gosia_815 25.10.04, 15:43 Czy któraś z forumowiczek mogłaby opisac mi co to takiego stan przedrzucawkowy?Nawet nie mam pojęcia co to jest.Czym się objawia?Z góry dziękuje za informacje,GOSIA I 31 TYG JULKA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: STAN PRZEDRZUCAWKOWY?? 25.10.04, 16:01 Stan predrzucawkowy(preeclampsia) to nadciśnienie połączone z białkomoczem lub z obrzękami czyli gestoza EPH E-endema-obrzęki,P-proteinuria-białkomocz,H- hypertonia-nadciśnienie rozwijające się pod wpływem ciąży po upływie 20 tyg..Taki stan i gestoza jest najczęściej u pierwiastek.Podaje się leki obniżające ciśnienie.Nadciśnienie powyżej 140/90 wymaga hospitalizacji.Pozdrawiam Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: STAN PRZEDRZUCAWKOWY?? 25.10.04, 16:12 Dokładną definicję opisała Ci już malgosiek2 ja dodam, że w 1 ciąży (teraz jestem w 12 tc drugiej ciąży) miałam stan przedrzucawkowy co skończyło się porodem w 31 tc. Moja Ola urodziła się z wagą 1120g 44 dni była w szpitalu, z tego 3/4 w inkubatorze. Obecnie ma 9 miesięcy, 7 kg, jest zdrowa. Mam nadzieję, że w 2 ciąży już mi się to nie powtórzy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś