Dodaj do ulubionych

Co z dentystą??? Doradźcie...

26.10.04, 13:06
Mam do Was dziwne pytanie... Jestem w 28tc. Wiem, ze mam jednego zęba do
zaleczenia i sama nie wiem co mam teraz robić? Raz czytam, ze powinno się
leczyć do końca II trymestru a raz, ze zapalenie w razie czego może
zaszkodzić dziecku... Zawsze brałam znieczulenie ale teraz na pewno nie będę
ryzykowała nawet jeśli sa opini, że można - jakoś dzielnie przetrzymamsmile Co o
tym sądzicie? Iść czy poczekać do po porodzie?

Pozdrawiam i dziękuję za doradę.
Obserwuj wątek
    • jennifer1 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:21
      Mi mój gin powiedział, że można brać znieczulenie i truć zęby w ciąży. Ja
      jestem teraz w 8-mym miesiącu. Do niedawna broniłam się dzielnie przed
      znieczuleniem, ale niestety okazało się, że trzeba zęba zatruć i chyba wolę to
      niż dorobic się jakiegoś zapalenia, albo takiego bólu zęba, którego nie dam
      rady wytrzymać. Wybór oczywiście nalezy do Ciebie. Pozdrawiam
    • shiatsu Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:33
      Witam ! Znieczulenie mozna brac tylko trzeba uprzedzic stomatologa, ze jest sie
      w ciazy i w ktorym miesiacu. Podawane jest specjalne bez jakiegos zwiazku wiec
      nie jest szkodliwe dla Maluszka. A leczyc zeby w ciazy trzeba by bakterie nie
      przedostaly sie do dzidziuska. Dowiedz sie tylko w jakim czasie najlepiej to
      zrobic bo ja mimo ze rodzilam niecaly rok temu to nie pamietam kiedy chadzalam
      do stomatologa...?
      Pozdrawiam - Marta
    • jennifer1 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:34
      Mam jeszcze link do tego tematu:
      www.dentonet.pl/?s=1&sID=27&a=4&pID=868Pozdrawiam
      • baby5 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:47
        A czy przy borowaniu bez znieczulenia jest jakaś różnica kiedy to robimy? Na
        początku czy na końcu ciąży? Jak już wspomniałam jestem w 28tc czyli raczej
        bliżej końca..
        Jeennifer dziękuję za link ale niestety nie otwiera sięsad

• jennifer1 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 16:27
          www.dentonet.pl/?s=1&sID=27&a=4&pID=868
    • mmala6 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:48
      Ostatnio w szkole rodzenia lekarz powiedzial ze zeby TRZEBA leczyc w ciazy, obojetnie kiedy. Znieczulenie, oczywiscie miejscowe- jak sama nazwa wskazuje jest miejscowe i przeciez nie dretwieje Ci reka jak znieczulasz zebasmile)wiec dzidzi tez nic nie bedzie. Zeby sie leczy przez cala ciaze. To sa slowa tego lekarza.Pozdrawiamsmile
    • a.kol Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 13:56
      Witaj,

mój lekarz też absolutnie jest za leczeniem ząbków na bierząco. Pozwala na
      znieczulenie miejscowe, ale jest przeciwny prześwietleniom. Ja sama leczyłam
      dwa ząbki, jeden kanałowo na początku ( 10-12 tc. ) i musiałam niestety zrobić
      przeswietlenie. Zakładaja wtedy dwa fartuchy ochronne na brzuszek - siła
      wyższa. I jeden teraz. Obyło się bez znieczulenia, bo dziurka nie była bardzo
      groźna. Koniecznie trzeba leczyć, to napewno mniej szkodzi niż bakterie jakie
      do dziecka przedostaja się z chorych ząbków.

A. 31 tc.
    • magdek2 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 14:13
      mój lekarz zawsze powtarza, że koniecznie trzeba leczyć, ponieważ chory ząb
      stwarza niejednokrotnie wieksze zagrożenie od np. przeziębienia. Ja tez
      leczyłam zęby w I trymestrze, poniewaz pobiegłam do dentysty jak tylko sie
      dowiedziałam o ciązy i wszystko co było do zrobienia zrobiłam w ciągu dwóch
      wizyt, znieczulenie do borowania nie jest zabronione, ja akurat nie miałam bo
      nie lubie jak mi cos drętwieje i jakos przezyłam na fotelu, ale jeśli jestes
      bardzo wrazliwa na ból to takie znieczulenie nie zaszkodzi maleństwu, pytałam o
      to na wszelki wypadek mojego ginekologa i powiedział ze nie ma przeciwskazań.
      Stomatolog wiedząc ze jestes w ciąży odpowiednio dobierze znieczulenie. smile
    • maryanne69 Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 14:19
      Jestem stomatologiem. tak, zeby w ciazy NALEZY leczyc. Najlepiej w drugim
      trymestrze. Znieczulenie tez mozna dobrac takie ktore dla plodu bedzie
      bezpieczne. pozdrawiam
      • baby5 Do Maryanne:) 26.10.04, 14:49
        Wszyscy wmówią o borowaniu w II trymestrze a nikt nie wspomina o III czy jest
        tu jakas różnica? Czy niesie to jakieś niebezpieczeństwo? Pewnie jako
        stomatolog bardziej się w tym orientujesz? Jestem obecnie w połowie 7miesiąca.

Dziękuję z góry za doradę!
      • lesia28 do maryanne69 26.10.04, 18:31
        w 5 tygodniu usuwalam kamien (ultradzwiekami),dentystka wiedziala ze jestem w
        ciazy. Ostatnio ktos mi powiedzial , ze moglam zaszkodzic dziecku , inni mowia
        ze przesadzam , czy wiesz jak to jest naprawde?
        • baby5 Do Lesi28:) 26.10.04, 21:26
          • baby5 Re: Do Lesi28:) 26.10.04, 21:30
            Sorkismile Niechcący posłałam pusty postsmile Po poerwsze chciałam zapytać w jaki
            sposób udało Ci się wkleić ten suwaczek bo mi w ogóle to nie wychodzisad((
            Prosze więc o doradęsmile
            Właśnie przed chwilka byłam u dentysty. Lekarka powiedziała, ze znieczulenia
            raczej by nie polecała. Okazało się, ze ten ząbek to 8 a z nimi bywa różnie -
            często poprostu sie je wyrywa. Ponieważ nie boli mni on doradziła, żebym
            przeczekała przez ciążę a później zrobi się prześwietlenie i zobaczy jak
            rzeczywiście wygląda. Tak więc nic nie robiłam...

Pozdrowionkasmile
            • lesia28 Re: Do Lesi28:) 26.10.04, 21:43
              najpierw wejdz na strone www.lilypie.com/create_baby_days.php
              ustaw swoje dane i wstaw w padpis ja mam dokladnie to co jest miedzy$$ ,tez
              robilam metoda prob i bledow bo nie pamietam za dobrze html
              powodzenia
              $moja dzidzia$
              • lesia28 Re: Do Lesi28:) 26.10.04, 21:46
                nie udalo sie miedzy $$ miala byc instrukcja
    • livja Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 21:37
      Temat - jak dla mnie - na czasie smile Własnie dzisiaj wyleczyłam 3 zęby, za 1
      zamachem. Poszłam po "konsultację stomatologiczną" do karty ciąży (zwlekałam z
      tym parę tygodni) i niestety, dentystka znalazła mi ubytki w 3 zębach sad No i
      załatwiła mi to wszystko na raz, bez znieczulenia (aplikacji znieczulenia boję
      się bardziej niż borowania). Teraz się trochę zaniepokoiłam, czy to na pewno
      było bezpieczne bo właśnie kończę już 7 miesiąc ...
    • blablatka Re: Co z dentystą??? Doradźcie... 26.10.04, 22:57
      jestem w 27 tygodniu ciąży i sama intensywnie uczęszczam do dentysty bo jak
      radziły mi inne mamy i oczywiście lekarz prowadzący zęby trzeba leczyć ze
      względu na ryzyko wystąpienia wcześniejszego porodu - stany zapalne temu
      sprzyjają. Znieczulenia są bezpieczne i można stosować - tak mnie zapewniali
      wxzoraj na fotelu u dentysty...
    • malaga_1 Re: aparat ortodontyczny 26.10.04, 23:51
      czy ktoras z Was nosi moze staly aparat ortodontyczny?
      ja mam juz ponad rok i mam nadzieje ze to nie przeszkadza dzidzi
      za niecale 2 miesiace bede miec klejony luk dolny (na razie byla tylko gora)
      i mam nadzieje ze nie ma ku temu zadnych przeciwskazan - zakladanie luku
      gornego przezylam calkiem znosnie, zadne leki przeciwbolowe nie byly konieczne
      jezeli cos wiecie na ten temat - napiszcie
      nie pytalam jeszcze swojej dentystki czy klejenie luku nie jest przeciwksazane -
      bo jak u niej bylam ostatnio to ciaza dopiero sie zaczela wiec nie chcialam
      sie chwalic aby nie zapeszyc
      • moni1512 Re: aparat ortodontyczny 27.10.04, 09:07
        A co z wyrywaniem zębów? Ja mam na przykład jeden ząb do usunięcia a jestem w 8
        tc i nie wiem czy mogę go wyrwać czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka