie wiedzac o ciazy robia rozne rzeczy,
          biora leki, pija alkohol , biora narkotyki i dzieci sa zdrowe, znam dziewczyne
          ktora byla uzalezniona od heroiny i brala do 4 miesiaca ciaza, dziecko urodzilo
          sie male, na glodzie narkotykowym , teraz ma 5 lat jest zdrowa miala tylko
          problemy z mowa(nie wiadomo czy od narkotykow).Wiadomo ze jest to zle i moze
          byc niebiezpieczne ale nie musi sie zle skonczyc, wiec glowa do gory, idz na
          usg, dbaj o siebie i koniec uzywek!!!!
    • lesia28 Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 17:02
      znalazlam w mojej ksiazce
      NARKOTYK - SKUTEK

amfetamina - niska waga urodzeniowa

konopie indyjski - przedwczesny poród ,zwiekszone ryzyko
      (haszysz) nieprawidlowosci chromosmalnych

kokaina - przedwczesny porod , krwawienia, niska waga urodzeniowa

ekstasy - odwodnienie i zmiany osobowosci matki , ryzyko krwawienia
      spowodowanego przedwczesnym odklejeniem lozyska

heroina i metadon - niska waga urodzeniowa, przedwczesny porod, ciaza mnoga ,
      dziecko po porodzie cierpi z powodu glodu narkotycznego

lsd - wady wrodzone

No coz ja osobiscie uwazam nrkotyki za wielki kretynizm , nie chce cie
      potepiac , ani pocieszac , ale powiem ze znajoma we wczesnej ciazy brala amfe
      (nie wiedzac ze jest w ciazy) i dziekowac bogu dziecko urodzilo sie zdrowe i
      jak narazie rozwija sie prawidlowo.
    • my_baby Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 17:03
      Znam dziewczynę, która nie wiedząc że jest w ciąży szalała pod wpływem
      amfetaminy i extasy co weekend do 7 tygodnia ciąży. Jej syn urodził się zdrowy.
      Ma teraz dwa latka i jest wspaniałym dzieckiem. Ona też się zamartwiała przez
      całą ciąże czy wszystko będzie OK. No i jest OK.

Bądz dobrej myśli
    • dorella Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 17:09
      Ja mam ksiazke amerykanskiego lekarza "ciaza w pytaniach i odpowiedziach".
      jest tamm napisane, ze:
      kokaina - wplywa na podwyzszenie ryzyka poronienia, moze byc przyczyna opoznienia umyslowego dziecka, zespolu naglego zgonu
      amfetamina - wiaze sie z powstawaniem u dziecka wad rozwojowych, m.in. ukladu krazenia
      o extasy nie wyczytalam.
      Oczywiscie nie jest powiedziane, ze w/w sie na pewno zdarzy.

Moralizowac nie zamierzam, natomiast zdumiewa mnie fakt, ze Twoj lekarz
      "nie mial o tym pojecia". Sugerowalabym zmiane lekarza na nie-ignoranta.

pozdrawiam
    • aari Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 17:09
      najlepiej nie martw sę na zapas i dbaj o sobie. Domyślam się,ze odkąd wiesz o
      ciąży nie używałaś wymienonych przez siebie środków. Trzymaj się ciepło i nic
      się nie martw, bo zamartwianie się te zmoże zaszkodzić smile
    • gagga1 Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 18:21
      Maju,
      Amfetamina - przedwczesny poród, niska waga urodzeniowa, uszkodzenie płodu (
      szczególnie układu nerwowego, znalazłam informacje o hipoplazji nerwu
      wzrokowego ).
      Kokaina - poronienia, uszkodzenia układu nerwowego, serca, w późniejszym
      okresie odklejenie łożyska.
      Statystyk nie znalazłam.
      Wygląda na to, że ryzyko jest podobne jak w alkoholu, a przecież wiele
      nieświadomych ciąży kobiet ( a i świadomych również ) pije alkohol i ma potem
      zdrowe dzieci.
      Bądź dobrej myśli, dbaj o Siebie i dziecko, nic teraz więcej nie możesz zrobić.
      Życzę Ci dużo szczęścia, będę trzymała kciuki za Ciebie i dzidziusia.
      gagga
      • nonu Re: ciaza a narkotyki 23.10.04, 10:48
        Zbyt dużej wiedzy na temat wpływu narkotyków na ciążę nie posiadam, ale jeżeli
        ciąża przebiega prawidłowo to trzeba być dobrej myśli, bo nie ma nic gorszego w
        takiej sytuacji niż faszerowanie się informacjami z książek, które zawsze
        uwzględniają najgorsze przypadki. Ty zażywałaś narkotyki przez sześć tygodni,
        więc jeszcze do końca 9 tygodnia dzidziul miał szanse nadrobić ewentualne
        starty. Myśl pozytywnie i pamiętaj, że podświadomość może zdziałać cuda. Ciągle
        sobie powtarzaj, że wszystko będzie dobrze, na zamartwianie się jest już za
        póżno więc głowa do góry i po prostu teraz dbaj o Was.
        Pozdrawiam
    • kkasia_lublin Re: ciaza a narkotyki 22.10.04, 21:55
      hej
      niewiem czy o tym pisac
      ale ja mam troszke gorsze wiescisad
      moja znajoma brała rózne narkotyki przez chyba miesiąc...i córa urodizła sie z wadami...moze udaj sie jak najszybciej na usg...nie pisze tegozeby Cie przestraszyc ale żeby pomócsmilepójdz na usg...bedziesz na pewno spokojniejsza
      pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki
    • majalatkowska dziekuje! 26.10.04, 09:11
      Bardzo bardzo dziekuje Wszystkim za takie serdeczne rady,bardzo bardzo mi
      pomogly Wasze listy! Oczywiscie staram sie byc teraz tylko dobrej mysli i dbam
      o NAS smile jak tylko moge. Serdecznie i cieplo pozdrawiam!
    • sofi84 Re: ciaza a narkotyki 22.11.04, 08:53
      smile))) hehehe mamamom wlaśnie chyba takiej odpowiedzi jak Twoja oczekiwała
      Majkasmile słuchaj rozmawiałam ze swoim lekarzem bo miałam problem podobnego
      typusmile miałam ostrą 3-dniową imprezę w pierwszym miesiącu i wytrzeźwiałam
      dopiero 4 dnia jak sie skończyła. Może nie brałam na niej prochów ale
      podpaliłam małe conieco i jak sie dowiedziałam że jestem w ciąży (na imprezie
      juz byłam z tgeo co policzyłam) to trzęsłam się o maleństwo ze strachu. poszłam
      do dr i powiedział że tak w zasadzie to nie powinno sie nic stać, jasne jest
      ryzyko ale małe duże by było gdybym się nie opamiętała jak sie dowiedziałam że
      jestem w ciąży i dalej balowała. Lekarz powiedział że czasami jest tak że
      abstynentki rodzą chore dzieci a nałogowce różnego rodzaju które ćpają piją
      palą przez całą ciążę rodzą zdrowe dzieci. Oczywiście nałogowiec ma dużo
      większe szanse ale to wtedy jak używa całą ciążę. Jeśli zrobiłaś coś dziecku
      tym że Ci sie "zdarzyło" to musisz mieć dużego pechasmile trzymaj się i uspokój,
      też sie tak trzęsłam i mam w brzusiu zdrową całkowicie dzidzię a stres by jej
      nie pomógł i Twojej też napewno nie pomożesmile

Pozdrawiam
    • sandratrajdosbojar Re: ciaza a narkotyki 11.07.23, 17:38
      Powiem z własnych doświadczeń, że napewno w jakimś stopniu uszkodziło to płód, w tym mozg dziecka. Są to nieodwracalne skutki. Doktor mi mówił, że pomimo, że mozg rozwinął się prawidłowo już widać po maleństwie czyli moim synku, że ma uszkodzony mozg, a w jakim stopniu i jak to okaże się w późniejszym czasie. Lekarze widzą po dziecku czy matka brala w ciąży, u mnie niestety skończyło się tak, że do tego powiadomili policję o nie wiadomo czy będziemy z partnerem miec naszego synka czy nie, czekamy na sprawę w sądzie rodzinnym. Teraz wszystko zależy od decyzji sądu.
      • ankakaska Re: ciaza a narkotyki 14.07.23, 18:57
        Ale Ty bredzisz. Piszesz "na pewno", (na przyszłość napisz to osobno), a żaden mądry lekarz nie powie nic takiego na 100%.
        Po drugie, w pierwszych dwóch tygodniach ciąży płód nie ma kontaktu z tym, co spożywa i zażywa mama. Połączenie między nimi tworzy się dopiero po dwóch tygodniach.
        Po trzecie, w pierwszych 6 tygodniach ciąży uszkodzone komórki zastępowane są nowymi, dzięki czemu dziecko zwykle rodzi się bez wad powstających w pierwszych tygodniach (jednak pod warunkiem, że nie będzie na niego dłużej działał szkodliwy czynnik).
        Po czwarte, w przypadku pojawienia się poważnych uszkodzeń i wad rozwojowych często dochodzi do samoistnych poronień.
        Nie fiksujmy się. Natura przewidziała to, że o początkach ciąży się po prostu nie wie.
        • ankakaska Re: ciaza a narkotyki 14.07.23, 19:00
          Dodam jeszcze, że urodziłam dwoje 100% zdrowych synów, a pierwsze 10 tygodni obu ciąż ostro balowałam nie spodziewając się kompletnie gościa w moim brzuchu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka