Dodaj do ulubionych

grzybica w ciąży

10.11.04, 16:28
jestem w ósmym miesiącu ciąży,
podobno grzybica w ciąży zdarza sie dosyć często mnie akurat to ustrojstwo
dopadło , lekarz zajrzał do środka i stwierdził że mam małą grzybice , ale ja
nie mam żadnych objawów , nic mnie nie swędzi a i upławy nie sa większe niż
zawsze (w ciąży), przepisał mi "Gyno-Femidazol" ale troszke mnie niepokoi że
w ulotce jest napisane żeby nie stosować tego w pierwszych trzech miesiącach
ciąży , ja jestem w ósmym miesiącu ale jednak ta informacja mnie niepokoi bo
jak producenci mogą sprawdzić że w póżniejszej ciąży na 100% to lekarstwo mi
nie zaszkodzi?
a co Wy brałyście na grzybice w ciąży?
aqua

Obserwuj wątek
    • poison_1 Re: grzybica w ciąży 10.11.04, 16:36
      skoro napisali, zeby nie brac do końca 3 miesiąca, to znaczy, że później nie
      szkodzi. Tak oczywistych rzeczy nie pisze się w ulotkach.
      Ja kiedyś brałam Daktarin czy Gynodaktarin, ale to było 9 lat temu smile byłam
      wtedy w 9 miesiącu ...
      • iwona271 Re: grzybica w ciąży 10.11.04, 17:08
        Witam, ja jestem na biezaco, bylam dzisiaj u lekarza w sprawie grzybowej i
        dostalam lek o nazwie Nystatyna. W ulotce nie ma przeciwwskazan dla ciezarowek.
        Jestem w 6 miesiacu..
        Pozdrawiam,
        Iwona
        • aniasad1 Re: grzybica w ciąży 10.11.04, 19:24
          Też jestem w tej kwestii na bieząco, w ciąży to istna walka z wiatrakami;-( ale
          nie ma sie co martwić nie ma to wpływu na zdrowie dzidzi tak bynajmniejk
          zapewnia mnie lekarz. Ja biorę nystatynę a o kuracji dobrze jest pobrać
          laktowaginal na zakwaszenie pochwy powodzenia
          • grochalcia Re: ja tez tak mam 10.11.04, 21:51
            Hej!!ja tez walcze z grzybica, na razie bezskutecznie i tez lekarz przepisal mi
            gyno-femidazol!!!Powiedzial, ze to jeden z bezpieczniejszych lekow. Wiec nie
            martw sie, w koncu to tylko 15 globulek. wszystkim zycze zdrowka!!kasia
    • ulapod Re: grzybica w ciąży 10.11.04, 22:25
      Mnie w 14 tyg. gin. przepisala Clotrimazolum (opakowanie 6 globulek). Przeszło jak ręką odjął.

pozdr.
      ula
      • niewiadoma20 Re: grzybica w ciąży 11.11.04, 10:43
        mnie tez lekarz przepisal te globulki i kazal uzywac 1 raz na 2 dni. narazie
        nie widze rezultatow ale zuzyłam dopiero 2. poza tym wczesniej mialam betadine
        tylko nie podzialały sad(
    • mgosha Re: grzybica w ciąży 10.11.04, 23:51
      Ja stosuję Natamycynę. Lek bezpieczny, bo działa tylko miejscowo.
      Pozdrawiam!
      Gosia
      • katamarynka Re: grzybica w ciąży 11.11.04, 01:26
        Podobno grzybica rozwija sie swietnie gdy jemy duzo sldyczy a mozna zapobiegac
        jedzac jogurty. To oczywiscie profilaktyka nie leczenie.
    • rutkam Re: grzybica w ciąży 11.11.04, 17:51
      Mnie też dopadło to paskudzctwo,ale ja nie byłam zdziwiona, bo już przed ciążą
      najczęstszą przyczyną moich wizyt u gina były właśnie nawracające stany zapalne
      czyli grzybki albo drożdże, więc w pierwszym trymestrze dostałam
      nystatynę,pomogła ale powróciło gdy już byłam w drugim więc lekarz przepisał
      clotrimazol(globulki)pomogło na około 1 m-c i ostatnim lekiem jakim brałam był
      gyno-travogen to są dwie globulki które zakłada się naraz i trraz narazie mam
      spokój ale jestem w 28 tyg ciąży więc jeszcze wszystko przede mną,oby nie!!!!!!!!!

Pozdrawiam
      • aqua_woda Re: grzybica w ciąży 13.11.04, 04:24
        dzięki Wam za odpowiedzi ,
        wzięłam w końcu to lekarstwo , zadzwoniłam do innego lekarza stwierdził że bez
        obaw mogę wziąść "Gyno-Femidazol", zaczełam myśleć że jeżeli mam grzybice to
        przecież trzeba ją zwalczyć czymś że lekarz przecież nie może mi (do cholery)
        przepisać szkodliwego leku.
        teraz znowu przypomniało mi sie że właśnie ten lekarz przepisał mi na
        żylaki "detralex" a ja żylaków nie mam , mam tylko skłonności do nich , a w
        aptece wykupując "DetraleX" farmauceuta był wielce zdziwiony ę lekarz przepisał
        mi to właśnie lekarstwo , powidziała mi : "gdybym ja z panią mieszkał nie
        pozwoliłbym brać pani tego w ciąży" , dało mi to do myślenia , że lekarz troche
        przesadza z tymi lekami .
        aqua
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka